UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 02 september 2005

Homeopathie niet meer dan placebo

In het gerenommeerde Britse medisch tijdschrift The Lancet van 27 augustus 2005 staat een artikel dat onlangs ook in Nederland de aandacht van een groot publiek heeft getrokken. Zwitserse onderzoekers betogen dat homeopathische middelen geen sterker genezend effect hebben dan een placebo (onwerkzaam fopmiddel, klik hier voor artikel over placebo). Dit is voor de VtdK […]

In het gerenommeerde Britse medisch tijdschrift The Lancet van 27 augustus 2005 staat een artikel dat onlangs ook in Nederland de aandacht van een groot publiek heeft getrokken. Zwitserse onderzoekers betogen dat homeopathische middelen geen sterker genezend effect hebben dan een placebo (onwerkzaam fopmiddel, klik hier voor artikel over placebo). Dit is voor de VtdK natuurlijk geen nieuws, maar homeopaten beweren altijd dat hun middelen wel degelijk werken als echte geneesmiddelen en dat met homeopathie ziekten te bestrijden zijn. In de geneeskunde is het gebruikelijk om een dergelijke bewering te staven met het resultaat van wetenschappelijk onderzoek. Nu is het probleem dat dergelijk onderzoek aan zeer strenge kwaliteitseisen moet voldoen voordat men uit de resultaten definitieve conclusies kan trekken en zulk onderzoek bestaat bijna niet. Bij minder goed onderzoek doet zich een vertekening van de resultaten voor. Dit probleem treedt niet alleen op bij onderzoek naar alternatieve/complementaire geneeswijzen, maar evenzeer in de reguliere geneeskunde, bijvoorbeeld bij het testen van een nieuw geneesmiddel. In het algemeen geldt: hoe slechter het onderzoek, hoe werkzamer het middel lijkt te zijn. Bovengenoemde Zwitserse onderzoekers hebben een groot aantal onderzoekingen bestudeerd, zowel op het gebied van de homeopathie als op dat van de reguliere geneeskunde. Ze hielden alleen de in methodologisch opzicht beste homeopathie-onderzoeken over en vergeleken die met een aantal reguliere onderzoeken van dezelfde hoge kwaliteit. De homeopathische middelen bleken nauwelijks enig genezend effect te hebben terwijl de reguliere therapieën een duidelijke werking vertoonden, waarbij aangenomen mag worden dat vertekening van de resultaten door onvolkomenheden in de onderzoeksopzet in beide groepen even groot was. De onderzoekers trekken hieruit de conclusie dat eventuele klinische effecten van homeopathie placebo-effecten zijn.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?