UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 juli 2019

Klaus Ross krijgt twee jaar, voorwaardelijk

De rechtbank in het Duitse Krefeld heeft natuur-‘genezer’ Klaus Ross half juli veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

Klaus Ross krijgt twee jaar, voorwaardelijk

De Duitse natuur-‘genezer’ Klaus Ross (62) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood in 2016 van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders, een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg. Hij heeft twee jaar voorwaardelijk gekregen. Het Openbaar Ministerie had drie jaar geëist en achtte schuld, zware mishandeling en het overtreden van de geneesmiddelenwet bewezen. Het is niet bekend of het OM in beroep gaat. 

Klaus Ross behandelde ernstig zieke, radeloze patiënten – uitbehandeld, de meeste met alvleesklierkanker – in zijn alternatieve kankerkliniek in Bracht, net over de grens bij Roermond. Ze kregen een overdosis van de glucoseblokker 3-BP (3-broompyruvaat), een middel waaraan kwakzalvers een remmende werking bij tumorgroei toeschrijven, zonder enig bewijs daarvoor te hebben. Het gebruik van het middel is niet verboden, het is echter geen erkend geneesmiddel. 

Klaus Ross woog de verkeerde hoeveelheid van het middel af, zijn weegschaal was niet geschikt om zeer kleine hoeveelheden af te kunnen wegen. Hij maakte er infusen mee, die hij vervolgens patiënten toediende. Het is een handeling die in Nederland alleen BIG-geregistreerde hulpverleners mogen uitvoeren, in Duitsland mag een heilpraktiker dit wel. Nog wel. De Duitse overheid gaat de Duitse wet op dit punt aanscherpen

Ross werkt nu als zelfstandig verpleger. Zijn alternatieve kliniek in Bracht heeft hij op last van justitie moeten sluiten. Hij heeft tijdens het proces de afgelopen maanden geen schuld bekend. Hij begreep niet wat hij fout had gedaan, was zijn inhoudelijke reactie.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2018

De Duitse overheid wil patienten meer veiligheid bieden en stelt strengere eisen aan alternatieve behandelaars.

tijdschrift - 29 december 2016

Een samenvatting van de discussie in het bestuur door voorzitter Nico Terpstra

artikelen - 04 augustus 2016

In de kliniek van de Duitse “Heilpraktiker” Klaus Ross zijn begin augustus drie patiënten overleden na een kwak-behandeling.