Jongen of meisje: hoe kwakzalvers geld verdienen
Volgens kwakzalvers van Gender Consult en Gender Balance kunnen zwangeren het geslacht van hun aanstaande kind helpen bepalen door hun dieet aan te passen, bijvoorbeeld door meer groenten te eten voor een meisje en meer vlees voor een jongen. Onbewezen, onzinnige claims.

Foto: Logo Gender Consult
Annet Noorlander met haar bedrijf Gender Consult en Leonie van Noort van Gender Balance beweren dat ze de kans op een kind met een gewenst geslacht kunnen vergroten. ‘Gender Consult kan je helpen om op een natuurlijke manier de kans op een kind met het gewenste geslacht aanzienlijk te vergroten’, claimt Noorlander op haar website, gevolgd door ‘ons advies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Door middel van dieet en timing van de conceptie kun je de kans op de gewenste uitkomst verhogen tot ruim 80%.’
Ook concurrente Van Noort claimt er lustig op los, blijkt uit wat ze recent de redactie van de EO-website vertelde. Wat het dieet precies inhoudt, wil ze niet prijsgeven, ze licht wel een tipje van de sluier op, als voorbeeld: “Stel je eet graag spaghetti, doe er wat meer groente bij voor een meisje en wat meer vlees voor een jongen.’ Haar methode is veeleisend want je moet al je eten wegen. De methode is volgens Van Noort erg effectief: 94% van de haar deelnemers krijgt een kindje van het gewenste geslacht, is haar claim.
Ter informatie: Noorlander is voedingsdeskundige, afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit, Van Noort is bachelor communicatie, ze studeerde aan de Hogeschool Leiden.
Onbewezen claims
Het zijn onzinnige, onbewezen claims. Iedereen die bij de biologieles heeft opgelet, weet dat we 46 chromosomen hebben. Van elk chromosoom hebben we er twee, alleen eicellen en zaadcellen hebben er maar één. Eicellen hebben altijd een X-chromosoom, zaadcellen hebben een X- of een Y-chromosoom. Als een eicel bevrucht wordt door een zaadcel met een X-chromosoom, komt er een meisje: XX. Als bij bevruchting door een zaadcel met een Y chromosoom ontstaat er een jongetje: XY.
Het is dan ook de zaadcel, de man, die het geslacht van de komende baby bepaalt. De kans op een meisje of een jongetje is 50%. Er gaan verhalen rond dat zaadcellen met een Y-chromosoom iets sneller zijn en dat je de kans op een jongetje kunt vergroten door seks te hebben vlak voor – één dag – de eisprong, maar dit is nooit goed bewezen.
Noorlander adviseert een ingewikkelde combinatie van dieet en moment van geslachtsgemeenschap om dat percentage te beïnvloeden. In een eerste traject van vier tot zes maanden krijg je een dieetadvies en daarbij gaat het met name om de verhouding tussen natrium, calcium, magnesium en kalium. Je moet je cyclus monitoren. Als je mineralen goed in verhouding zijn, dan krijg je een persoonlijk advies over het moment van seks.
Giel Beelen
Ze meldt trots dat ze bekend is van de radio, dat ze bij Giel Beelen is geweest en door verschillende kranten en de Libelle is geïnterviewd. Beelen is echter geen aanprijzing: vier jaar geleden hebben we op deze website over zijn druppeltjesgekte geschreven. Ter onderbouwing van haar claim beroept Noorlander onder het kopje Wetenschap zich op haar website op een onderzoek dat ze in 2010 heeft gepubliceerd in Reproductive BioMedicine Online. Ze schreef het artikel samen met de celbioloog wijlen prof. Joep Geraedts. Uit dit onderzoek zou een succespercentage komen van 80%.
De claim is buitengewoon, en voor een buitengewone claim is buitengewoon krachtig bewijs nodig ter overtuiging. Dit ontbreekt. Als we de gecompliceerde statistische methode uiteenrafelen, dan blijkt het echter om een te kleine groep te gaan waarop de uiteindelijke conclusies zijn gebaseerd. De auteurs van de studie, onder wie een statisticus die indertijd werkte voor de TU Delft, reppen hier niet over. Het lijkt erop dat het een retrospectief onderzoek is waarin Noorlander met door haar verzamelde patiëntengegevens op zoek is gegaan naar een statisticus die er een toets op kon loslaten die een uitslag zou opleveren. Dat is de Casino-methode geworden, die je normaal gesproken niet in medisch onderzoek tegenkomt.
Eerlijk beeld
Als ze onderzoek had willen doen dat een eerlijk beeld geeft van haar methode, hadden eerst de in- en uitsluitcriteria moeten worden vastgesteld. Dan had ze een prospectieve, gerandomiseerde trial moeten opzetten waarbij een groep met ‘geslachtswens’ wordt vergeleken met een gematchte groep die geen dieet en coitus-timing heeft toegepast. Voor beide groepen had de verwachte geslachtsverdeling van het nageslacht moeten worden aangegeven en op basis daarvan had de statistische power moeten worden berekend. En wat helemaal niet kan, is een subset van de patiënten twee keer laten meetellen.
Annet Noorlander beweert dat ze nog steeds onderzoek doet met de Universiteit van Maastricht naar de werkzaamheid van haar methode. De webredactie heeft op de universiteit echter niemand kunnen vinden die iets van zo’n lopende studie afweet. Noorlander geeft geen antwoord op vragen van de webredactie hierover, ze komt niet met namen. De resultaten uit 2010 zijn ook nooit in nieuwe publicaties bevestigd, niet door Noorlander en niet door andere onderzoekers. Een teken aan de wand.
Kosten: 3000 euro
Ook Leonie van Noort van Gender Balance beweert met dieet en timing van geslachtsgemeenschap het geslacht van het kind te kunnen beïnvloeden. Ook weer met enthousiaste verhalen van vrouwen die de gewenste baby kregen, waarop de kans altijd al 50% is. De kosten bij Van Noort kunnen oplopen tot wel 3000 Euro! Een onderbouwing van haar claim levert ze niet, ze baseert zich op niets anders dan op haar eigen onderbuik.
Bij de Vereniging van Fertiliteitsartsen (VVF) moeten ze lachen om de beweringen van beide bedrijfjes. https://www.fertiliteitsartsen.nl/ Echtparen die komen met vragen over het gewenste geslacht krijgen te horen dat het echt fifty-fifty is en dat ze geen geld moeten weggooien voor ingewikkelde adviezen, diëten en timing van coïtus.
De claims zijn grote onzin, laat de VVF desgevraagd weten. ‘Wij zijn niet op de hoogte van gedegen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt.’ De VVF verwijst naar een factchecking-artikel op een Vlaamse website waar de claims onderuit worden gehaald.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse markt voor consulten online helderzienden groeit flink door AI
artikelen - 24 april 2025Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse markt voor consulten online helderzienden groeit flink door AI / Utah haalt als eerste Amerikaanse staat Fluoride uit water.
Lees meerVU weigert VtdK-vragen te beantwoorden over chiropractieleerstoel
artikelen - 28 maart 2025Wie zaten er in de commissie die chiropractor Rubinstein heeft benoemd tot hoogleraar op een leerstoel die voor de helft wordt gefinancierd door een kwakzalver-organisatie? De VU wil er niet transparant over zijn.
Lees meerInvloedrijke verspreider van desinformatie krijgt info van ‘geest’
artikelen - 25 maart 2025Buitenlandrubriek met o.a.: Invloedrijke verspreider van desinformatie krijgt info van ‘geest’ / Bijna helft Amerikaanse Lyme-klinieken bieden chiropractor aan.
Lees meer