UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 07 januari 2020

Alexander Korbee diagnosticeert met vreemd apparaat

Kwakzalver van de maand, afl. 2: Alexander Korbee stelt diagnoses en behandelt met kwak-apparaten die geen reguliere arts zou gebruiken.

Alexander Korbee diagnosticeert met vreemd apparaat

Hoe kan een afgestudeerd basisarts, na een studie aan het een serieuze Erasmus MC, kwakzalverapparaten gebruiken voor het stellen van de diagnose en voor de behandeling van patiënten? Hoe kan zijn vrouw, een afgestudeerd ingenieur (techniek en maatschappij) van de TU Eindhoven, hem als in eigen beheer geaccrediteerd therapeute assisteren bij het bedienen van deze apparaten, zonder een wenkbrauw te fronsen?

Alexander Korbee is zijn naam. Hij heeft een orthomoleculaire praktijk in Alblasserdam, MedicaPlus. De afgelopen jaren heeft Korbee zich ontpopt als Lyme-expert.

‘Is deze arts wel betrouwbaar?’, vraagt een e-mailschrijver. ‘We hadden na een bezoekje aan hem grote twijfels.’ De e-mailschrijver was na een computerscan van drie minuten en een intakegesprek een paar honderd euro lichter en een ‘plan van aanpak’ rijker: wekelijkse onderzoeken en behandelingen met enkele curieuze apparaten. Geschatte kosten: meer dan duizend euro.

Basisarts Korbee, eens bedrijfsarts bij Unilever en Achmea, stoeit sinds een kleine tien jaar in zijn spreekkamer met bioresonantie-apparaten om chronische aandoeningen op te sporen en te behandelen. Onze website heeft eerder over hem geschreven. Zijn belangrijkste speeltje is de ES Teck-bodyscan, waarbij de patiënt plakkers op zijn voorhoofd krijgt en handen en voeten contact maken met grote elektrodeplaten op tafel en grond. Software vertaalt vervolgens de gemeten impedantie(s) (weerstanden) in een soort diagnose – duur drie minuten – in de vorm van imponerende gekleurde plaatjes en tabellen op het beeldscherm van een laptop.

Indruk

Korbee meent dat hij met deze screening ‘een indruk krijgt’ van het functioneren van het lichaam. ‘De stofwisseling van het lichaam wordt gescreend en dit geeft een beeld van de belangrijkste lichaamsfuncties en organen’. Hij kan zo achterhalen of schildklier, lever en nieren goed werken en of lichaamsweefsels te weinig voedingsstoffen en vitamines binnen krijgen, legt hij uit op zijn website.

Een gezondheidsscan is zinvol bij vermoeidheidsaandoeningen zoals Lyme, C.V.S., en M.S., schrijft Korbee. Ook bij artrose, reuma, fibromyalgie, tennisarm en migraine, stress en burn-out en autisme/ADHD kan het apparaat zijn nut bewijzen. Verder gaat er volgens Korbee enige ‘ondersteuning’ van uit bij kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Volgens de Alblasserdamse basisarts kunnen er echter ‘geen anatomische afwijkingen mee worden ontdekt zoals kanker, kransslagaderverstopping of virussen en bacteriën.’ Preventief gezien is het raadzaam om elk jaar zo’n gezondheidsscreening te laten maken, adviseert Korbee.

De ES Teck-bodyscan is ontworpen volgens de ‘nieuwste wetenschappelijke inzichten’ en is ‘goedgekeurd’ door de FDA, de Amerikaanse keuringsinstantie voor medische apparatuur, schrijft Korbee. De feiten zijn echter anders. De technische afdeling van de FDA heeft het apparaat getest om bijvoorbeeld te kijken of er geen kortsluiting ontstaat als de stekker in het stopcontact wordt gestopt. Een soort veiligheidskeuring. Met de werkzaamheid van het apparaat heeft dit niets van doen. Sterker, de FDA heeft er meer dan tien jaar geleden een bericht over doen uitgaan waarin staat dat het apparaat niet mag worden gebruikt om een diagnose te stellen. 

Korbee weet dit. Hij schrijft op zijn website: ‘Deze screening is niet geschikt om diagnoses mee te stellen maar kan wel worden gebruikt om de voortgang van de behandeling te volgen.’ 

Behandelplan

Een curieuze redenering. De scan wordt door Korbee vervolgens gebruikt om een behandelplan op te stellen waaronder het slikken van vitamines en voedingssupplementen en wekelijkse behandelingen met een van zijn andere apparaten. Het ‘revolutionaire’ APS-apparaat (Actie Potentiaal Simulatie) is er een van. Het zou met microstroompjes rond spieren pijn verlichten en bovendien de ‘energie’ ter plaatse ‘versterken’, waardoor bloedsomloop en afvoer van afvalstoffen verbeteren, legt Korbee op zijn website uit. Ook de werking van dit apparaat zou ‘wetenschappelijk onderzocht’ zijn. 

Korbee behandelt ook patiënten met een soort trilmatje, de Bemer van het gelijknamige bedrijf. Het apparaat zou de doorstroming van de haarvaten verbeteren waardoor bloed (voedingsstoffen en zuurstof) beter door organen en weefsels stroomt. Ook de werking hiervan zou volgens Korbee ‘wetenschappelijk’ zijn bewezen. In PubMed zijn echter geen serieuze artikelen te vinden waaruit blijk dat zijn apparaten werken. Het is bovendien een teken aan de wand dat ziekenhuizen en huisartsen geen gebruik maken van apparaten zoals de ES Teck.

De encyclopedie Rare Apparaten op de website van onze Vlaamse zusterorganisatie Skepp formuleert het zo: ‘Wie denkt dat het ES Teck wonderapparaat in 3 minuten een complete diagnose zou stellen, en ook waarlijk werkt zoals beloofd, die is de eigen artsenopleiding totaal vergeten, of heeft die nooit gehad.’ 

Korbee heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de ziekte van Lyme, met name in de chronische variant ervan, een aandoening die wordt gekenmerkt door een aantal wetenschappelijke onbekendheden zowel wat diagnose(techniek) als wat behandeling betreft. Een terrein vol twijfels en psychische ellende en potten met dure voedingssupplementen, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.

Lyme

Lyme-patiënten kunnen terecht in zijn praktijk in Alblasserdam, waar ze bij binnenkomst eerst een screeningslijst moeten invullen. Met deze zogeheten MSIDS-lijst is de kans te bepalen of er sprake is van de chronische variant van de ziekte van Lyme. Geheel conform de regels van ene dr Richard Horowitz, door Krobee protserig aangeduid als een ‘gerenommeerd’ Amerikaans internist.

De eenmans (holistische) kliniek van Horowitz in New York is – net als die van Korbee in Alblasserdam – gespecialiseerd in (chronische) Lyme. Zijn MSIDS-lijst wordt alleen door alternatieve therapeuten gebruikt. De wetenschappelijke bewijsvoering ervan stelt niets voor. In PubMed zijn twee artikelen van Horowitz hierover te vinden. Een werd gepubliceerd in een vaag kwartaalblad dat verschijnt in Basel, het andere in een tijdschrift uit New Zeeland, dat een keer per jaar verschijnt. Beide bladen zijn niet peer-reviewed. 

Therapeuten die iets willen leren over de Lyme-aanpak van Korbee kunnen zijn cursussen volgen op de TS Health Academy, een instituut in Harderwijk dat lessen verzorgt over allerlei alternatieve behandelingen. Korbee geeft er de komende maanden ‘klassieke’ cursussen, Lyme 1 en Lyme 2 over de verschillende ‘alternatieve mogelijkheden voor de behandeling’ van Lyme.

De geaccrediteerde bijscholingscursussen (onder meer door alternatieve verenigingen zoals de artsenvereniging AVIG en het opleidingscentrum KTNO) zijn bedoeld voor therapeuten en/of artsen. Ook is een webinar over Lyme on demand beschikbaar. Eind oktober is de Lyme-terugkomdag. Korbee is op de hoogte van de ‘meest gebruikte en wetenschappelijk onderzochte behandelprotocollen’, prijst het Harderwijkse instituut zijn Lyme-docent aan. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 december 2022

Kennis over darmbacteriën ontwikkelt zich razendsnel, het is te vroeg om daar in de spreekkamer iets mee te doen; kwakzalvers geloven er wel in.

artikelen - 10 mei 2021

Honden en kattenhalsbanden van keramische kralen die teken om zeep zouden helpen, jaren achtereen. Kwakzalverij.

tijdschrift - 14 december 2019

Eind september vond het European Sceptics Congress 2019 plaats in Gent. Een verslag.