Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 19 september 2023

Kanker.nl, LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie op shortlist Meester Kackadorisprijs

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

Kanker.nl, LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie op shortlist Meester Kackadorisprijs

Foto: De winnaar van de Meester Kackadorisprijs krijgt een sculptuur.

De shortlist voor de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is bekend. Van de oorspronkelijke vijf genomineerden zijn er drie overgebleven: de website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).

De Meester Kackadorisprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) aan een persoon of organisatie die de kwakzalverij in ruime mate heeft bevorderd, zonder zèlf kwakzalverij te bedrijven. De winnaar zal op 7 oktober worden bekend gemaakt op het jaarlijkse symposium van de VtdK in Amsterdam, dit jaar gewijd aan ‘Fysiotherapie en de grens met wellness en niet-reguliere behandelwijzen’ (Bijwonen? Er zijn nog tickets).

Kanker.nl

De website Kanker.nl krijgt voor de tweede keer een Kackadoris-nominatie vanwege misleidende informatie over behandelingen voor patiënten met kanker. De VtdK is vooral geschrokken van de kritiekloze lof voor acupunctuur waarvan nog geen enkele goede studie heeft aangetoond dat het werkt en hoe het werkt. Het gaat niet alleen om beweringen die vallen onder ‘baat het niet dan schaadt het niet’, maar om klachten waarvan is aangetoond dat reguliere zorg beter werkt. Zo beweert de website: ‘Een acupuncturist kan u helpen bij klachten tijdens of na kanker(behandeling). Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en braken door chemotherapie, pijn of vermoeidheid. Ook kan een acupuncturist u helpen bij slaapproblemen, droge mond, opvliegers, somberheid en gespannenheid.’

LINDA.

Het ‘glossy’ tijdschrift LINDA. (oplage ruim 160.000) biedt een mix van verstandige artikelen en onweersproken kwakzalverij. Linda de Mol is door haar opgewekte en professionele uitstraling voor miljoenen vrouwen een geloofwaardig icoon. Haar verantwoordelijkheid om haar publiek te behoeden voor kostbare en zinloze fopbehandelingen verwaarloost ze echter schromelijk.

Een bloemlezing uit kwakzalverij-artikelen die zonder uitzondering kritiekloos worden opgedist: ‘Michelle ging naar reïncarnatietherapie: ‘Als ik dit vertel, denken mensen dat ik gek ben.’ Of: ‘Anke eet al vier jaar niet meer en drinkt haar eigen urine: ‘De zon is mijn voedingsbron.’; ‘Amudra voedt zichzelf niet met eten maar met levensenergie: ‘Héél soms neem ik een gebakje.’ Acupuncturiste en massagetherapeute Eline: ‘Door middel van vuurcupping hef ik stagnaties en pijn op.’ Het staat er allemaal plompverloren zonder enig gezond commentaar.

Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO)

De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) heeft op haar jaarlijkse oncologiedagen een voordracht laten houden over acupunctuur met betrekking tot pijnverlichting bij oncologiepatiënten, zonder kritische noten. Dit op voorstel van artsen in opleiding tot oncoloog. De spreker, Herman van Wietmarschen, werkt bij een commercieel instituut van kwakzalvers, het Louis Bolk Instituut in Bunnik.

Acupunctuur is al veertig jaar uitgebreid onderzocht. Er zijn nog steeds geen positieve behandelresultaten gevonden, behalve een placebo-effect. Controversiële onderwerpen als acupunctuur kunnen natuurlijk behandeld worden op een medisch congres, maar niet zonder een weerwoord, waarin duidelijk wordt dat acupunctuur kwakzalverij is.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen