Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 30 april 2003

Homeopathisch arts uit artsenberoep gezet door tuchtrechter

Een hardnekkig recidiverend homeopathisch arts uit Zoetermeer werd in april 2003 door het medisch tuchtcollege uit zijn beroep gezet en definitief geschrapt uit het BIG-register. Aan de man waren al meerdere malen tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd, variërend van waarschuwing en berisping tot schorsing. Ook was hij al eens door de strafrechter veroordeeld. Nu werd hij namens […]

Een hardnekkig recidiverend homeopathisch arts uit Zoetermeer werd in april 2003 door het medisch tuchtcollege uit zijn beroep gezet en definitief geschrapt uit het BIG-register. Aan de man waren al meerdere malen tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd, variërend van waarschuwing en berisping tot schorsing. Ook was hij al eens door de strafrechter veroordeeld. Nu werd hij namens zijn patiënten wegens een reeks kwesties door twee inspecteurs aangeklaagd. In de huidige procedure ging het o.a. om een erotisch getinte relatie met een 16-jarige patiënte, om frauduleus hoge rekeningen en om grove onkunde, zoals bleek uit zijn toepassing van de in homeopathische kring populaire ‘eigenbloedtherapie’. Daarbij wordt bloed afgenomen, dat wordt bewerkt met een voor de patiënt onbekend middel en daarna weer ingespoten. Op deze wijze behandelde hij o.m. steenpuisten. ‘Bij het vee zijn daar resultaten mee’, aldus de homeopathisch arts. De man was ook huisarts. (Bron: de Volkskrant, 18 april 2003).

Het jaarverslag 2002 van het BIG-register vermeldde dat er in dat jaar geen enkele definitieve ontzegging had plaatsgevonden en de medische tuchtraden beklaagden zich erover dat de Inspectie zo weinig zaken aanbracht. Hier is nu kennelijk een uitzondering met gelukkige afloop te melden. Medische fouten worden door gewone artsen vooral incidenteel gemaakt, door een black-out, door te grote drukte, door persoonlijke problemen e.d. Het vaak voorkomende recidivisme dat bij alternatieve artsen wordt gezien is uiteraard verklaarbaar door hun vasthouden aan zonderlinge opvattingen: ‘Thy sin is not accidental, but a trade’ (Shakespeare). Hiermee kan in het tuchtrecht en de praktijk van de IGZ te weinig rekening worden gehouden. Na een veroordeling door de tuchtrechter hervat de alternatieve arts meestal ongebroken zijn praktijk en niemand die er op let. Een bekend voorbeeld is ook de arts B. uit Haarzuilens, die – na eerder een half jaar geschorst te zijn geweest – betrokken was bij de ‘behandeling’ van Sylvia Millecam, die hij vertelde dat ze geen kanker had. Het is te hopen, dat er bij de evaluatie van de wet BIG, die dit jaar parlementair gaat plaatsvinden, op een verbetering van het tuchtrecht in dit opzicht wordt aangedrongen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 mei 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI klaagt homeopathieproducent Boiron aan / Belgische vrouw aangerand in hotel tijdens acupunctuurbehandeling.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

artikelen - 26 januari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Meerderheid jonge Canadezen gelooft in astrologie / Amazon verkoopt berg pseudowetenschappelijke artikelen.