UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 30 april 2003

Homeopathisch arts uit artsenberoep gezet door tuchtrechter

Een hardnekkig recidiverend homeopathisch arts uit Zoetermeer werd in april 2003 door het medisch tuchtcollege uit zijn beroep gezet en definitief geschrapt uit het BIG-register. Aan de man waren al meerdere malen tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd, variërend van waarschuwing en berisping tot schorsing. Ook was hij al eens door de strafrechter veroordeeld. Nu werd hij namens […]

Een hardnekkig recidiverend homeopathisch arts uit Zoetermeer werd in april 2003 door het medisch tuchtcollege uit zijn beroep gezet en definitief geschrapt uit het BIG-register. Aan de man waren al meerdere malen tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd, variërend van waarschuwing en berisping tot schorsing. Ook was hij al eens door de strafrechter veroordeeld. Nu werd hij namens zijn patiënten wegens een reeks kwesties door twee inspecteurs aangeklaagd. In de huidige procedure ging het o.a. om een erotisch getinte relatie met een 16-jarige patiënte, om frauduleus hoge rekeningen en om grove onkunde, zoals bleek uit zijn toepassing van de in homeopathische kring populaire ‘eigenbloedtherapie’. Daarbij wordt bloed afgenomen, dat wordt bewerkt met een voor de patiënt onbekend middel en daarna weer ingespoten. Op deze wijze behandelde hij o.m. steenpuisten. ‘Bij het vee zijn daar resultaten mee’, aldus de homeopathisch arts. De man was ook huisarts. (Bron: de Volkskrant, 18 april 2003).

Het jaarverslag 2002 van het BIG-register vermeldde dat er in dat jaar geen enkele definitieve ontzegging had plaatsgevonden en de medische tuchtraden beklaagden zich erover dat de Inspectie zo weinig zaken aanbracht. Hier is nu kennelijk een uitzondering met gelukkige afloop te melden. Medische fouten worden door gewone artsen vooral incidenteel gemaakt, door een black-out, door te grote drukte, door persoonlijke problemen e.d. Het vaak voorkomende recidivisme dat bij alternatieve artsen wordt gezien is uiteraard verklaarbaar door hun vasthouden aan zonderlinge opvattingen: ‘Thy sin is not accidental, but a trade’ (Shakespeare). Hiermee kan in het tuchtrecht en de praktijk van de IGZ te weinig rekening worden gehouden. Na een veroordeling door de tuchtrechter hervat de alternatieve arts meestal ongebroken zijn praktijk en niemand die er op let. Een bekend voorbeeld is ook de arts B. uit Haarzuilens, die – na eerder een half jaar geschorst te zijn geweest – betrokken was bij de ‘behandeling’ van Sylvia Millecam, die hij vertelde dat ze geen kanker had. Het is te hopen, dat er bij de evaluatie van de wet BIG, die dit jaar parlementair gaat plaatsvinden, op een verbetering van het tuchtrecht in dit opzicht wordt aangedrongen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.