UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 02 december 2019

Lyme Zelfhulpgroep verhuurt vreemde apparaten

Kwakzalver van de maand, afl. 1: Erik Noteboom en Tessa Gerrits van de Lyme zelfhulpgroep.

Lyme Zelfhulpgroep verhuurt vreemde apparaten

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=BcRMPVRkq_M

De Vereniging tegen de Kwakzalverij krijgt e-mails van mensen die op een of andere manier – zelf, of via kennissen of vrienden – in aanraking zijn gekomen met kwakzalverij. Hun vraag is steevast: kent u deze kwakzalver? 

We werden attent gemaakt op de Lyme Zelfhulpgroep, een ‘praatclub’ rond twee ‘ervaringsdeskundigen’. Ze hebben beiden Lyme gehad en zijn inmiddels genezen, door self healing. Het zijn bouw-biologisch adviseur Erik Noteboom, oprichter van de zelfhulpgroep en zijn hulp, coach Tessa Gerrits.

Leden van de groep komen vaak wekelijks bijeen, in wisselende samenstelling. De meesten hebben eerst de reguliere gezondheidszorg doorlopen. Ze kregen daar echter nul op het rekest, zowel wat Lyme-diagnose als -behandeling betreft. Waarna hun tocht door het alternatieve circuit begon, in de hoop daar wel antwoorden te vinden. Het motto van de praat/doe-groep: ‘samen beter worden’. Tijdens de sessies wordt geprobeerd van de – vermeende – aandoening af te komen. De zelfhulpapparaten die Noteboom heeft ontwikkeld worden gebruikt bij het stellen van de diagnose en bij de behandeling van Lyme-patiënten. Chronische Lyme is vaak het resultaat. De apparatuur is per uur te huur op de praatlocaties, bij Gerrits in Amstelveen en bij Noteboom in het Friese Drachtstercompagnie.

Tessa Gerrits afficheert zich als coach en is eigenaar van Take Care Coaching in Bloemendaal. De Telegraaf schreef in 2015 over haar en over haar ziekte- en genezingsproces. Kritiekloos. Gerrits, schrijft ze, heeft meer dan twintig jaar Lyme gehad. Na een lange tocht door het reguliere circuit ‘ontdekte’ een alternatieve Duitse kliniek Lyme bij haar.

Bioresonantie

In de gang naar genezing stuitte ze in het alternatieve circuit op Erik Noteboom en enkele geloofsfenomenen die hij met zich meesleept: bioresonantie en fotonen.

Noteboom is een warhoofd, schreef deze website zo’n zeven jaar geleden toen hij rare beweringen de wereld in slingerde over beugelbeha’s. Door het stalen beugeltje in de beha’s zou het aardmagnetisch veld ter plekke iets draaien en de lymfeklieren aantasten met allerlei chronische aandoeningen als gevolg. 

Noteboom schoolde zich in Duitsland. Daar werd hem verteld dat straling van mobiele telefoons en hoogspanningskabels de gezondheid van de mens geen goed doet. Sindsdien meet Noteboom – met rare meters – waar in huizen (in bijvoorbeeld de slaapkamer), straling, schimmels en chemische stoffen lichaamsstress veroorzaken.

Stress verhindert en vertraagt het zelfgenezingsproces bij met name Lyme-patiënten, meent Noteboom. Hij ontdekte onder meer dat straling een ‘groeifactor’ is bij Lyme. Het is niet verwonderlijk dat hij bij zichzelf met zijn apparaten ook Lyme ontdekte. De ‘ziekte’ kreeg hij met diezelfde apparaten onder de knie. In 2016 gaf Noteboom hierover uitleg in een interview op de website living energy day, in het leven geroepen ter gelegenheid van de kortste dag dat jaar, de dag met het minste licht. 

Zelfhulpapparaten

De zelfhulpapparaten hebben zich ‘vanuit ervaring bewezen’, claimt de website van de zelfhulpgroep. We lopen de zelfhulp-apparaten even langs. Het BTN-2 apparaat harmoniseert stress, het LTN-4-machientje is ‘ontwikkeld om de trillingsenergie van Borrelia en co-infecties met het licht van de Bionic 880 – zijn ontwikkelde fotonenfabriek, red. – mee het lichaam/cel in te brengen’, luidt de onbegrijpelijke uitleg op de zelfhulp-website.

Noteboom legt verder uit: ‘Het voordeel van het LTN-4 systeem is dat de trillingsenergie altijd op hetzelfde niveau blijft en krachtiger is dan met ampullen die in de loop der tijd vervuilingen opdoen en hun energie verliezen. Het resultaat van de zelfhulp-behandeling hangt af van de Borrelia-soort die je bij je draagt en of deze in het systeem is ingebouwd. In het LTN-4 systeem zijn 1053 verschillende frequenties van Borrelia en co-infecties ingebouwd. Dit zal toenemen omdat er constant wordt gemeten/getest op nieuwe soorten’, belooft de bouwadviseur.

Overbodig te vermelden dat de reguliere medische wereld de apparaten waarmee Noteboom patiënten diagnosticeert en helpt, niet kent. In de wetenschappelijke literatuur is er niets over te vinden. Alleen het databestand Rare Apparaten van Roeland Heeck op de website van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp meldt hier iets over: ‘De BTN-2 en de LTN-4 zijn de vruchten van een ijverige knutselaar zonder enige relatie met of kennis van normaal Lyme-onderzoek. Kwakzalverij van het zuiverste water, conform de definitie daarvoor.

E-mailvragen van de redactie aan de beheerder van de website van de zelfhulpgroep over de wetenschap achter de hulpapparaten levert slechts onbegrijpelijke antwoorden op, vermoedelijk ingefluisterd door Erik Noteboom: ‘Dank voor uw interesse. Weet u wel dat u deze vragen stelt aan een besloten groep? Hierbij vragen wij u als besloten groep van mensen met de ziekte van Lyme onze privacy te respecteren. Ook in het kader van de wet op de privacy zijn wij daaraan gehouden. Wij willen het hier graag bij laten. Een fijne dag en groet’, aldus e-mails die zijn ondertekend door De Lyme Zelfhulpgroep.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.