UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 13 februari 2009

Gezondverstandgeneeskunde

Ines von Rosenstiel propageert in het FD nepgeneeskunde. Zij noemt die wetenschappelijk, en beroept zich daarvoor op professor Edzard Ernst. Die zegt net het tegenovergestelde.

Gezondverstandgeneeskunde

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft met zorg kennis genomen van het interview met Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis, in Het Financieele Dagblad (FD) van 4 februari 2009. Daarin wordt gemeld dat zij hoog opgeeft over de wetenschappelijke evidentie van de ‘integrale geneeskunde‘. De term ‘integrale geneeskunde’, is een verzamelnaam voor nepbehandelingen zoals acupunctuur, homeopathie en aromatherapie, waarvan met de gangbare methoden en technieken nooit is aangetoond dat zij werkzaam zijn. Von Rosenstiel beroept zich op Edzard Ernst, een hoogleraar die in Exeter werkt en niet in Oxford zoals zij volgens het interview meldt. Zij zegt over hem: ‘Als hij zegt dat het werkzaam is, wetenschappelijk bewezen en veilig, dan is het ook werkelijk zo’ – een autoriteitengeloof waarvan ik dacht dat het alleen nog gangbaar was in sektes.

Het is eigenlijk hilarisch dat von Rosenstiel zich beroept op Edzard Ernst, want het toeval wil dat hij net samen met Simon Singh een boek gepubliceerd heeft: Trick or Treatment? Alternative medicine on trial, (Bantam Press, 2008) waarin hij geen spaan heel laat van de door von Rosenstiel in het interview genoemde behandelingen. Extra pikant is dat von Rosenstiel van de weeromstuit een nieuwe term bedacht heeft voor integrale geneeskunde en wel gezondverstandgeneeskunde. Kennelijk vind zij de associatie van de term ‘integrale geneeskunde’ met kwakzalverij onprettig. Ik wil haar graag herinneren aan het beroemde aforisme van Einstein: ‘gezond verstand is de verzameling vooroordelen die we rond ons achttiende verworven hebben’. Von Rosenstiel heeft echter, als we haar cv mogen geloven, haar vooroordelen niet opgedaan rond haar achttiende, maar rond haar veertigste toen ze na een burnout een jaar rondreisde door Zuidoost-Azië.

Von Rosenstiel boft overigens wel met de directie van haar ziekenhuis, want haar directeur Aysel Erbudak (links), ziet gezondverstandgeneeskunde als een unique selling point. Daar kan je je bij een commercieel directeur zoals Erbudak nog wel iets bij voorstellen.

Het is echter raadselachtig dat de medische staf deze bizarre behandelingen in hun instituut accepteert. Of tillen ze daar niet zo zwaar aan evidence-based medicine? Je zou het haast gaan denken.

Von Rosenstiel was lid van de VtdK, het bestuur heeft gezien haar betrokkenheid bij de hierboven beschreven kwakzalverij haar vorig jaar geroyeerd als lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De behandelingen die zij propageert staan namelijk lijnrecht tegenover de doelstelling van onze vereniging, de bestrijding van kwakzalverij!

 

Naschrift 17-19 februari 2009/ oktober 2010

Een brief van vergelijkbare inhoud is ook vrijwel meteen na verschijnen van het interview in het FD aan de krant gestuurd, die de brief plaatste op 19 februari. Inmiddels zijn ook vragen in de Tweede Kamer over het interview en de aromaverneveling en dergelijke gesteld door Henk van Gerven van de SP. De vragen dateren van 9 februari 2010 en de antwoorden van 26 mei 2009.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 22 december 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Edzard Ernst boos over mensen die zeggen dat alternatieve therapieën geen kwaad kunnen.

tijdschrift - 13 mei 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 1: * Van de bestuurstafel, pag. 1* ‘Innovatief’ magneetapparaat Artrose Centrum werkt niet, pag. 2 * Nationale Gezondheidsbeurs 2020, pag. 7 * Ad hominem, pag. 10* Natuurlijke congressen voor tandartsen, pag. 15 * Drie hoogleraren als vlag op een modderschuit: een follow-up, pag. 17 * […]

tijdschrift - 12 april 2020

Interview met oud-hoogleraar Edzard Ernst (72) tien naar na zijn pensionering.