UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 06 september 2001

Examining holistic medicine

Al wat ouder boek met boeiende bijdragen van 22 geleerden over tal van alternatieve geneeswijzen en over het holistisch denken in het algemeen.

Auteur(s): Douglas Stalker & Clark Glymour
Uitgeverij: Prometheus Books, New York, 1985
ISBN:0-8797-55539. Prijs ca. € 25,50.

Uit een recensie: ‘It lays bare holistic medicine as constituting not a distinct concept of medicine but rather a melange of banalities, truisms, exaggerations, and falsehoods, overlaid with disparagement not only of scientific conclusions but of logical reason itself’. Heel fraai is het hoofdstuk over homeopathie, een lezing die de destijds bekende arts Oliver Wendell Holmes in 1842 hield voor de Boston Society for the Diffusion of Useful Knowlegde. Eén jaar voor de dood van Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, rekent de latere (1847) professor Wendell Holmes al op overtuigende wijze af met deze absurde leer.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 14 juni 2005

Thomas Wakley (1795-1862) was een jong medicus uit Middlesex, die behalve surgeon ook lijkschouwer, journalist en parlementslid was. Hij startte in 1823 de uitgave van een medisch tijdschrift waarin hij de casuïstiek ging publiceren die werd gepresenteerd in de ziekenhuizen en de medische genootschappen van zijn tijd. Hij doopte het blad The Lancet en dit […]

tijdschrift - 07 september 2003

Mislukte apologie voor HoutsmullerMels Sluyser Engelbert Valstar, Voedingsinterventie bij Kanker; een signaal aan de klassieke oncologie. Met een voorwoord van A.J. Houtsmuller. Naarden: Uitgeverij Strengholt, 2002, 208 blz., ISBN 9058601927, €16,95. Zie externe link voor het volledige artikel (pdf bestand).

tijdschrift - 07 september 2003

Omdat leven en dood onvergankelijke thema’s zijn in de literatuur en volgens sommigen de Dood zelfs het enige ware thema is, komen medici in de belletrie vaak in beeld. Als brengers van de slechte boodschap, als onderwerpen van spot – zoals bij Molière en Conan Doyle – of als bedriegers zoals in Shaws Doctor’s Dilemma. […]