UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 oktober 2012

Kwakalternatieven betalen Altijd Jong-programma van RTL4

Het tv-programma Altijd Jong van RTL4 op zondagmiddag is typisch een product van de commerciële omroep: de bedrijven die volgens inleidende teksten de uitzending ‘mogelijk hebben gemaakt’ komen gênant en tenenkrommend in de vorm van een nieuwsitem in het programma terug.

Kwakalternatieven betalen Altijd Jong-programma van RTL4

De goedgelovigheid van de verslaggeefsters van het programma over levensstijl en gezondheid sluit hier prima bij aan: financiers kunnen in de uitzending ongestoord los hun spullen aanprijzen. Alternatieve behandeltechnieken als voetreflexologie en het slikken van vitaminepreparaten krijgen ruim baan.

Zo betaalde het eenmansbedrijfje Re-Age Preventive Medicine & Aging in Blaricum een deel van de uitzending van zondag 21 oktober. Verslaggeefster Tanja Jess hoorde tegen betaling klakkeloos teksten aan van Henk-Peter Oonk over het verschil tussen biologische en paspoortleeftijd. Basisarts Oonk liet Jess eerst een handvol vragen beantwoorden over leefgewoonten (roken, drinken, ziektegeschiedenis, ook van de familie) en bewegen. Daarna mocht ze fysieke proefjes doen zoals een paar minuten fietsen op een hometrainer. En zie, Jess, die na het beantwoorden van het vragenlijstje slechts drie jaar van haar werkelijke leeftijd (42 jaar) had afgesnoept, scoorde na de fietsminuten – in de bewoordingen van Oonk – een ‘echte’ leeftijd van dertig jaar. De dag kon voor Jess niet meer stuk.

Jess werd vervolgens geïnformeerd hoe dit leeftijd-stoeien met statistiek een handje kan worden geholpen. ‘Een lagere biologische leeftijd is te bereiken door reinigen, ontgiften en activeren’, zo kreeg ze van dokter Oonk op een briefje mee.

Op de website van Re-Age is hierover meer te vinden. Zo is te lezen dat Oonk een nieuwe slaaponderzoeksmethode in Nederland heeft geïntroduceerd: de Hart-Ritme-Variabiliteit, afgekort als HRV. Zijn redenering erachter is simpel: slaap je beter, dan heb je minder stress en met minder stress leef je langer.

Oonk meldt: ‘Beter slapen begint bij gedegen slaaponderzoek, waarbij wij ook een bloed-, speeksel- en urineonderzoek van de hormonen en zogenaamde neurotransmitters (boodschapperstoffen waarmee hersencellen met elkaar communiceren) betrekken.’

Bijslikken dus, is een van zijn behandelopties. Het gaat dan om het slikken van ‘bio-identieke’ hormonen: melatonine, cortisol, oestrogeen, DHEA, en testosteron. Het zijn behandeltechnieken met veel klokgebeier, de onderbouwende wetenschappelijke klok voor dit soort ‘verjongingsbehandelingen’ is echter nog nooit gevonden. Niet voor al die mooie bio-identieke hormonen en ook niet voor die HRV-hypothese. In september 2012 kwam Oonk ook al langs in een artikel van Cees Renckens over anti-aging kwakzalverij in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (jaargang 123, nummer 3).

In de Altijd Jong uitzending van 21 oktober was meer vaags te beleven. Zo kneep voetreflexologe Marga van Erp, directeur van het bedrijfje Total Health, in de tenen van de verslaggeefster, op zoek naar kwalen, om die vervolgens al knijpend verder te behandelen (‘klachten verminderen en verdwijnen’).

De wakkere RTL-verslaggeefster had het licht gezien: ‘Alternatieve geneeswijzen zijn ronduit hip te noemen, vroeger grepen we naar paracetamol of antibiotica, nu zoeken we steeds vaker naar alternatieve oplossingen.’

Altijd Jong promoot op grote schaal alternatieven. Dit jaar zijn dat bedrijven als Re-Age en Total Health, vorig jaar mocht Makeiteasy van Yvonne Bakker ongebreideld haar onbewezen anti-rook- en afvalmethode promoten. Bij deze auriculotherapie worden piepkleine puntjes op en rond de oorschelp geplaatst. Als we de website mogen geloven hebben priktherapeuten al veel gemeentes en ministeries geholpen. We lezen: gemeente Sliedrecht, Den Haag, Roosendaal, Haarlemmermeer, Katwijk, Utrecht en Ridderkerk. Ook kregen het milieuministerie VROM, telefoonprovider Vodafone en advocatenkantoor Simmons & Simmons Trenité een prikbehandeling, melden de therapeuten. Dat moet oude glorie zijn: Trenité is al bijna zeven jaar uit de firmanaam verdwenen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 november 2013

René Broekhuijse, een veroordeeld en uit het BIG-register geschreven arts, berucht vanwege zijn rol bij het overlijden van actrice Sylvia Millecam, is terug in kwakzalverland.