UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 25 mei 2002

Kwakzalvende arts veroordeeld

Op 26-02-’02 heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in hoger beroep een arts veroordeeld tot schorsing voor de duur van zes maanden. Een patiënt bezocht deze arts in verband met rugklachten. Zonder ander onderzoek te verrichten stelde zij met behulp van elektroacupunctuur de zogenaamde diagnose ‘schimmels in de mond’ als oorzaak van de klachten. […]

Op 26-02-’02 heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in hoger beroep een arts veroordeeld tot schorsing voor de duur van zes maanden. Een patiënt bezocht deze arts in verband met rugklachten. Zonder ander onderzoek te verrichten stelde zij met behulp van elektroacupunctuur de zogenaamde diagnose ‘schimmels in de mond’ als oorzaak van de klachten. Zij adviseerde de patiënt om de amalgaamvullingen in de mond te laten vervangen. Daarnaast kreeg hij 26 (!) verschillende medicijnen voorgeschreven, zowel om in te nemen als om in te spuiten, waarvan enkele voorzien waren van het bijschrift (in het Duits) ‘niet getest’, ‘alleen voor testdoeleinden’ of ‘als medicijn niet geschikt voor mens of dier’. Wie de injecties moest geven moest de patiënt zelf maar uitzoeken. Voor dit eenmalige consult moest hij ƒ900.– contant betalen, maar hij kreeg een declaratie waarop sprake was van elf consulten, om bij zijn ziektekostenverzekering in te dienen. Desgevraagd verklaarde de kwakzalver dat het volgens haar onder artsen algemeen gebruikelijk is om dit soort bedriegelijke verklaringen af te geven. Het college achtte elektroacupunctuur onbruikbaar en de gestelde diagnose, zowel als het advies ongefundeerd. Het voorschrijven van de medicijnen noemde het college onverantwoord en het geknoei met de declaratie “zeer kwalijk”. De arts is al eerder voor een zelfde geval veroordeeld.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 08 januari 2019

Inhoudsopgave Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, jaargang 129, 2018, nr 4: * Jaarvergadering 2018, pag. 1 * Jaarrede 2018 van de voorzitter, pag. 5 * Gebroeders Bruinsma Erepenning 2018 voor J.W.M. van der Meer, pag. 10 * Juryrapport Meester Kackadorisprijs 2018, pag. 12 * Meester Kackadorisprijs 2018 voor HAN en haar apologie, pag. 14 * […]

artikelen - 04 februari 2018

Kwakzalver Wim Huppes, die in 2016 uit het BIG-register is geschrapt, is gewoon doorgegaan met het uitvoeren van voorbehouden handelingen.

artikelen - 28 april 2011

Hoeveel patiënten gebruik maken van chelatietherapie is niet bekend, maar het moeten er veel zijn. Op internet zijn er alleen al 10 klinieken te vinden waar je deze behandeling kunt ondergaan.