UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 24 juni 2019

Kwakzalver-gel voor op de benen

Kwakzalver Sports Cosmetics brengt allerlei op kruiden gebaseerde cremes aan de man en noemt zichzelf ‘bedrieglijk goed’.

Kwakzalver-gel voor op de benen

Sinds kort liggen er tubes met smeergel van het merk Kwakzalver in de schappen van (enkele) gespecialiseerde sportwinkels waar ook attributen als skeelers en inline-skates te vinden zijn. Ze zijn ook te koop in de webshop van Kwakzalver Sports waar ook sweaters, hoodies en sportbroeken zijn aan te schaffen met het opschrift KWAKZALVER, in zwarte vette kapitalen op borst en broekspijpen (voor vijf tientjes). De subkop van het merk: Bedrieglijk goed. Is het serieuze verkoop van tubes en truien of is het een uit de hand gelopen grap om een marketingbureau aan de man te brengen?

De foto boven dit stuk is gemaakt in een skeelerwinkel. De producent van de gelgrap is Kwakzalver Sports Cosmetics, het bedrijf van langeafstandschaatsers Luc ter Haar en Roy Boeve. Het bedrijfje Boeve Sport is de distributeur in Europa van skeelers en wielrenschoenen van het liefhebbersmerk Bont. Kwakzalver Sports is gevestigd op hetzelfde adres in IJsselmuiden.

De meeste aanprijzingen voor de gels van Kwakzalver vallen in de categorie nietszeggende reclameprietpraat. Zoals: “Wij voorzien sporters in functionele en gave sport cosmetische producten.” Er zijn enkele betere bedacht zoals: “Qua product en stijl zijn we onderscheidend”. Het is een aanprijzing die ontegenzeglijk hout snijdt. De slogan “Ons bedrieglijk goede verhaal. Leer ons kennen” is een fraaie vondst.

Knipoog

De productnaam KWAKZALVER is vooral branding, een knipoog, waarna we overtuigen met onze bedrieglijke goede producten, laat het bedrijf weten. Er zit geen diepere betekenis achter. 

Het bedrijf Kwakzalver heeft een productlijn met verschillende smeergels. Hun namen zijn enigszins over de rand: “Koele Gel”, “Wonden Wonder” en “Vurig Warm”. In de smeergels zijn verschillende kruiden gestopt. In de Koel Gel zit bijvoorbeeld pepermuntolie en gemalen eucalyptus. Zij creëren een “ijsbad”, is de claim. In een van de andere producten zit wolvet (claim: ontstekingsremmend voor herstellen schaafwonden) en kruidnagel (claim: verdovend effect). Enzovoort.

De claims doen de merknaam Kwakzalver eer aan. Uit de pen van de copywriter vloeide hierover: “Stuk voor stuk pure ingrediënten die al eeuwenlang gebruikt worden om het lichaam optimaal te laten herstellen. Deze eeuwenoude wijsheid is in een tube gegoten om jou een bedrieglijk goed herstel te geven. Kwakzalver geeft sporters een goed gevoel. Deze gel helpt zowel fysiek als tussen de oren.”

Het bedrijf paaide Gary Hekman, een lange afstandsschaatser met een reusachtige prijzenkast, voor een aanprijzing: “Ik herstel sneller na trainingen en wedstrijden, wat ontzettend belangrijk is voor mij als schaatser”, tekent het bedrijf op uit de mond van Hekman.

Wat aan serieusheid overblijft is die trui met het opschrift KWAKZALVER, een hebbeding om mooie sier mee te maken. Op een congres met kwakzalvers of juist op het jaarcongres van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Voor op de cadeautafel dus.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.

tijdschrift - 29 oktober 2014

Aloe vera zou een genezende werking hebben. Maar klopt dat?

artikelen - 17 oktober 2014

In België mogen kwakzalvers weer kwakzalvers worden genoemd, als daar voldoende onderbouwing voor is, zo oordeelde begin oktober het Hof van Beroep in Brussel, in een beroepszaak die was aangespannen door de Nederlandse basisarts Robert Gorter tegen de Belgische zusterorganisatie Skepp en twee van haar (bestuurs)leden, Willem Betz en redactielid Luc Bonneux.