UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: | Geplaatst: 29 oktober 2014

Aloë vera en Forever Living drankjes

Aloe vera zou een genezende werking hebben. Maar klopt dat?

Aloë vera en Forever Living drankjes

Forever Living Products is een firma in Scottsdale, Arizona. Het is een multi-level marketing firma. Adverteerde het bedrijf oorspronkelijk alleen voor producten, voornamelijk drankjes, die gebaseerd zijn op Aloë vera (een succulent uit de affodilfamilie), tegenwoordig prijst het ook bijenproducten aan.

Aloë vera voor In de tuin

Aloë vera kunt u als huiskamerplant bij de bloemenwinkel kopen. De plant schijnt al meer dan 4000 jaren geteeld te worden en is dus niet echt een wilde plant. Er wordt beweerd dat de plant uitgebreid werd gebruikt als medicijn.

De meeste historische medische beschrijvingen die nog bewaard zijn gebleven, vermeldden in hoofdzaak de twee toepassingen die ook nu nog gang- haar zijn: namelijk als middel bij oppervlakkige wonden en als laxeermiddel.

Gel

Het blad van de plant bevat twee verschillende vloeistoffen. Tussen het onderste en bovenste vel van het blad bevindt zich een witte, trage slijmachtige vloeistof die met het woord ‘gel’ wordt omschreven wat betekent dat de vloeistof zich gemakkelijk bindt. Deze vloeistof helpt waarschijnlijk bij de genezing van oppervlakkige wonden. ‘Waarschijnlijk’ wil hier zeggen dat de bewijzen hiervoor eigenlijk ontbreken, maar dat de praktijk het wel waarschijnlijk maakt.

Oppervlakkige wonden genezen nu eenmaal bijna altijd uit zichzelf al. Een degelijke wetenschappelijke proef echter werd tot nu toe nog nooit uitgevoerd. Snelle genezing is altijd prettig, maar slechts zelden noodzakelijk. Helaas werkt de gel niet bij de behandeling van bestralingswonden zoals die bij kankerpatiënten kunnen voorkomen.

Latex

Het gebruik van latex (ook wel hars of aloin genoemd), de bruingele vloeistof in het vel van de bladeren, als laxeermiddel is niet aan te bevelen. Latex werkt weliswaar laxerend, maar geeft vervelende bijverschijnselen: het zou zelfs kanker kunnen veroorzaken. Het mag niet langdurig gebruikt worden en gebruik tijdens de zwangerschap wordt ten sterkste afgeraden.

Aangezien er genoeg redelijk veilige laxeermiddelen vrij verkrijgbaar zijn is het gebruik van Aloë vera als laxeermiddel overbodig. In de Verenigde Staten is de verkoop van het laxeermiddel zelfs verboden omdat de industrie niet bereid was onderzoek te doen naar de veiligheid van het inwendig gebruik van Aloë vera.
Op deze site staat een hele rij van medische toepassingen van Aloë vera. Daarvan moet u de inwendige maar liever helemaal niet toepassen en een flink aantal van de uitwendige ook niet. Er staat bijvoorbeeld dat het werkzaam is bij ‘stralings- en radiotherapiewonden’, terwijl vaststaat dat het daarbij niet helpt (Overigens gaat het hier niet om een product van Forever Living Products).

Een probleem is verder dat de gel, die het veilige deel Aloë vera zou moeten zijn, in de regel niet grondig genoeg gescheiden is van de latex. Meestal zit er wat latex in de gel, al zijn er methoden waarvan men zegt dat ze de opname van latex in de gel zouden minimaliseren. Niettemin wordt de gel in het algemeen toch als veilig genoeg beschouwd.

Voor meer kennis over de plant kijkt men hier (lees vooral de laatste alinea!) en hier.

De drankjes

Forever Living Products brengt vier drankjes op basis van de gel van Aloë vera op de markt met vier verschillende smaken, namelijk Aloë vera Gel, Forever Freedom, Aloë Berry Nectar en Forever Aloe Bits ‘n Peaches. Een beschrijving van de voordelen van Aloë vera staat op.

De Reclame Code Commissie gooit echter met haar Dossier 2014/00408 roet in het eten. Een aantal van de genoemde ‘voordelen’ van de drankjes blijkt in strijd te zijn met artikel 10 lid 1 van de Claimsverordening, nu de claims niet door de Europese Commissie zijn geautoriseerd en vervolgens op de lijst met toegestane claims zijn geplaatst, terwijl evenmin sprake is van claims die op de zogenaamde on-hold lijst staan.

Dit geldt voor beweringen als: Aloë vera stimuleert stofwisseling, geeft energie, beschermt de huid tegen vrije radicalen, bevordert het natuurlijke herstel van de huid; Aloë Vera Gel reinigt de darmen en ondersteunt het afweersysteem; Forever Freedom voor soepele gewrichten, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het onderhoud van gewrichten en kraakbeen, ter ondersteuning van gezond kraakbeen, zorgt voor herstel na fysieke inspanning; Aloë Berry Nectar komt de energie balans ten goede, helpt de blaas te reinigen, ondersteunt de blaasfunctie en draagt bij aan een goede weerstand; Forever Aloe Bits n’ Peaches voor een natuurlijke stoelgang.

Alle claims waren ook in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC.

Nu heeft Forever Living Products aan de Reclame Code Commissie medegedeeld dat de be- streden uitingen zullen worden aangepast. Maar ik vraag me wel af hoe en ook waarom Forever Living Products dat niet eerder heeft gedaan, namelijk toen de huidige Claimsverordening geldig werd.

 

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 augustus 2020

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland mag in reclames niet meer beweren dat wetenschappelijk is bewezen dat homeopathie werkt.

artikelen - 18 juni 2020

De particuliere GGZ Groep moet valse claims over de vermeende werking van het oorlel-apparaatje Alpha-Stim verwijderen van zijn website.

artikelen - 24 juni 2019

Kwakzalver Sports Cosmetics brengt allerlei op kruiden gebaseerde cremes aan de man en noemt zichzelf ‘bedrieglijk goed’.