UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 30 december 2007

IGZ blameert zich met aanpak Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal

De IGZ legt het handelen van een mediamieke, orthomoleculaire therapeute voor aan het Tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).

Nadat de IGZ in haar jaarverslag over 2006 het woord kwakzalverij niet eens meer noemde en na haar teleurstellende reactie op het seponeren van de door haar zelf gedane aangifte tegen de alternatieve behandelaars van wijlen Millecam najaar 2007, leek de IGZ zich begin december 2007 te rehabiliteren met haar aanpak van een ouderwets kwakzalvershol. In Roosendaal waar de gestoorde Belgische arts Patrick van Eeghem (ook werkzaam in Kortrijk) de mediamieke orthomoleculaire therapeute Carine Bolijn een fraai pand deelden met shiatsutherapeuten, voetzoolreflexologen, een psycholoog en een acupuncturist speelden zich inderdaad afschuwelijke kwakzalverijen af. Zo werden er kankerpatiënten financieel uitgekleed (hoge bedragen betalen zonder factuur), ‘behandeld’ tegen kanker met infusen, kosmische operaties en goddelijke instraling alsmede via orthomoleculaire voedingsadviezen. Diagnostiek vond onder andere plaats met wichelroedes. De IGZ verrichtte een grondig onderzoek en publiceerde begin december 2007 een gedegen rapport over de zaak en deed aangifte tegen de arts en de orthomoleculaire therapeute bij het OM, maar ook bij het regionaal medisch tuchtcollege tegen de arts en – en nu komt het – bij het Tuchtcollege van de Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) tegen Bolijn. Als door een adder gebeten schrapte dit laatste ’tuchtcollege’ Bolijn met onmiddellijke ingang en liet weten dat na de zitting bezien zou worden of zij weer in het register erkende MBOG-leden kan worden toegelaten.

De IGZ, die een klacht indient bij het tuchtcollege van de MBOG: dat zal toch wel als een misplaatste grap zijn bedoeld? Maar, nee hoor: het persbericht van de IGZ kopte in alle ernst: ‘Tuchtzaken en aangifte tegen arts en therapeute’. En op pagina 6 lezen wij: ‘Op basis van het onder 2.2 genoemde punt 2 legt de inspectie het handelen van de therapeute voor aan het Tuchtcollege van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde’. De champagnekurken zullen bij de MBOG, opgericht door Gert ‘ortho’ Schuitemaker, wel tegen de plafonds zijn gevlogen: zoveel erkenning door een officiële overheidsinstelling, dat had men daar natuurlijk nimmer voor mogelijk gehouden.

En die tuchtzaak wordt nog reuze spannend, want dit zegt de MBOG-website zelf over haar werkwijze: ‘Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed of urine gemeten worden. Er zijn ook artsen en therapeuten die andere soorten testen als onderzoekmethode toepassen, zoals bijvoorbeeld kinesiologie of de VEGA-test.’ Waarom zouden die laatste methoden eigenlijk wel deugen en de wichelroede niet? Een MBOG-’tuchtcollege’ dat Bolijn gaat veroordelen is toch geen haar beter dan dat tuchtcollege van de Alliantie van Alternatieve Genezers, dat ooit een iriscopist veroordeelde omdat hij een buikabces bij een vrouw met de ziekte van Crohn had ‘gemist’: te gek voor woorden dus. Wij zouden eerder verwachten dat de IGZ tegen het hele MBOG-tuchtcollege aangifte zou doen, dan dat het zijn oordeel ook maar in de verste verte serieus zou nemen. Wie is hier nu gek?

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 11 december 2023

Verzekeraars blijven onnozele behandelingen als APS, iriscopie en euritmietherapie vergoeden via een aanvullend pakket.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]