UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 mei 2013

Homeopathie-petitie overhandigd aan Tweede Kamer

Op 24 april hebben enkele leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het Tweede Kamer-gebouw een petitie in ontvangst genomen met de boodschap `Handen af van de homeopathie’.

Homeopathie-petitie overhandigd aan Tweede Kamer

57.500 mensen hebben deze ondertekend. De petitie, die pleit voor het terugdraaien van het verbod op opschriften met valse claims op homeopathische productverpakkingen, werd overhandigd door initiatiefneemster Claire Hocks, een kinderopvangcoördinator in Wageningen, en Lilian Peters, voorzitter van de stichting Voor Vrije Keuze. Deze stichting is begin maart opgericht om petitiesteun te generen. Peters heeft een homeopathiepraktijk in Eemnes. De stichting wordt financieel gesteund door onder andere VSM, één van de producenten van homeopathische middelen die vanaf 1 juli geen medisch getinte informatie meer op hun verpakkingen mogen zetten, omdat volgens de wetgever elk wetenschappelijk bewijs voor werking ontbreekt.

Of zoals bestuurslid Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) het op 17 april in een interview op radio Noord-Holland uitlegt: `Goed dat die misleidende claims vanaf 1 juli verdwijnen van de verpakking van homeopathische middelen. Hoog tijd dat daar een einde aan komt. Er mag dan niet meer op de verpakking worden gezet waarvoor een homeopathisch middel zou werken. Dat is niet erg, de middelen werken toch niet.’

Petitieopsteller en homeopaat Lilian Peters vindt dat er wel voldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor de werking van homeopathische middelen. Haar stichting Voor Vrije Keuze verwijst ten bewijze op haar website naar een artikel van Nancy Malik die, zo blijkt, abstracts van bijna driehonderd artikelen – groen en rijp uit de wetenschap – heeft doorgelezen. Dat Nancy Malik, die zichzelf (onterecht) aanduidt als arts, concludeert dat homeopathie prima werkt, is niet verwonderlijk. Malik, die zich in blogs op internet heftig weert en die daar vervolgens door antikwakzalvers met regelmaat wordt neergesabeld, zit zelf in de homeopathie. In Gurgaon, een dorp onder New Delhi, behandelt Malik zieke mensen met super-verdunde homeopathische middelen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.