Hbo-kruidenvrouwtjesles op Sorag-Akademie

Op de Sorag-Akademie, de school voor alternatieve dingen zonder winstoogmerk van Frits van Groenestijn, kun je sinds kort ook een cursus Kruidengeneeskunde hbo volgen.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 21 maa 2012

Mensen die zich voor 1 juni opgeven krijgen 35 procent korting, overigens niet alleen op de kruidencursus maar op alle lessen, variërend van het leren van (praktische) handgrepen Chakra, magnetisme, NLP (Neurolinquïstisch Programmeren) en Reflexologie (voor zowel beginners als specialisten). Er is ook een schriftelijke cursus 'Psychologie voor Alledag'.

Kruiden hbo, is de allernieuwste loot aan de Sorag-boom in het Noord-Limburgse Beringe. Voor een paar honderd euro ben je klaar en krijg je binnen het jaar een diploma opgestuurd, uiteraard als alle schriftelijke opdrachten zijn ingeleverd. De cursus bestaat uit twaalf lessen, een per maand. Twee kan ook. Een 680 pagina's dikke kruidenencyclopedie zit er gratis bij.

Kruidengeneeskunde is een van de oudste behandelmethoden die we kennen. Jaren geleden werd de kruidengeneeskunde gepropageerd door 'kruidenvrouwtjes'. Volgens de Sorag-Akademie is dat tegenwoordig anders: 'De moderne kruidengeneeskunde is uitgegroeid tot een erkende wetenschap waarnaar wereldwijd een aanzienlijk aantal scheikundigen onderzoek verricht'.

Marie Prins, lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), alert op alles en iedereen met al te doldrieste gezondheidsclaims - dus ook kruidenclaims -, maakt zich boos over de schriftelijke cursus: 'Een cursus van twaalf lessen is belachelijk. Daarin kun je met geen mogelijkheid voldoende leren over positieve eigenschappen van kruiden en al helemaal niet over de bijwerkingen en de invloed van kruiden op reguliere medicijnen. Over de bijwerkingen alleen al bestaat een serie van drie boekwerken'.

Bestuurslid Cees Renckens van de VtdK heeft bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geïnformeerd of de particuliere opleiding Sorag het begrip hbo mag hanteren. Het NVAO antwoordt: 'Deze cursus is niet door de NVAO geaccrediteerd. De termen hbo-niveau en hbo-opleiding zijn niet wettelijk (strafrechtelijk) beschermd. Een instantie is pas aan te pakken als men beweert een wettelijke erkend hbo-diploma en bachelor- of masterdiploma uit te geven'.

Op Sorag zijn ze overigens groen bezig, is te lezen op de website: 'De Sorag-Akademie is de eerste schriftelijke onderwijsinstelling waarbij je klimaatneutraal kunt studeren omdat wij de uitstoot van CO2 (broeikasgas) compenseren. Ook studeren heeft invloed op het milieu. Daarvoor is papier nodig voor het lesmateriaal (boomkap) en elektriciteit (brandstoffen) voor de computers nodig. Ook het vervoer van de lessen laat uitlaatgassen in het milieu achter. De Sorag-Akademie compenseert de CO2-uitstoot onder andere door Groene Stroom te gebruiken. Voor ons internetverkeer en e-mail gebruiken we een CO2-neutrale internetserver'.

Lees ook