UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 03 augustus 2016

Feyenoordaanvoerder Dirk Kuijt laat zich instralen

Dirk Kuijt van eredivisieclub Feyenoord laat zich voor elke wedstrijd instralen door paragnost Henk de Gier, al jaren.

Feyenoordaanvoerder Dirk Kuijt laat zich instralen

Magnetiseren heet zijn techniek. “Ik hef blokkades op in de verstoorde magnetische velden van het lichaam, hierdoor krijg ik voetballers er weer bovenop,” verklaart De Gier zijn trillend geaai in een kritiekloos geschreven interview in NRC Handelsblad, de dag voor FeyenoordPSV. “De behandeling duurt nog geen tien minuten.” 

Of het heeft geholpen? In de wedstrijd voor de Johan Cruijff-schaal, eind juli aan het begin van het voetbalseizoen, was er niet veel van de straling terug te zien bij de Rotterdammers. Kuijt, die nog voor één seizoen onder contract staat bij de Rotterdamse club, speelde slecht. Feyenoord moest met 1-0 aan de broek het veld verlaten.

Kuijt laat zich sinds 2003 door De Gier instralen, ook toen hij nog in Engeland speelde bij Liverpool, lezen we in het NRC-artikel. De paragnost, ook bekend van prutsen aan andere gelovigen als Humberto Tan, Anouk, de Toppers en Marco Borsato, vloog vier jaar om de twee weken naar Engeland voor een instraalsessie.

De Gier, met een praktijk in zijn huiskamer in Leidschendam, heeft in het verleden veel Feyenoord-spelers onder behandeling gehad. In de Kuip had hij een eigen werkkamer. Tot 2009 toen Gert-Jan Verbeek tijdelijk als trainer werd binnengehaald. Ze konden het niet goed vinden met elkaar, is de uitleg van de paragnost over zijn vertrek toen. Ook journalist Pim Christiaans liet zich influisteren door De Gier en schreef in 2010 een boek over de voetbalparagnost, onder de titelZien is geloven. 

Kuijt laat zich omringen door een keur aan kwakzalvers, onthulde NRC. In zijn medische team komen we naast paragnost De Gier, ook haptonoom Peter van den Beld en orthomanueel arts Jan-Jan de Bruijne tegen.

De Bruijne heeft een basisartsopleiding genoten aan de VU in Amsterdam en ging in de orthomanuele leer bij de vorig jaar overleden Mayta Sickesz, de uitvinder van de “orthomanuele geneeskunde” en geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De Bruijne heeft zich in de loop der jaren opgewerkt tot een kundige klusser. “Hij timmert met een hamer en drevel de botjes weer op de goede plek”, zo tikte de NRC-journalist op uit zijn mond, zonder zelf met de ogen te knipperen.

Feyenoord is niet de enige eredivisieclub waar alternatievelingen de medische macht hebben gegrepen. De afgelopen jaren zijn acupuncturisten, haptonomen en osteopaten de Ajax Arena binnengehaald en heeft de Amsterdamse topclub, net als PSV overigens, een contract gesloten met kruidenfirma Herbalife voor de levering van voedingssupplementen en afslankproducten. 

Sporters laten zich vaker in met kwakzalvers. In 2012 besteedde de vereniging haar jaarsymposium aan dit fenomeen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 mei 2018

Uit onderzoek blijkt dat paragnost Gerard Croiset mensen niet kon genezen. De verklaring ligt in nalatigheid van reguliere behandelaars.

artikelen - 04 september 2012

Het alternatieve circuit is het Ajax-fort in binnengedrongen, zo ontdekten redacteuren van Het Parool.

page - 18 augustus 2012

Datum: zaterdag 6 oktober 2012. Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam.