UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 augustus 2020

IGJ pakt corona-ontkenners Berkelaar en Tillema aan

Inspectie pakt twee artsen aan die valse briefjes ondertekenen om het niet-dragen van mondkapjes te legaliseren.

IGJ pakt corona-ontkenners Berkelaar en Tillema aan

Foto: https://www.facebook.com/Viruswaarheid/videos/304816690839996/

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft huisarts Marije Berkelaar en vrijgevestigd psychiater Renate Tillema uit Eindhoven op het matje geroepen. Beide artsen geven op bestelling zonder enige medische reden artsenverklaringen waardoor mensen die dit willen zonder mondkapje met het openbaar vervoer zouden mogen reizen. Chauffeurs in bus en tram, de conducteur in de trein en de piloot in het vliegtuig zouden na lezing van de verklaring, dispensatie moeten verlenen. De twee artsen geven medische en psychologische redenen op, terwijl ze de mensen niet kennen en niet hebben onderzocht.

De tekst van de vierregelige gezondheidsverklaring luidt: ‘Hierbij verklaar ik dat …x… vanwege een aantal medische aandoeningen geen mondkapje mag dragen. Mocht hij/zij worden gedwongen dat wel te doen dient u er rekening mee te houden dat er ernstige gevolgen voor zijn/haar gezondheid ontstaan.’

De verklaring is ondertekend door R. Tillema-Schoon, psychiater, met daaronder haar mobiele nummer en AGB-code. Het logo van haar bedrijf De Klik in Eindhoven staat boven aan de gezondheidsverklaring. Tillema pikte het idee om zand te strooien in de ov-raderen op in Duitsland en België. Ook daar zijn gelijksoortige valse vrijwaringsverklaringen opgedoken

Willem Engel

Beide artsen hebben zich gemeld in de inner circle van de Rotterdamse salsa (Brazilian Zouk) danser Willem Engel, de oprichter van de website/organisatie viruswaanzin.nl. Hij veranderde de naam recentelijk in Viruswaarheid. De activiteiten ervan zijn te volgen op zijn Facebook-pagina

De gezondheidsverklaring is weliswaar van de website van Viruswaarheid gehaald maar nog steeds terug te vinden in het internetarchief. Pepijn van Erp van Skepsis heeft de gezondheidsverklaring van Tillema ook op zijn twitter-account gezet. Van Erp volgt de activiteiten van complotdenkers zoals Willem Engel, rapper Lange Frans en graancirkelgelovige Janet Ossebaard op de voet. De artsen Berkelaar en Tillema heeft hij aan dit rijtje toegevoegd.

De meeste mensen rond Engel, op internet vaak gekwalificeerd als sekteleider en volksmenner, vallen in de categorie ‘gekkies’ en hebben een hang naar iets alternatiefs, naar iets paranormaals, meestal een extreme hang. Erg wordt het als BIG-geregistreerde artsen die beter zouden moeten weten, zich aansluiten en vergelijkbare warrige onzin uitkramen.

Bovendien is hun gedrag pure kwakzalverij. Volgens de verenigingsdefinitie, die tot aan de Hoge Raad stand heeft gehouden, betreft dit ‘elk beroepsmatig handelen c.q. het verlenen van raad of bijstand in relatie tot de gezondheidstoestand van mens of dier dat niet gefundeerd is op toetsbare en voor die tijd logische dan wel empirisch-houdbare hypothesen en theorieën, en actief onder het publiek wordt verspreid’.

Klacht van artsen

Geen wonder dat collega-artsen een klacht hebben ingediend bij de IGJ, een actie die inmiddels tot resultaat heeft geleid. De IGJ voerde telefoontjes en zette een waarschuwend persbericht op haar website. Artsen en niet-artsen roepen op de sociale media echter om een hardere aanpak: het schrappen van beide artsen uit het BIG-register en wel direct. Ze wijzen daarbij onder meer op artikel 228 van het Wetboek van Strafrecht dat artsen verbiedt opzettelijk valse verklaringen af te geven.

De artsencommotie lijkt langs de rug van Willem Engel af te glijden, de salsaleraar koketteert op YouTube-filmpjes met het doktersattest van Renate Tillema. ‘Verlaatjes’ is de omschrijving die Engel gebruikt voor de briefjes van de Eindhovense psychiater Tillema. Hij gaat er prat op dat hij op weg naar Tenerife zonder mondkapje door de vertrekhallen van Schiphol heeft gebanjerd. Drie keer heeft hij het briefje moeten laten zien, drie keer kon hij doorlopen. In het Transavia-vliegtuig bracht hij daarna kapjesloos met het briefje de andere passagiers en de bemanning in verwarring, beschrijft hij met misplaatste trots in die filmpjes.

Op de Viruswaarheid-site van Engel zijn verschillende Zoom-sessies te vinden waarin beide artsen optreden. In een ervan (van begin augustus) met een twintigtal deelnemers wordt besproken wat er gedaan moet worden bij een landelijke invoering van een mondkapjesplicht.

Viruswaarheid

De Zoom-sessie wordt geleid door Anna Zeven, lid van het kernteam van Viruswaarheid. Om haar te plaatsen: ze is lifestyle- en glutenvrijcoach en ze schrijft ‘diepte’-interviews voor het spirituele maandblad ParaVisie. Ze kreeg salsales van de Rotterdamse dansleraar Willem Engel. Waarmee de cirkel rond is.

Tillema, door gesprekleidster Zeven geïntroduceerd als onze ‘huispsychiater’, introduceert in de Zoom-sessie haar standaardverklaring. Het gaat stormlopen, voorspelt Zeven. En omdat Renate Tillema en Marije Berkelaar de vele aanvragen niet aan zullen kunnen, adviseert ze naar de eigen huisarts te gaan. ‘Dat maakt bovendien meer huisartsen wakker’, voegt Marije Berkelaar hoopvol toe.

Beide artsen omgeven zich met wollig en warrig taalgebruik. Huisarts Berkelaar heeft iets tegen mondkapjes. Op haar werk gebruikt ze die alleen als iemand ‘onwijs coronaverdacht’ is. Dit gebeurt volgens haar maar héél zelden. Waarna een onbegrijpelijk betoog volgt over eigenfrequentie en de metafysische betekenis van het covid-virus.

Berkelaar vindt dat elke ziekte er is om te helen, ongetwijfeld ingegeven door haar antroposofische opleidingsachtergrond. Ook het covid-virus komt om te helen, ‘Het wil zo de bevattelijkheid laten zien voor collectieve angst’. Het opdoen van het mondkapje als een soort muilkorf zou haar gelijk bewijzen. ‘Mensen doen die op omdat ze bang zijn voor die collectieve angst,’ legt ze uit in de Zoom-sessie. 

Verward

Ook psychiater Tillema laat zich in de Zoom-sessie zien van de verwarde kant. ‘Ik heb de artseneed gezworen en dat betekent dat ik de gezondheid van de patiënt niet mag schaden.’ Een mondkapje is zinloos en strookt hier niet mee, vindt Tillema. Het zou de gezondheid in gevaar brengen onder meer door het optreden van zuurstoftekort. ‘En dan heb ik het nog niet eens over het psychologische effect.’ Tillema: ‘Ik mag daarom niet zwijgen, ik mag niet toekijken en schrijf daarom al een paar weken gezondheidsverklaringen uit.’

Psychiater Tillema (afgestudeerd aan de universiteit van Maastricht) is meer dan twintig jaar arts, ze heeft een praktijk in Eindhoven. Ze liet in juni dit jaar van zich spreken tijdens een demonstratie van toen nog Viruswaanzin van Engel op het Haagse Malieveld. ‘Ik schaam me kapot als arts, diep triest wat de mensen wordt aangedaan, een virus dat niet meer is dan een gewone griep. Niks handen wassen, mondkapjes op. Mensen zijn sociale wezens en moeten knuffelen. De maatregelen zijn ziekmakend’, aldus Renate Tillema, getooid in een witte doktersjas.

Ze sprak de menigte toe met de ‘voorspellende’ tekst: ‘Ik durf te beweren dat het virus al is uitgedoofd. Ik heb het gevoel dat ik iets moet doen, in mijn functie als arts. Ik stel het belang van de patiënt voorop, zo staat in de eed die ik heb afgelegd’. Enkele maanden later, als het onder controle gebrachte virus opnieuw in alle hevigheid opduikt, resulteert dit in het ondertekenen van valse gezondheidsverklaringen

Met de wat jongere Marije Berkelaar – net afgestudeerd als huisarts aan het AMC – is het wat warrigheid betreft niet veel anders. Ze is sinds kort werkzaam als vervangend huisarts op de huisartsenpost HAP Blaricum en ondanks een korte carrière geen onbekende van de inspectie. Vaccinhater Berkelaar kreeg het vorig jaar ook al aan de stok met de IGJ, eveneens na klachten van collega-huisartsen die ze kwalificeerde als ‘drugsdealer’ en ‘verlengde van de farmaceutische industrie’. 

Medicijnvrije arts?

‘Ik ben bezig met elke dag meer mezelf te worden. Dit huidige medische systeem past niet bij hoe ik wens te werken. Het lichaam zou het vooral zelf op kunnen lossen’, liet ze weten op een video op haar Facebook-pagina ter ere van haar introductie als ‘eerste medicijnvrije huisarts van Nederland’. 

Haar website loopt over van zweverigheid en vaagheid. Dit begint al op de homepagina met de uitnodigende tekst: ‘Welkom op mijn website. Voel je vrij en wees lekker jezelf.’ We citeren verder van haar website: ‘Natuurlijke gezondheidszorg heeft de toekomst. Steeds meer mensen en ook dokters gaan inzien dat we een zelfgenezend vermogen hebben waarmee je jezelf op een natuurlijke wijze kan genezen. Ik neem de rol van influencer en public speaker op me en je kunt me volgen via mijn YouTube kanaal voor inspiratie over bewustzijn, gezondheid en geluk.’ 

Marije Berkelaar is een drukdoener, ze richtte ook de stichting Ik ben mezelf op die van ‘alles’ promoot, met als onbegrijpelijk overkoepelend kenmerk: ‘We bieden een overzicht van motivators, yogi’s, guru’s, healers, licht- en schaduwwerkers en connectors uit allerlei stromingen, zodat je altijd iets of iemand kunt vinden die bij jouw zelfontdekkingstocht past.’ 

NASCHRIFT 27 augustus 2020

IGJ waarschuwt Marije Berkelaar

Is het een lange vinger of is het lef hebben om een aan jou gerichte waarschuwingsbrief van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) te plaatsen op je Linkedin-pagina? Marije Berkelaar, die als eerste medicijnvrije huisarts en life alchemist (?, red.) door het leven gaat, deed het. De holistische huisarts kreeg de aangetekende brief van de IGJ eind augustus thuis afgeleverd en zette die direct op internet, althans de eerste pagina van de brief.

De inspectie, die haar voor de tweede keer waarschuwde, is scherp en helder: blijft Berkelaar uitspraken doen die in strijd zijn met de normen en richtlijnen van de beroepsgroep dan komt het tuchtcollege in beeld, is de waarschuwing. Het gaat dan onder meer om Berkelaars adviezen om geen mondkapjes te gebruiken, om gewoon te knuffelen en om je niets aan te trekken van de 1,5 meter-afstandsregel, omdat het volgens de holistische huisarts zinloze maatregelen/richtlijnen zouden zijn.

Ook het verstrekken van medische verklaringen waarmee mensen zonder mondkapje met het openbaar vervoer zouden mogen reizen, moet ze achterwege laten, schrijft de IGJ. ‘Als u zich niet houdt aan de normen en richtlijnen die voor goede medische zorg zijn opgesteld door de beroepsgroep, dan wacht een toetsing door het tuchtcollege’, schrijft de inspectie.

Berkelaar studeerde vorig jaar zomer af aan de VU. Ze is sinds kort werkzaam als vervangend huisarts op de huisartsenpost HAP Blaricum. Haar huisartsambitie heeft zijn langste tijd gehad, op de sociale media laat ze weten geen herregistratie meer te zullen aanvragen.

Naschrift 5 september
Medicijnloze huisarts Berkelaar neemt ontslag

Marije Berkelaar heeft ontslag genomen – gekregen is waarschijnlijker – bij huisartsenpost HAP Blaricum waar ze invaldiensten draaide. De medicijnvrije huisarts doet er kond van op haar Linkedin- en haar Instagram-pagina. De waarschuwende brief van de inspectie eind augustus heeft hier ongetwijfeld een rol gespeeld.

Berkelaar maakte op een bloknootvelletje de balans op van haar werk op de huisartsenpost. Aan de linkerzijde positieve zaken als ‘makkelijk geld verdienen, aardige collega’s’ en rechts zaken als ‘klikspaan gedrag, nachtdienst slecht voor gezondheid en medische wereld is doordrenkt van farmaceutische corruptie’. Haar laatste observatie heeft de overhand gekregen. ‘Het afhankelijk, bang en ziek houden van het volk mag nu wel stoppen’, schrijft ze op haar Linkedin-pagina.

Haar BIG-registratie hangt ze (nog) niet aan de wilgen. Marije Berkelaar gaat voorlopig haar heil en geld zoeken in de verkoop van lifestyleproducten als etherische oliën en voedingssupplementen van het Amerikaanse merk doTerra omdat dit ‘gezonder is en beter verdiend’, is te lezen in haar balanslijstje.

DoTerra doet aan netwerkmarketing, een soort piramide constructie. Herbalife en Tupperware hanteren vergelijkbare verkoopconstructies. 

Naschrift 18 januari 2021

Rare vaccin-uitspraken van homeopathisch basisarts Piet van Herten

Er zijn bij de inspectie IGJ klachten binnengekomen over de Limburgse homeopathische basisarts Piet van Herten (BIG registratie 39056672601), met een (alleen op telefonische afspraak) praktijk in Maasbree. 

De bijna tachtigjarige Van Herten stond zondag 17 januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam tussen de corona ontkenners en complotdenkers te demonstreren tegen het corona-vaccin, als zijnde gevaarlijk. De overheid zou mensen vermoorden met die vaccins, schreeuwt hij in de microfoon van de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Enkele van zijn complot gedachten: ‘Nu is er geen corona. Laat je niets wijsmaken. De IC’s liggen niet vol, artsen faken alles; ze krijgen voor iedere patiënt 20.000 euro betaald.’

De Limburgse basisarts voegde zich eind vorig jaar bij twee andere dwaal-artsen – Marije Berkelaar en Renate Tillema – die bereid zijn briefjes te ondertekenen waarmee mensen zouden worden vrijgesteld van het dragen van een mondkapje, omdat de persoon bij het dragen ervan ernstige gezondheidsklachten kan verwachten, lezen we op hun gezondheidsverklaring. Deze is ‘naar waarheid’ opgemaakt, staat in de door Van Herten ondertekende verklaring. Hij heeft de patiënt niet gezien.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.