UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 17 februari 2009

Kwakzalverij met stamcellen zwaar gestraft

Aan twee Nederlandse artsen (Robert Trossèl en Ari Aanen) is heden in Antwerpen een straf opgelegd van 22.000 euro boete en voorwaardelijke celstraffen. De rechtbank noemde ze kwakzalvers.

Kwakzalverij met stamcellen zwaar gestraft

We citeren het ANP-bericht zoals dat in NRC Handelsblad stond:

De strafrechter in Antwerpen heeft vandaag twee Nederlandse artsen veroordeeld die in de stad illegale stamceltherapie hebben toegepast.

Ze kregen 22.000 euro boete en voorwaardelijke celstraffen van drie en vijf maanden. De artsen gebruikten stamcellen voor de behandeling van ziektes als MS en ALS. Volgens een gerechtsdeskundige zijn het ‘kwakzalvers die schrijnend misbruik maken van de ellende van zwaar zieke mensen.’

De artsenpraktijk in Antwerpen werd in 2007 door de BBC ontdekt. De twee artsen: de gepensioneerde neuroloog Ari A. (62) en de toenmalige directeur Robert T. (54) van het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam waren in Antwerpen begonnen, nadat ze eerder in Nederland en Engeland moesten stoppen.

De advocaat van de artsen sprak over ‘een innovatieve therapie die alleen vervolgd wordt omdat de Belgische wetgeving achterloopt.’ De advocaat stelde dat bij 60 procent van de behandelde mensen bepaalde lichamelijke functies waren verbeterd.

Tot zover het ANP-persbericht, waarin Robert T. en Ari A., zoals het hoort, hun achternaam zijn kwijtgeraakt.

Zie ook het eerdere bericht over de rechtszaak op deze site. Ook De Limburger/Limburgs Dagblad bericht over de zaak. Uitvoeriger bericht in De Morgen, die in tegenstelling tot De Limburger beweert dat beiden 22.000 euro boete kregen. Proesmans kreeg 5500 euro boete voorwaardelijk plus verbeurdverklaring van wat hij aan de verhuur van zijn ruimten verdiend had. Hetzelfde bericht staat in HLN. Een zeer uitvoerige samenvatting, ook van de voorgeschiedenis, bijvoorbeeld het feit dat stamcellen waren gebruikt die niet eens voor dierproeven waren toegestaan, staat op politics.be

Uw webredacteur vindt dat de Belgische rechtspraak vóórloopt: daar wordt niet moeilijk gedaan over de term ‘kwakzalver’ voor een arts.

 

Naschrift 1 oktober 2010

Een overzicht van alle artikelen over Trossèl staat op Robert Trossel uit artsenvak gezet in het VK.

 

Naschrift 14 januari 2014

Ari Aanen is op 31 augustus 2013 in Eindhoven overleden, op 67-jarige leeftijd.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 maart 2023

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.

artikelen - 26 januari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Franse natuurgenezer aangeklaagd om dood van volgers / Amerikaanse geschiedenisprofessor klaagt paranormale Tiktok-gebruiker aan.

artikelen - 25 juli 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Penny Mondant, in de race voor het voorzitterschap van de Britse Conservatieven, lobbyde voor homeopathie / Indiërs zijn de grootste gebruikers van homeopathie.