UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 27 december 2005

Ex-hoogleraar psychiatrie Maes verliest rechtzaak om kwakzalverij

De Belgische psychiater Michael Maes, tot voor kort hoogleraar Moleculaire Psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht (UM), heeft het kort geding dat hij aanspande tegen de VtdK verloren.

De UM had Maes jaren gehandhaafd als hoogleraar, ook nadat hij op grote schaal alternatieve geneeswijzen ging toepassen. Ten tijde van de nominatie in september 2005 stond Maes als hoogleraar op de website van de Universiteit. Maes bleek echter in september 2004 door de UM ontslagen wegens wanprestatie. De VtdK trok, toen de UM haar attent maakte op het ontslag van Maes, de nominatie voor de Universiteit in.

De Meester Kackadorisprijs wordt uitgereikt aan de instelling of instantie die in dat jaar de kwakzalverij het meest bevorderd heeft. Maes gebruikt bij de behandelingen in zijn klinieken een scala aan kwakzalverijen zoals: acupunctuur, chelatietherapie, visolie-capsules en andere supplementen. Verder paste hij allerlei onzinnige diagnostische technieken toe zoals de MELISA-test voor metaalallergieën, de HPU-test en de Pharmanex-biofotonenscanner. Maes claimde bij moeilijk behandelbare aandoeningen als fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom, burnout en MS grote successen. Hij past deze behandelingen vooral toe in zijn drie privéklinieken in België.

De rechter was op 22 december 2005 van mening dat de VtdK niet onrechtmatig had gehandeld door de UM, wegens Maes’ praktijken, voor de Meester Kackadorisprijs te nomineren. Naar het oordeel van de rechter heeft de VtdK de effectiviteit van de door Maes gehanteerde methoden terecht in twijfel getrokken. Alle eisen van Maes – rectificatie op grote schaal, schadevergoeding en een verbod hem ooit nog met kwakzalverij in verband te brengen – werden afgewezen. Maes werd ook veroordeeld in de kosten van het geding.

De VtdK is uiteraard ingenomen met dit heldere vonnis. Zij kan zo het publiek blijven waarschuwen voor onbewezen geneeswijzen, kwakzalvers én hun bevorderaars zonder dat zij daarbij in haar woordkeuze te zeer wordt belemmerd.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 november 2020

Het UMCU is, onder meer na kritiek VtdK, gestopt met het alternatieve keuzeblok voor tweedejaars geneeskundestudenten.

page - 14 december 2019

Kwetsbare mensen zoeken soms hun toevlucht tot psychokwakzalvers en dat kan fatale gevolgen hebben. Wat wordt daartegen gedaan?

artikelen - 05 oktober 2016

Dr. Rogier Hoenders is integratief psychiater bij het Groningse Lentis. Daar biedt hij alternatieve onbewezen behandelmethoden aan.