UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 01 oktober 2008

Handelaren in valse hoop

Er bestaat geen enkele ziekte waarbij zulke bizarre behandelingen worden verzonnen als bij kanker. Zout, ingestraald water, soja, diëten, antiparasitaire middelen, bioresonantie, lichttherapie, energiebalans, magneetvelden, ‘helpers van boven’, je kunt het niet zo gek bedenken of ze worden ingezet in de strijd tegen kanker. Er lijkt echter een kentering gaande.

Handelaren in valse hoop

Het gebruik van de eens zo populaire antikankerdiëten als het moermandieet en het houtsmullerdieet is vrijwel tot nul gereduceerd. De tragische dood van Sylvia Millecam heeft ongetwijfeld vele patiënten de ogen geopend.

Maar toch verschijnen er nog steeds nieuwe wonderdoeners in de publiciteit. Een recent voorbeeld is de kwakzalver ‘dottor’ Simoncini, een Italiaan die zegt dat kanker een schimmelziekte is die behandeld kan worden met natriumbicarbonaatinfusen of ‘Bica’ zoals patiënten de therapie in de wandeling noemen. Simoncini mag in Italië niet meer praktiseren en ook in Nederland is hem dat verboden. Hij gaat echter nog stiekem door en op zijn website geeft hij adviezen aan patiënten.

De tv-rubriek Netwerk wijdde onlangs een hele uitzending aan Simoncini. Deze uitzending, waarbij uitgegaan werd van het journalistieke principe van ‘hoor en wederhoor’, was opgebouwd zoals zo veel van dit soort programma’s. Eerst wordt de achtergrond van de alternatieve behandeling geschetst en daarna komt een specialist, in dit geval een oncoloog, aan het woord die uitlegt waarom de alternatieve therapeut er volkomen naast zit. Hij raadt patiënten af deze behandeling te volgen. Daarna komen meestal enkele succespatiënten aan het woord die de therapeut adoreren en getuigen hoe die hun leven heeft gered en dat nog wel zonder die verschrikkelijke chemotherapie of bestraling. Vroeger toonden kwakzalvers op kermissen altijd wondergenezingen, want anders verkochten zij hun waar niet. Precies zo als Simoncini in Netwerk deed, de tv als het moderne podium voor kwakzalvers.

Dilemma

Deskundigen in dergelijke programma’s zitten altijd met een dilemma. Het is wreed een patiënt die oprecht gelooft dat hij z’n leven aan de alternatieve therapeut te danken heeft van zijn illusies te beroven. Dat is een belangrijke reden dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij niet graag aan programma’s deelneemt waarin zij met patiënten moet discussiëren.

Alternatieve therapeuten zeggen vaak dat oncologen hun patiënten meer kwaad dan goed doen. Als zij maar eens de kans kregen, dán zou je nog eens wat zien. Maar ja, zo redeneren zij, dat wordt verhinderd door het medisch-industrieel complex; die mensen verdienen volgens hen alleen maar grof geld aan nutteloze en giftige kankermedicijnen. Ik heb dat altijd een zeer krenkende uitspraak gevonden. Alsof oncologen hun patiënten willens en wetens dood laten gaan, terwijl er levensreddende behandelingen voor het oprapen zouden liggen. Het is ondenkbaar dat effectieve behandelingen, door wie ze ook ontwikkeld zijn, niet toegepast worden in de oncologie. Handelaren in valse hoop zoals Simoncini mogen geen gratis reclame krijgen op de tv.

 

Deze bijdrage verscheen op 4 maart 2008 op de pagina ‘Gezond en Wel’ van De Telegraaf.

Voor een lijst van andere bijdragen op ‘Gezond en Wel’ zie elders op deze site.

Naschrift augustus 2010

Een ‘Zwarte lijst van kankerkwakzalverij‘ in zeven delen staat elders op deze site.  

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.