UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 14 juli 2012

Basisch kwakwater tegen verzuring

In de westerse samenleving wordt veel gegeten, gedronken en gestrest. Er zijn mensen die geloven dat daardoor het water in lichaamscellen verzuurt, wat tot allerlei chronische aandoeningen zou leiden. Kanker wordt dan vaak genoemd, meldt een lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Basisch kwakwater tegen verzuring

‘Onzin’, zo luidt het antwoord van farmacoloog Henk Timmerman, bestuurslid van de vereniging. ‘Alleen mensen met een rijke fantasie of mensen die veel geld willen verdienen geloven hierin. Verzuring (van lichaamsspieren) kan onder extreme omstandigheden voorkomen. Het lichaam pakt dat snel aan: het heeft de beschikking over een perfect buffersysteem dat die verzuring effectief aanpakt.’

Een kijkje op internet maakt echter duidelijk dat er veel mensen zijn die geloven dat orgaanverzuring bestaat en dus aangepakt moet worden. En dus is alkalisch (basisch) water, ter neutralisatie van al die verzuring, aan een opmars bezig. Kangen-water is een veel gebruikte kreet voor dat basische water. Deze aanduiding verwijst naar Japan, het land waar de alkalimystificatie is begonnen. Het land ook van watergoeroe Masaru Emoto, die net als veel van zijn adepten, gelooft in genezende werking van water.

In Nederland zijn er enkele bedrijven als Kangen Water Nederland, Alkalife en Alkazone die allerlei spullen – pillen, druppels en apparaten – aanbieden om lichaamsverzuring tegen te gaan.

Van de website van Kangen Water Nederland halen we de volgende uitleg:

‘Kangen Water versterkt door de hoge alkalische waarde het afweersysteem en hydrateert, dit gaat het verouderingsproces tegen! Het water heeft daarbij als belangrijke eigenschap dat het u in staat stelt efficiënter voedingsstoffen aan uw voeding te onttrekken. Een ontzuurd lichaam heeft daarom meer energie en minder last van slapeloosheid. Met dit water is de veroudering minder snel. Het water zorgt voor een zeer sterke weerstand en immuunsysteem. Er is een verbeterde stofwisseling en gewichtsbeheersing (u valt sneller af). Ook is er minder kans op hart- en vaatziekten en op jicht, reuma en huidziekten.’

‘Begin je aan de grote schoonmaak met dit gestructureerde water dan zullen de effecten van ouderdoms- en ziekteverschijnselen verminderen of op den duur mogelijk verdwijnen: diabetes, verhoogde bloeddruk, immuniteitsproblemen, voedselallergieën, hooikoorts, pijnlijke gewrichten, nier- en galstenen en allerlei ontstekingen’, zo claimt waterbedrijf Aqutechnic in het Limburgse Beek. Veel bedrijven die geloven in ontzuring verwijzen naar een zekere Sang Whang, die het nut van basisch water tegen veroudering zou hebben uitgevonden. Het tragische is dat de goede man, een Amerikaans kerkleider, Koreaan van origine, vorig jaar in zijn tachtigste levensjaar is overleden http://www.sangwhang.org.

Er zijn allerlei apparaten te koop waarmee basisch Kangen-water te maken is. Het ‘vlaggenschip’ is de Enagic LeveLuk SD501 Platinum, een apparaat van drieduizend euro dat kraanwater omzet in basisch wonderwater door elektrolyse. Het basische water stroomt uit een slangetje en uit een ander pijpje – daar schrijven ze bijna niet over – komt zuur water, ter compensatie. Dat zal ergens moeten worden afgevoerd. Het apparaat is instelbaar, claimen de fabrikanten: Het echte Kangen-Water, aldus de theorie, heeft een zuurtegraad van 8,5 – 9,5, en is daarmee een beetje basisch. Daarmee kun je je lichaam in een basische – en daarmee gezonde – staat brengen, zo claimen fabrikanten die niet heel erg in zichzelf geloven. Om babyvoedsel te bereiden wordt namelijk aangeraden het apparaat op een neutrale pH van 7.0 te zetten. ‘Neutraal water is bovendien lekker’, lezen we op de site van de firma Enagic http://www.enagic.com.

Het neutraliseren van lichaamswater is niet meer dan een theoretische exercitie, die in praktijk niet kan en niet zal werken. Je zou dan de hele dag basisch water moeten drinken, voor altijd. En extreem veel: om een klein beetje te ontzuren is heel veel basisch water nodig. Bovendien, om eens een zijstraat te noemen, is groente en fruit eten uit den boze: daar zit namelijk heel veel neutraal water in, dat de basische onzinbehandeling verpest. Dit geldt ook voor de mensen die geen duur apparaat aanschaffen maar tabletten of pH-druppels met een basisch mineralenconcentraat kopen van bijvoorbeeld Alkalife en Alkazone. Die druppels moet je toevoegen aan al het water dat je drinkt, ook weer consequent de hele dag door, om zo de verzuring een halt toe te roepen. Ook zo is het een hele – onzinnige – toer om de zuurtegraad in het lichaam een heel klein zetje in de basische richting te sturen.

Ene Robert Young, een ‘healer’ uit de Amerikaanse staat Utah, die boeken heeft geschreven over het ‘pH-wonder’, heeft daar wat op gevonden: een alkalisch dieet met speciale granen en zo voort. Op de afdeling humane voeding van Wageningen Universiteit hebben ze nog nooit gehoord van een alkali-dieet. In de wetenschappelijke literatuur is er dan ook niets over te vinden.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 november 2012

Het maandblad GezondNu heeft zich op de verzuring van Nederland gestort. De zuurgraad van je lichaam, zo lezen we in teksten van het blad, is ‘dé graadmeter van je gezondheid’.

behandelwijzen - 03 maart 2012

Eén blik op de website van Jeroen Koster en je ruikt de onzingeur die uit de teksten opstijgt. De pH-technicus, zoals hij zich zelf zonder enige uitleg omschrijft, heeft een behandelruimte in het RTC Business Center in Alkmaar (openbaar vervoer buslijn 6, dan ben je er).