UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 06 oktober 2023

Glossy LINDA. wint kwakzalversprijs

De ‘LINDA’ wint de Meester Kackadorisprijs 2023 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK); de prijs wordt op 7 oktober uitgereikt op het jaarlijkse verenigingscongres in Amsterdam.

Glossy LINDA. wint kwakzalversprijs

Foto: Meester Kackadorisprijs 2023. Bron: Megan Terpstra

De LINDA. wint de Meester Kackadorisprijs 2023 en is gekozen uit een shortlist van drie waarop ook de website kanker.nl en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) stonden.

Het door tv-persoonlijkheid Linda de Mol uitgegeven ‘glossy’ tijdschrift LINDA. (oplage ruim 160.000, sinds 2003 op de markt) is een betreurenswaardige mix van verstandige artikelen en gevaarlijke, onweersproken kwakzalverij. Linda de Mol is door haar opgewekte en professionele uitstraling voor miljoenen vrouwen een geloofwaardig icoon, mede door haar ontboezemingen over privékwesties.

Haar verantwoordelijkheid om haar publiek te behoeden voor kostbare en zinloze fopbehandelingen verwaarloost ze echter schromelijk. Er staat in de LINDA. nimmer een aansporing tot terughoudendheid, de wonderlijkste kwakzalverij wordt zonder voorbehoud – via het tijdschrift en nu vooral via haar website  – de wereld in geslingerd.

‘Anke drinkt haar eigen urine’

Een kleine bloemlezing uit gepubliceerde kwakzalverij-artikelen die zonder uitzondering kritiekloos worden opgedist: ‘Michelle ging naar reïncarnatietherapie: ‘Als ik dit vertel, denken mensen dat ik gek ben.’ Of: ‘Anke eet al vier jaar niet meer én drinkt haar eigen urine: ‘De zon is mijn voedingsbron.’; ‘Amudra (51) voedt zichzelf niet met eten maar met levensenergie: ‘Héél soms neem ik een gebakje.’ Acupuncturiste en massagetherapeute Eline: ‘Door middel van vuurcupping hef ik stagnaties en pijn op. In combinatie met acupunctuur kan het goed helpen bij rugklachten, migraine, een frozen shoulder of pijn in de benen.’

LINDA. doet ook aan seksuele emancipatie voor vrouwen in de overgang, getuige de volgende kop: ‘Van Vallei-orgasmes tot retraites: deze vrouwen gaan overgang te lijf met alternatieve behandelingen.’ In het artikel de tekst: ‘Volgens haar acupuncturist bestaat de kans dat haar (overgangs)klachten terugkeren. Zodra ik weer iets voel, sta ik meteen op zijn stoep’.

Alternatieve behandelwijzen krijgen geloofwaardigheid

Het staat er allemaal plompverloren, zonder enig gezond commentaar. De jury van de Meester Kackadorisprijs is onaangenaam verrast door de wijze waarop het blad LINDA., dat zich als een vriendin voor de vrouwelijke lezers opstelt, spelenderwijs vormen van kwakzalverij acceptabel maakt. De mix van serieuzere artikelen en de onbevangen manier waarin niet-reguliere behandelwijzen als een redelijk alternatief worden gepresenteerd, zal vele lezeressen op het verkeerde pad hebben gebracht en nog brengen. Dit is de reden om de Meester Kackadorisprijs dit jaar toe te kennen aan het tijdschrift/website LINDA.

De prijs van de vereniging wordt eenmaal per jaar uitreikt aan die persoon of instantie die dat jaar de kwakzalverij zeer heeft bevorderd. Het gaat hierbij niet om mensen die kwakzalverij beoefenen, maar om personen of instellingen die kwakzalverij bevorderen terwijl van hen het tegengestelde verwacht zou mogen worden. Hij wordt zaterdag 7 oktober uitgereikt tijdens het jaarlijkse Symposium van de VtdK (dat ook als livestream/webinar te volgen is).

Reactie van LINDA. op 7 okrober 2023

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft LINDA. de Meester Kackadorisprijs 2023 toegekend. Aanleiding is de mix van artikelen, waarin we uiteenlopende (medische) ervaringen en meningen voor het voetlicht brengen.

‘Leefden we maar in een land waar verstand en rede de boventoon voeren. Waar alle mensen er dezelfde denkbeelden en overtuigingen op na houden, en er voor elke aandoening of ziekte één juiste behandeling voorhanden is. Dát zou nog eens een hoop chaos, discussie en gedoe schelen.’

‘Toch is dit niet de realiteit. Nederland is een land met ruim 17 miljoen inwoners en evenzoveel opvattingen. En het is al twintig jaar de missie van LINDA. om die diversiteit en veelkleurigheid aan mensen en meningen dagelijks op een journalistieke manier samen te vatten. Maatschappelijke thema’s stellen we aan de kaak in achtergrondverhalen – inclusief hoor en wederhoor en de bijdrage van kritische deskundigen. Maar interviews lenen zich er bij uitstek voor om uiteenlopende ervaringen en meningen voor het voetlicht te brengen. Dat zijn niet altijd ónze meningen en ervaringen, ben je gek, maar juist daaróm belichamen ze ons streven naar journalistieke objectiviteit. En dus bieden we interviewseries met natuurgenezers, maar ook portretten van medisch personeel in coronatijd. Spraken we een vrouw die niet meer eet maar zich laat voeden door de zon, én zes patiënten die waarschuwen voor symptomen van huidkanker. Lieten we mensen vertellen over hun botoxbehandelingen, én publiceerden we het verhaal van een moeder die haar dochter verloor aan een buttlift-operatie.’

‘Door al deze mensen aan het woord te laten, breng je zaken niet als feiten, maar laat je wel zien wat er allemaal speelt in de samenleving. We verwachten van onze lezers, die we hoog hebben zitten, dat ze alle informatie zelf op waarde kunnen schatten. En om misverstanden te voorkomen, plaatsen we sinds begin van dit jaar een disclaimer bij medisch gerelateerde artikelen of interviews, waarin staat dat we geen medisch advies geven en er altijd overleg moet worden gepleegd met een gediplomeerd arts.’

‘Morele superioriteit is iets voor schoolmeesters, en wij maken LINDA. het liefst niet met opgeheven vinger.’

Karin Swerink, algemeen hoofdredacteur.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.