UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 01 augustus 2008

Het droevige echec van dichloorazijn

Dichloorazijnzuur is een niet onderzocht, dus alternatief kankermiddel. Het werkt niet volgens een ooit geestdriftige patiënt.

Het droevige echec van dichloorazijn

Enige tijd geleden werd met wat bombarie door de arts (voormalige internist) en boekauteur dr. Wim Huppes (1954) het nieuws verspreid dat hij zichzelf van uitgezaaide prostaatkanker had genezen met DCA oftewel dichloorazijnzuur (eigenlijk natriumdichlooracetaat of kortweg dichlooracetaat, het spul wordt ook wel incorrect chloorazijn of dichloorazijn genoemd, de chemische formule is Cl2CHCOONa).
Volgens mededeling van Huppes zelf zijn niet minder dan 80 patiënten begonnen met DCA! Helaas blijkt het spul niet te werken.

Op kanker-actueel is namelijk de volgende mededeling verschenen: ‘Wim Huppes adviseert een ieder te stoppen met DCA – Dichloorazijn wegens slechte resultaten van anderen.. Lees Wim zijn eerlijke analyse.’

Het is goed dat de webmaster Kees Braam deze mededeling zo prominent op zijn website zet. Ik hoop dat het nu ook tot hem doordringt dat je geen propaganda moet maken voor kankerbehandelingen die niet of nog onvoldoende onderzocht zijn.

De arts en bioloog Engelbert Valstar heeft aangegeven het jammer te vinden dat Huppes zich zo negatief heeft uitgelaten over DCA. Hij ziet zelf nog wel een mogelijkheid om het spul te gebruiken samen met andere stofjes zoals citroenzuur. Valstar voegt er aan toe dat hij op experimentele basis nog zeker doorgaat. Ik neem aan dat hij bedoelt dat hij doorgaat met het behandelen van patiënten met DCA. ‘Op experimentele basis’ betekent dan zeker dat die patiënten een soort proefkonijnen zijn in een proef zonder controlegroep en waarschijnlijk ook zonder duidelijk onderzoeksplan, en waar ook vast geen ethische commissie aan te pas is gekomen, kortom achttiende-eeuwse geneeskunde bestemd voor wanhopigen.

Moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg langzamerhand niet eens in actie komen?

 

Naschrift

Voor een vervolg op dit artikel zie: 

Fricties in de werkelijkheid: Het droevige echec van DCA (deel 2)

Discussie over DCA: Het droevige echec van DCA (deel 3)


 

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. 

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.