UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 27 november 2005

Kwakzalverij in Slotervaartziekenhuis?

Met verontrusting is door de Vereniging tegen de Kwakzalverij kennis genomen van berichten over de introductie van ‘complementaire geneeswijzen’ in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Naast de ‘pijlers farmacologie en chirurgie’ zou de complementaire geneeskunde nu de derde grote stroming in het therapeutisch arsenaal worden. In kromme en onnodig deftige zinnen stelt het bericht op de website […]

Met verontrusting is door de Vereniging tegen de Kwakzalverij kennis genomen van berichten over de introductie van ‘complementaire geneeswijzen’ in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Naast de ‘pijlers farmacologie en chirurgie’ zou de complementaire geneeskunde nu de derde grote stroming in het therapeutisch arsenaal worden. In kromme en onnodig deftige zinnen stelt het bericht op de website dat zoiets een ‘integratieve geneeskunde’ gaat opleveren en zelfzorg en zelfmanagement zouden ook een kostenbesparing kunnen betekenen. Het bericht spreekt ook van bewezen effectiviteit, hoewel dat voorlopig slechts ‘elders in de wereld’ zou zijn.

Treurig was ook de mededeling in dat bericht dat in het Slotervaart eerst nu wordt erkend dat de wisselwerking van lichaam en geest van belang is bij de genezing. De impliciete constatering is dat er in het Slotervaart tot aan de introductie van de derde pijler een cartesiaanse benadering van ziekte bestond. Maar dat stond er natuurlijk niet bij!

In een brief heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij bij de leiding en de medische staf van het Slotervaart opheldering gevraagd over twee punten. Wij willen weten welke ‘complementaire’ (lees: alternatieve) geneeswijzen volgens hen bewezen effectief zijn en waarop de veronderstelling is gebaseerd dat dergelijke therapieën de behandeling goedkoper zouden maken.

Het Slotervaart strijdt al jaren tegen een dreigende sluiting en liet in het verleden niets na om zijn eigenheid en bijzondere prestaties te beklemtonen. Als men meent dat dat doel ook gediend wordt door introductie van een polikliniek kwakzalverij dan vergist men zich naar de mening van de VtdK deerlijk.

Update (14/05/2006)
Sommigen hebben na lezing van bovenstaand alarmerend bericht wellicht gedacht dat het niet zo’n vaart zou lopen, maar inmiddels is bekend geworden dat er in maart 2006 een symposium ‘Integratieve geneeskunde en complementaire technieken’ heeft plaatsgevonden, die tot groot enthousiasme van medewerkenden heeft geleid. Inmiddels hebben zich zeven ‘aandachtsvelders’ aangemeld die op 29 mei 2006 de eerste cursus aromatherapie zullen volgen en er volgen nog steeds nieuwe aanmeldingen. Een tweede cursus is reeds voorzien. De kosten voor het volgen van de cursus, die twee dagdelen duurt, moeten wel bekostigd worden uit het nascholingsbudget van de betrokken afdelingen. Daarom is het maar goed dat de gediplomeerde aromatherapeuten hun kennis met de collega’s op de afdelingen moeten gaan delen, aldus een bulletin van het Slotervaartziekenhuis op 11 mei 2006.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 13 februari 2009

Ines von Rosenstiel propageert in het FD nepgeneeskunde. Zij noemt die wetenschappelijk, en beroept zich daarvoor op professor Edzard Ernst. Die zegt net het tegenovergestelde.

artikelen - 28 januari 2008

Een column in Mediator over de wonderlijke paden die het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam bewandelt. Mediator is het tijdschrift waarin ZonMw bericht over onderzoek en ontwikkeling in gezondheid en zorg.