UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 december 2012

LOI biedt kwakcursussen aan voor slim Nederland

Het eens zo degelijke thuisopleidingsinstituut LOI is de weg kwijt. De Leidse Onderwijsinstellingen, het oudste bedrijf voor afstandsonderwijs, heeft drie kwakopleidingen in zijn pakket zitten: een Basisopleiding Natuurlijke Geneeswijzen, een cursus Natuurlijk Genezen en een cursus Parapsychologie.

LOI biedt kwakcursussen aan voor slim Nederland

De opleidingen hebben tot doel ‘Nederland slimmer te maken’, toetert de LOI in zijn reclamespots.

LOI treedt hiermee in de voetsporen van het instituut Scheidegger dat sinds vorig jaar twee kwakvakopleidingen aanbiedt: Natuurlijke Geneeskunde en Homeopathie. Scheidegger ontving hiervoor in 2012 een nominatie voor de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De drie nieuwe opleidingen van het LOI zijn van eenzelfde kaliber. De LOI-basisopleiding Natuurlijke Geneeswijzen van twaalf maanden (kosten 63 euro per maand) is bedoeld voor ‘iedereen die zich wenst te scholen tot therapeut in een van de natuurlijke geneeswijzen.’ Een specifiek vooropleiding is niet nodig. De opleiding is opgebouwd uit vijf modules, waarna een examen en eventueel een diploma volgt. In een van de modules, nota bene een van de langere, wordt ‘de plaats aangegeven die deze behandelwijze binnen de Nederlandse gezondheidszorg heeft’, terwijl toch met een kort antwoord had kunnen worden volstaan: geen plaats, omdat elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Of het LOI-diploma recht heeft op een lidmaatschap van een van de kwakverenigingen is onduidelijk.

De cursus bestaat grotendeels uit beschrijvingen en is geschreven door een gelovige (vermoedelijk uit klassiek-homeopathische hoek). De auteur kent geen kritische noten. Dat is vreemd omdat het zelfs tot een gelovige zou moeten zijn doorgedrongen dat er in de reguliere, wetenschappelijke onderbouwde geneeskunde nogal veel kritiek is. De gelovige auteur heeft er geen oor naar gehad.

Een klein voorbeeldje uit de proefles: onder het kopje voordelen fytotherapie lezen we: ‘veilige therapie (ook voor baby’s en kleine kinderen), een natuurlijke aanpak, weinig of geen bijwerkingen, geeft snelle resultaten’. Deze voordelen worden gevolgd door nog een pre, omschreven in een onbegrijpelijke zin: ‘fytotherapie werkt met het totaal aan inhoudsstoffen (de lever wordt dus niet overbelast).’ De cursist wordt op geen enkele manier duidelijk gemaakt dat er bijna nooit een wetenschappelijke onderbouwing is voor bijvoorbeeld kruidengebruik bij ziektes. De gelovige auteur van de cursus kent hierover geen enkele twijfel. Hierin is hij consequent: hij hanteert dit principe door de hele cursus van chakra’s tot magnetiseren.

De cursus Natuurlijk Genezen (inclusief DVD drukpuntmassage) duurt acht maanden en kost 46 euro per maand. Het is een cursus zonder diploma. Na de cursus ben je echter wel in staat ‘kleine en grotere kwalen op natuurlijke wijze te verhelpen,’ zo lezen we in de aanprijzing van de LOI. Enkele voorbeelden: drukpuntmassage wordt geleerd net als acupressuurtechnieken en hoofdmassage om tand- en kiespijn, hooikoorts en benauwdheid te lijf te gaan. Ook worden massagetechnieken aangeleerd om een verstopte galblaas te behandelen. Het is een cursus met oefenopgaven die kunnen worden ingevuld en door een docent worden nagekeken, belooft de folder.

De cursus Parapsychologie van de LOI, met begeleiding door professionals, is de absolute kwaktopper. Gedurende tien maanden (prijs 42,50 euro per maand) komen aan de orde: telepathie, helderziendheid en psychokinese. Verder leer je, aldus de LOI, hoe een magnetiseur zijn diagnose stelt. Ook wordt aandacht besteed aan paranormale chirurgie. Soms wordt je naar eigen ervaringen gevraagd en soms voer je zelf experimenten uit. Aan het eind van de eveneens diplomaloze cursus weet je wat paranormaal is en wat de vorderingen zijn van het wetenschappelijk onderzoek, belooft de LOI. Een cursus die ook wel flink dunner en korter had gekund dan de tien maanden die er nu voor staan. Er is per slot van rekening sinds mensenheugenis geen wetenschappelijk houdbaar resultaat geboekt in de parapsychologie.

De LOI wil niet zeggen wie de drie kwakcursussen heeft gemaakt en wie de leraren uit kwakland zijn. ‘De LOI verstrekt geen gegevens van auteurs en/of geraadpleegde bronnen’, laat de coördinator Klantenservice desgevraagd weten.

Ze daagt de Vereniging tegen de Kwakzalverij wel uit. Op de opmerking dat de cursussen eenzijdige, gelovige informatie bevatten die niet wordt gestaafd door enige wetenschappelijke onderbouwing, antwoordt de coördinator: ‘Wanneer de LOI in het materiaal onderwerpen onterecht als bewezen benoemt of wanneer er taal- of stijlfouten in het cursusmateriaal staan, vernemen wij dat graag.’ Ze doet de belofte die vervolgens ‘aan te zullen passen in volgende edities.’

Op het verzoek alle cursusmateriaal op te sturen voor verdere, gedegen inhoudelijke toetsing door leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft ze niet meer gereageerd.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

tijdschrift - 26 juli 2022

Twintig jaar na de dood van Sylvia Millecam stortten twee betaalzenders zich met documentaires op het medium Jomanda.