UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 augustus 2013

IGZ pakt handel in agressieve zwarte zalf aan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt of de Amsterdammer Jeroen van Putten, die zichzelf kwalificeert als vitaliteitscoach, op zijn facebook-pagina strafbare reclame heeft gemaakt voor zwarte zalf.

Van Putten heeft de aanprijzing inmiddels van zijn pagina afgehaald. De omstreden zalf, een indiaans kruidenmiddel met een flinke hoeveelheid agressief zinkchloride, zou tumoren oplossen en zo kanker genezen, beweren zalfgelovigen. In verschillende landen is de verkoop van zwarte zalf verboden, in de Verenigde Staten al meer dan twintig jaar.

Eind juli schreef De Telegraaf als eerste krant een nieuwsstukje over dit IGZ-onderzoek, onder de kop `Zorgen over zwarte antiborstkankerzalf’. Ironisch genoeg maakte diezelfde krant op hetzelfde moment op zijn webshoppagina reclame voor het even omstreden boek `Zwarte Zalf, genezing van borst- en huidkanker in de 21ste eeuw’, van de Australische natuurgenezer/kwakzalver Adrian Jones. De krant heeft dit boek inmiddels van zijn website verwijderd. Op enkele andere Nederlandse boekenwebsites is het nog steeds te koop.

Zwarte zalf, die alternatieve genezers bij de behandeling van huid- en borstkanker gebruiken, is een combinatie van oorspronkelijke indiaanse kruiden zoals bloedwortel (Sanguinaira canadensis), galangal en graviola, met toevoegingen als zink- en ammoniumzouten. Deze toevoegingen aan het spul stammen uit de tijd van na de kolonisatie van Amerika, zo leert de synopsis van het boek van Jones. Jones: `In de 20e eeuw waren korstvormende zalven zoals zwarte zalf in iedere apotheek in Amerika te verkrijgen. De successcores met de zalf lagen op 80 tot 90 procent bij beginnende tumoren en op meer dan 50 procent bij een tumor in een vergevorderd stadium’, schrijft auteur Jones, niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis en bewijsvoering.

Jeroen van Putten, die in het vizier is gekomen van de IGZ, is eigenaar van de therapiewinkel Energise-me in Amsterdam. Daar biedt hij, volgens zijn eigen youtube-filmpje, klanten een handvol alternatieve trucs aan, handelingen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing en biologisch werkingsmechanisme. Zo denkt Van Putten aan de hand van Donkerveldmicroscoopopnamen van bloed aandoeningen als chronische vermoeidheid en diabetes te kunnen opsporen. Om vervolgens zijn slachtoffers te behandelen met een al even wonderlijk en onwerkzaam apparaat, de multiwave oscillator. Door dat apparaat, stelt de vitaliteitsman in een warrig betoog, `wordt elektrische stroom uit het stopcontact heel zacht vertaald in multifrequenties naar het lichaam, die vervolgens het immuunsysteem op krachtige wijze stimuleren.’ Niet onvermeld mag blijven dat diezelfde Van Putten ook eigenaar is van een serieuze reparatiezaak, de computerwinkel MacCare, gevestigd naast zijn gezondheidscentrum. Daar herstelt de alternatieve genezer kapotte Apple-computers. Van Putten heeft nauwe contacten met Hessel Hoornveld, eigenaar van Meditech, de leverancier van de multiwave oscillator. Hoornveld, geen onbekende in de wereld van de alternatieve behandelapparaten, meldt op zijn website verontschuldigend dat hij geen zwarte zalf levert. Hij verwijst ter compensatie naar een filmpje op youtube waarop te zien is hoe zwarte zalf te maken is.

Er zijn, meldt Hoornveld hoopvol, bedrijven die u verder van dienst kunnen zijn. Daarna volgt een link naar de website zwartezalf.com die, aangeklikt, opeens Duitstalig is. Omdat de verkoop van zwarte zalf in Duitsland verboden is, verwijst deze Duitse website voor een bestelling naar een Tsjechische site. In Tsjechië is zwarte zalf voor het impregneren van schilderdoeken officieel geregistreerd en toegelaten, leren we daar. Vroeger, zo lezen we op deze Nederlandstalige website, was `deze zalf eveneens in Duitsland en Nederland voor het impregneren van schoenleder te verkrijgen.’ Er staat een link naar de Tsjechische internetsite. Daar is voor 45 euro een potje zwarte zalf te bestellen met ingrediënten als bloedwortel, galangal, graviola, chaparral, zinkchloride, glycerine en gedestilleerd water.

Jeroen van Putten en Hessel Hoornveld zijn niet de enigen in Nederland die reclame maken voor zwarte zalf. Eind vorig jaar heeft de IGZ en de politie Zuid-Holland de toen 52-jarige schoonheidsspecialiste Rineke van den Berg, eigenaar van Bioriniek in Oud-Beijerland, aangehouden. Ze zou zwarte zalf verkopen en die kan gezondheidsschade opleveren, oordeelde de IGZ. Van den Berg, die met enige regelmaat lezingen houdt over zwarte zalf, noemt de zalf in een artikel (PDF) in het kwakzalverblad Spiegelbeeld ‘een scalpel uit de natuur’. De werking is simpel, meent ze: ‘Breng de zalf aan op de plaats die er verdacht uitziet en daar omheen. Gebeurt er niets dan zijn er geen foute cellen. Anders zal zich binnen enkele dagen een korst vormen daar waar abnormale cellen zich bevinden. Onder de korst wordt in rap tempo het immuunsysteem aan het werk gezet. De korst zal er binnen twee weken afvallen waardoor op verantwoorde wijze huidkanker verwijderd wordt.’

Jan Willem Nienhuys heeft op deze website eerder een stuk over zwarte zalf geschreven en recentelijk op de website van Skepsis.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

tijdschrift - 01 december 2020

De IGZ moet de termen ‘geneeskundige’ en ‘therapeut’ beoordelen voor wat zij zijn: misleidend en een vorm van titelfraude.

tijdschrift - 08 januari 2019

De BIG viert zijn zilveren jubileum maar is inmiddels verworden tot het gouden kalf van de kwakzalverij. Een korte beschouwing.