UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 14 juni 2024

HPVhealth.nl biedt gevaarlijke behandeling aan

Homeopathisch huisarts José van Ditmarsch biedt via website HPVhealth.nl een gevaarlijke behandeling aan bij aandoeningen van de baarmoedermond, de IGJ grijpt niet in.

HPVhealth.nl biedt gevaarlijke behandeling aan

Foto: Cervix. Bron: Pixabay

Homeopathisch/orthomoleculaire huisarts José van Ditmarsch, met een praktijk in Huizen, biedt op de website hpvhealth.nl (voor HPVirus en Pap3a uitstrijkjes) een gevaarlijke behandeling van aandoeningen aan de baarmoedermond aan. Deze behandeling neigt naar kwakzalverij. De werkgroep Cervix Uteri (=Baarmoedermond) (WCU) van de Nederlandse GynaecologenVereniging (NVOG) maakt zich hier ernstig zorgen over en heeft  hier melding van gemaakt bij de inspectie (IGJ). Die grijpt echter niet in.

We weten al een aantal jaren dat het humaan papilloma-virus (HPV) baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het begint met het aantreffen van afwijkende cellen in een uitstrijkje, afkomstig van een zogenaamde dysplasie op de baarmoedermond. De wetenschappelijke werkgroep Baarmoedermond van de NVOG heeft een duidelijke richtlijn voor de verschillende stadia van die afwijkende cellen, van afwachten en een uitstrijkje regelmatig herhalen, via het weghalen van een laagje cellen tot verwijdering van een deel van de baarmoedermond bij de meest ernstige afwijkingen. Dit allemaal om kanker te voorkómen. 

Het behandelteam van Jose van Ditmarsch, met een doktersassistente en een praktijkondersteuner, biedt een behandeling aan met een mengsel van kurkuma, de bosplant sanguinarea en zinkchloride dat op de baarmoedermond wordt aangebracht. Het heeft een etsende werking op het weefsel. Van Ditmarsch belooft hiermee een 100% genezingskans en geen tot minimale bijwerkingen. De behandeling zou ook het immuunsysteem verbeteren. In de vakbladen wordt met name tegen de plant sanguinarea gewaarschuwd. 

Behandeling wordt sterk afgeraden

De eerder genoemde werkgroep van gynaecologen heeft ernstige bezwaren tegen de behandeling die sterk wordt afgeraden in de wetenschappelijke richtlijnen voor behandeling van afwijkingen aan de baarmoedermond, en zeker als die wordt gedaan door een huisarts. De werkgroep waarschuwt tegen ernstige bijwerkingen zoals vernauwing van de vagina of zelfs het niet opmerken van baarmoederhalskanker als weefsel zomaar wordt weggebrand, zonder  laboratoriumonderzoek. 

Je moet als patiënt natuurlijk al gewaarschuwd zijn door de term homeopathisch arts: je bent òf wetenschappelijk opgeleid arts òf kwakzalvend homeopaat. Ook de claim 100% curatie van Van Ditmarsch kan nooit worden waargemaakt zoals overigens bij elke medische ingreep. Een misleidende reclamekreet. Kosten van de behandeling: 85 euro. Deze wordt niet vergoed.

Waarom houdt Jose van Ditmarsch zich niet aan de officiële richtlijnen van de gynaecologen vereniging, en waarom behandelt ze iets wat bij een specialist thuishoort? 

Hardnekkig

Op haar website noemt ze de richtlijn, maar zegt ze dat vrouwen vaak wanhopig bij haar komen omdat na behandeling door de gynaecoloog afwijkende cellen vaak blijven terugkomen. Dit klopt, het virus en de afwijkingen zijn vaak hardnekkig. Daarom blijft regelmatige controle nodig. Ook bij de behandeling door het team van Van Ditmarsch zijn vaak nog steeds meerdere sessies nodig, à raison van 85 euro.

Op de website van HPVhealth staat een merkwaardig disclaimer: “…geen aansprakelijkheid voor onjuiste informatie…., …de informatie op de website is geen vervanging van een consult of behandeling bij een rijksgediplomeerd (=BIG, red.) behandelaar zoals huisarts, raadpleeg altijd eerst een huisarts.”

Zo’n disclaimer is natuurlijk niet serieus te nemen als de behandelaar zelf – Van Ditmarsch – een BIG-registreerde huisarts is. 

Melding bij de IGJ

Bovengenoemde gynaecologen-werkgroep heeft een melding gedaan bij de IGJ die immers moet optreden als er duidelijk risico is van gezondheidsschade door een behandeling, zeker als die door een BIG-geregistreerde behandelaar wordt gedaan. https://www.hhhpraktijk.nl/  

In de melding schrijft de werkgroep dat de behandeling van het team van Van Ditmarsch niet in de NVOG richtlijn CIN is opgenomen. Dergelijke destructieve behandelingen waaronder ook cryocoagulatie valt, worden afgeraden voor hooggradige cervicale afwijkingen: ernstige afwijkingen van de baarmoedermond. Verder waarschuwt de werkgroep voor mogelijke bijwerkingen van deze behandeling zoals littekenvorming (cervicale of vaginale stenose), kans op het missen van een carcinoom (door destructie van het weefsel zonder weefsel onderzoek), of kans op ontstaan van een subepitheliale tumor (onder het littekenweefsel van de behandeling). Er zijn publicaties over de schadelijke effecten van deze behandeling, heeft de werkgroep de inspectie geschreven.

Geen aanleiding?

De IGJ heeft de werkgroep, na een bezoek aan de website eind februari, laten weten geen aanleiding te zien tot ingrijpen. De inspectie komt in haar brief aan de werkgroep met de volgende argumentatie: ‘De informatie op de website biedt onvoldoende aanknopingspunten die wijzen op een situatie die voor de veiligheid van de cliënten of de zorg een ernstige bedreiging betekent of kan betekenen.’ Onbegrijpelijk! 

Huisarts van Van Ditmarsch kwakzalft overigens breder. Op haar website biedt ze voor 600 euro een genetische test aan van het bedrijf iGene op basis waarvan ze een orthomoleculair behandelplan – lees het onnodig slikken van voedingssupplementen – opstelt. We schreven vorig jaar over deze dna-test van iGene. De conclusie toen: kwakzalvers promoten van alles terwijl de betrouwbaarheid van al die genetische testen nog zeer twijfelachtig is. 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 oktober 2023

Opnieuw accreditatiepunten voor een PRI-congres van Ingeborg Bosch, het moet niet gekker worden.

artikelen - 17 november 2022

Het Bravis ziekenhuis organiseert een informatieavond over endometriose en geeft daarbij ruimte aan kwakzalverij.

artikelen - 23 november 2021

Bekijk de video's van de lezingen die zijn gegeven tijdens het symposium 'Bakerpraatjes 2.0'.