UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 02 december 2013

Keurmerk ZegelGezond is dood

Het keurmerk ZegelGezond, een logo dat de kwaliteit van medische websites wilde beoordelen, is een eenzame dood gestorven. Het keurmerk heeft nooit enige importantie gehad.

Keurmerk ZegelGezond is dood

Het principe van het logo was als volgt: vak- en publiekexperts geven een waardeoordeel over de inhoudelijke kwaliteit van bij het logo aangesloten websites. Iedereen kan zich als vak- of publieksexpert aanmelden, je moet als belangstellende webkijker alleen even melden in welke categorie je je zelf zou willen plaatsen. Vervolgens geef je meningen over websites. De ZegelGezond-organisatie telde vervolgens die meningen van experts (vak- en publiek) op. De waarderingen van vak- en publieksjury kwamen in een kwaliteitszegel op de beoordeelde website te staan.

Het keurmerk, bedoeld om de consument een handje te helpen in het woud van kwalitatief slechte websites, is nooit van de grond gekomen. Slechts enkele tientallen bedrijven en instanties, vaak dezelfde via verschillende websites, hadden zich voor het keurmerk aangemeld. De verwachting aan het begin van de campagne waren het tien- tot honderdvoudige daarvan.

Het ultieme bewijs voor de amateuristische, slechte kwaliteitsbeoordeling was de flinke voldoende (6,8) die het handopleggerinstituut Van Praag in Utrecht voor zijn website kreeg van de quasi-experts, vermoedelijk uit eigen instituutskring. Het instituut kreeg als een van de eerste websites een ZegelGezond-keurmerk.

ZegelGezond heeft verschillende keren geprobeerd de Vereniging tegen de Kwakzalverij, ondanks haar straffe kritiek, bij het keurmerk te betrekken.

De vereniging heeft dit altijd geweigerd. In maart 2013, ten tijde van een intensieve promotiecampagne in de STER-blokken, meldde ZegelGezond de vereniging dat `binnenkort´ opnieuw gepraat zou kunnen worden omdat `we momenteel bezig zijn met een aantal belangrijke veranderingen waarmee we nog meer op de wensen van de eindgebruikers inspelen. U zult het vast interessant vinden´, schrijft ZegelGezond-baas Lars Gierveld in een e-mail. `Ik beloof u dat u de eerste bent waar ik bij terugkom.´

Dat is niet meer gebeurd, de bestuurders hebben de stekker uit het stopcontact getrokken. ZegelGezond werd gefinancierd door ZonMw en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Lars Gierveld wil geen commentaar geven. Op de website van het keurmerk staat nu: ´Activiteiten ZegelGezond stoppen. De afgelopen tijd is gebleken dat de diensten van ZegelGezond onvoldoende omvang en volume hebben bereikt. Gevolg hiervan is dat de bedrijfsactiviteiten van ZegelGezond per 1 januari 2014 zullen worden gestaakt.´

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 10 februari 2020

V&VN, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, geeft punten voor cursussen Therapeutic Touch, een vorm van strijken met de hand.

artikelen - 16 juli 2019

Het Louis Bolk Instituut slaat haar tentakels uit door allerlei alternatieve behandelmethoden te promoten met hulp van o.m. universiteiten.

artikelen - 10 december 2018

Kan/mag een Hema-verkoopster, zonder enige medische achtergrond, patiënten met ernstige psychiatrische problemen straffeloos behandelen?