UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 06 oktober 2017

Verloskundigen-organisatie KNOV krijgt Meester Kackadorisprijs 2017

De (VtdK) heeft haar Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, KNOV.

Verloskundigen-organisatie KNOV krijgt Meester Kackadorisprijs 2017

Foto: www.knov.nl

Zaterdagmiddag 7 oktober is de Meester Kackadorisprijs uitgereikt op het symposium van de vereniging in Amsterdam over alternatieve behandelingen in de huisartsenpraktijk. De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt deze prijs jaarlijks uit. De prijs is bestemd voor ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van kwakzalverij in Nederland’ (zie hier het reglement). De prijs bestaat uit een diploma en een kunstwerk.

De KNOV ontvangt de prijs omdat zij zich nauwelijks kritisch uitlaat over alternatieve handelingen van verloskundigen, aldus het juryrapport. Verloskundigen vervullen een belangrijke functie in de gezondheidszorg in ons land. Ze zouden moeten werken vanuit dezelfde wetenschappelijke basis als de reguliere geneeskunde van artsen en gynaecologen, stelt het juryrapport.

De meerderheid van de Nederlandse verloskundigen beoefent haar beroep op voorbeeldige wijze, aldus de jury. In de eerstelijns verloskunde worden echter met enige regelmaat halve kwakzalverijen bedreven, zoals onderwaterbevallingen, water-injecties of TENS als pijnstiller tijdens de baring en hele kwakzalverijen zoals homeopathie, haptonomie, acupunctuur en moxa-branden (bij stuitligging). Ook schrijven verloskundigen orthomoleculaire voedingssupplementen voor.

Niets in de weg

De groep die zich te buiten gaat aan voornoemde hele en halve kwakzalverijen wordt door de KNOV hoegenaamd niets in de weg gelegd, constateert de jury in haar rapport. De beroepsorganisatie KNOV accrediteerde deze zomer een opleiding tot ‘homeopathisch verloskundige’. Homeopathie is een alternatieve behandeling zonder enige wetenschappelijke basis, wat onlangs opnieuw is bevestigd door een groep gerenommeerde Europese wetenschappers.

De opleiding die de prijswinnende KNOV accrediteerde, wordt georganiseerd door de Vereniging Verloskunde & Homeopathie (VV&H), in samenwerking met de Homeopathie Academie Nederland (HAN). http://vvenh.nl/opleiding/ De VtdK heeft de KNOV in juni 2017 om opheldering gevraagd over de opleiding waarbij enige uitleg werd gegeven over het wezen van de homeopathie. De vereniging kreeg echter geen antwoord.

Toen de VtdK in september de shortlist voor haar Meester Kackadorisprijs 2017 samenstelde, bleek dat de KNOV haar accreditatie had ingetrokken. De VtdK heeft haar nominatie gehandhaafd gezien de eerder genoemde context. De KNOV blijft volharden, zoals onder meer blijkt uit een verwijzing op haar website naar folders van de Nederlandse Vereniging Klassieke Homeopathie (NVKH) over homeopathie tijdens de zwangerschap. 

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de KNOV begin oktober op de hoogte gesteld van de toekenning van de prijs en uitgenodigd haar standpunt toe te lichten op het verenigingssymposium zaterdag in Amsterdam. De KNOV zag echter op korte termijn geen kans inhoudelijk te reageren maar heeft beloofd de komende weken met een reactie te komen richting VtdK.

Shortlist

Eerder maakte de VtdK de longlist bekend van genomineerden. Op de shortlist stonden uiteindelijk nog  vier andere genomineerden naast de KNOV. Dat waren in willekeurige volgorde:

Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch
Sinds anderhalf jaar is priester Frank As (62) de officiële exorcist van het bisdom Den Bosch. Mensen die door de duivel bezeten zijn, gaat hij te lijf met wijwater, crucifixen en bezwerende teksten, bij voorkeur in zijn eigen kerk en in de landstaal. Bisschop De Korte faciliteert dit.

Deventer Ziekenhuis
Het Deventer Ziekenhuis meldde eind juni 2017 op zijn website dat het zijn patiënten complementaire zorg gaat aanbieden; verpleegkundigen worden ervoor opgeleid. Het gaat hier bijvoorbeeld om hand-, voet-, en hoofdmassage, het luisteren naar muziek en een behandeling met etherische olie. Het ziekenhuis heeft inmiddels naar buiten gebracht dat er geen etherische oliën meer worden gebruikt en dat het de discussie zal aangegaan met de VtdK.

BIT Magazine
Het tijdschrift voor paardenliefhebbers BIT Magazine geeft kritiekloos ruimte aan veterinaire kwakzalvers. Het afgelopen seizoen kwamen aan de orde: de biotensor als diagnosticum, de cranio-sacraaltherapie, lasertherapie, dry needling, electrolyten en de Bemertherapie.

Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO)
De NVAO heeft de wettelijk verankerde taak om de kwaliteit van het onderwijs aan instellingen als hogescholen en universiteiten te controleren en te accrediteren. De NVAO duikt echter weg voor haar verantwoordelijkheid door de accreditatie van enkele hbo-masteropleidingen ‘manuele therapie’ (MT). MT is kwakzalverij. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?