UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 04 februari 2018

SBS6 Undercover betrapt geschorste arts Wim Huppes

Kwakzalver Wim Huppes, die in 2016 uit het BIG-register is geschrapt, is gewoon doorgegaan met het uitvoeren van voorbehouden handelingen.

SBS6 Undercover betrapt geschorste arts Wim Huppes

Foto: Youtube.com

Een uitbehandelde kankerpatiënte heeft kort voor haar overlijden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) een klacht ingediend tegen kwakzalver Wim Huppes. In een uitzending van het SBS6-programma Undercover in Nederland van programmamaker Alberto Stegeman (1 februari 2018) is te zien hoe de uit het BIG-register geschrapte arts/internist de vrouw belooft met zijn alternatieve behandeling honderd procent zeker te kunnen genezen. 

De redactie maakte voor de tv-uitzending gebruik van verborgen camera’s. Bij de vrouw was een jaar voor de opnamen een kwaadaardige mondbodemtumor ontdekt. Huppes had de vrouw willen behandelen met een zelf ontwikkeld middel, een groenige oplossing, gemaakt van gras. Van farmacologische kwaliteit, prijst Huppes in de uitzending aan. De groenige drab wordt in de aderen gespoten, tegelijk met een zoutoplossing. Met laserlicht worden vervolgens foto-actieve “gras”-moleculen geactiveerd, ter plekke van de tumor. Ze zouden dodelijk zijn voor tumoren, beweert Huppes in de uitzending.

Zijn behandeling zou beter zijn dan een chirurgische ingreep of bestraling, vertelt hij de vrouw. “Oh, uw genezing is een makkie”, zegt Huppes tegen de vrouw, als die hem belt voor het maken van een afspraak. In zijn behandelkamer belooft Huppes de vrouw opnieuw honderd procent genezing. Zes- tot achtduizend euro vraagt Huppes voor zijn alternatieve “wonder”-kuur, zegt hij in de SBS6-uitzending. Vooraf te betalen.

De 61-jarige vrouw had de redactie van Undercover gebeld nadat ze in een eerdere aflevering van het programma had gezien hoe twee alternatieve behandelaars worden betrapt op kwakzalverpraktijken. In deze SBS6-uitzending van 5 maart bezoeken twee bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, vermomd en omhangen met camera en microfoon, twee alternatieve behandelaars in hun praktijk. De bestuursleden doen alsof ze kanker hebben en uitbehandeld zijn.

Aan de kaak stellen

De uitbehandelde vrouw, die de redactie belde, wilde haar laatste beetje energie inzetten om een gewetenloze kwakzalver aan de kaak te stellen. Omdat die wanhopige mensen veel geld aftroggelt en valse beloftes doet, legt ze uit aan Alberto Stegeman. Over Huppes, zegt ze boos en verontwaardigd: “Hoe durft iemand te zeggen dat hij mij beter kan maken.”

De vrouw is in oktober vorig jaar, enkele weken na de heimelijke opnamen, overleden. Op haar sterfbed heeft ze haar klacht tegen Huppes op papier gezet. De klacht is overhandigd aan de inspectie voor de gezondheidszorg IGJ. Die is in overleg met het Openbaar Ministerie om te kijken of Huppes strafrechtelijk aan te pakken is; hij heeft per slot van rekening “voorbehouden” handelingen verricht.

Huppes is in 2016 uit het BIG-register geschrapt en mag dit dus niet meer doen. In de Undercover-uitzending komen enkele nabestaanden aan het woord die stellen dat Huppes infusen heeft aangelegd. Verder vermoeden ze dat door de (pijnlijke) behandeling Huppes zijn patiënten veel zieker (ademhalingsproblemen, longontsteking, misselijkheid, koorts, pijnlijke zwellingen) heeft gemaakt. Zijn behandeling zou hun overlijden hebben bespoedigd, zeggen ze.

In de uitzending is ook te zien hoe Huppes een fake-patiënt (Alberto Stegeman, vermomd) uitlegt hoe en waar hij straks bij hem het infuus zal aanleggen. SBS6 heeft alle gemaakte videopnamen aan de inspectie overhandigd net als divers infuusmaterialen (infuusvloeistof, naalden etc,) die werden meegenomen.

Inspectie

Huppes was vorig jaar al in beeld bij de inspectie, meldt NRC Handelsblad op 6 september 2017 over Wim Huppes: “Een alternatieve behandelaar die door het Medisch Tuchtcollege uit het artsenregister is geschrapt, is toch weer begonnen met het behandelen van patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een nieuw onderzoek naar de behandelaar begonnen. Citaat: “Wij hebben ernstige zorgen over de patiëntveiligheid.”

Huppes experimenteerde afgelopen jaren met een experimentele lasertherapie. Op zijn website Tippingpoint4Cancer doet hij hier kond van: “Lichtdeeltjes activeren de haren van de immuuncellen, het immuunsysteem leert zo een nieuwe truc om kanker aan te vallen”, is de vage omschrijving die Huppes hanteerde in een interview met NRC. Zo’n twintig patiënten heeft hij behandeld, vertelt hij de verslaggeefster. De NRC-redactie gaf Huppes begin september vorig jaar ruim baan om zijn nieuwe kwakzalverspeeltje toe te lichten. 

Huppes zegt in het NRC-artikel dat hij met zijn nieuwe behandelwijze niets medisch onoorbaars doet omdat hij geen inspuitingen doet. In de recente Undercover in Nederland-uitzending is echter te zien dat dit niet klopt. De opnamen werden enkele dagen na het verschijnen van het NRC-artikel gemaakt.

Experiment

Wim Huppes is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Enkele jaren geleden experimenteerde hij in zijn praktijk in Hilversum met diverse stofjes zoals dichloorazijn (DCA). Eerst zelf, in een poging zijn eigen prostaatkanker op te ruimen, later behandelde hij er ook (uitbehandelde) kankerpatiënten mee. Hij dook ook nog op een ‘wonderstofje’, reversine, dat de resistentie teniet zou doen die ontstaat tegen cytostatica. Ook weer een aanpak waaraan geen wetenschappelijk onderzoek ten grondslag ligt. 

Alternatief behandelaar Huppes heeft in 2015 op last van de inspectie (IGZ) zijn Hilversumse kliniek moeten sluiten. De voormalige internist onderwierp in zijn kliniek uitbehandelde kankerpatiënten aan een experimentele behandeling met onbewezen middelen. Er traden daarbij ernstige bijwerkingen op. Dit feit rechtvaardigt een zware maatregel, is in de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege (CTG) te lezen. Het CTG heeft hem eind 2016 uit het BIG-register geschrapt. Het college verwachtte herhaling van zijn gedrag. Een juiste voorspelling. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.