Door: de Webredactie | Geplaatst: 22 mei 2009

Eis: jaar voorwaardelijk voor Jomanda

Het openbaar ministerie (OM) heeft heden vrijdag 22 mei twaalf maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen het ‘genezend medium’ Jomanda. Volgens het OM heeft Jomanda als zorgverlener actrice Sylvia Millecam volkomen op het verkeerde been gezet door haar te zeggen dat zij geen borstkanker had. Daarom is zij medeschuldig aan haar dood. Sylvia Millecam overleed in augustus 2001 aan borstkanker.

Eis: jaar voorwaardelijk voor Jomanda

Zie ook het bijgevoegde requisitoir.

Het uitblijven van een reguliere behandeling heeft de gezondheid van Millecam ernstige schade toegebracht, aldus het OM, met de dood als gevolg. Jomanda, vandaag opnieuw de grote afwezige in de rechtszaal, is hier volgens justitie verantwoordelijk voor.

Tegen twee alternatieve artsen eiste het OM acht (Jos K. uit Millingen aan de Rijn) en vier maanden (René B. uit Haarzuilens) voorwaardelijke celstraf. Zij worden niet verantwoordelijk gehouden voor Millecams dood. Het OM wil dat zowel Jomanda als de artsen voor een periode van twee jaar een beroepsverbod krijgen opgelegd.

De periode van twee jaar is een zogeheten proeftijd. Voor Jomanda betekent het gevraagde beroepsverbod dat zij zich niet beroepsmatig mag bezighouden met haar ‘healings’ en aanverwante praktijken. Doet zij dat wel, dan wordt de geëiste celstraf ten uitvoer gelegd, als het aan het OM ligt.

Hogere eis

De strafeis tegen de ‘Lady of the Light’, zoals Jomanda zichzelf in een boek noemt, is ook hoger uitgevallen dan die tegen de beide artsen omdat zij zich het meest langdurig en intensief met Millecam en haar ziekte heeft bemoeid.

Millecam

Millecam ontdekte in september 1999 een knobbeltje in haar rechterborst. In de daaropvolgende tijd raadpleegde zij artsen en zorgverleners in zowel het reguliere als het alternatieve circuit. In mei 2000 stelden reguliere medici vast dat de actrice aan borstkanker leed. Zij drongen aan op spoedig ingrijpen, onder meer door middel van een operatie.

Zover is het nooit gekomen. Het OM schetste hoezeer de twee alternatieve artsen en Jomanda Millecam hebben beïnvloed, waarbij zij ontkenden dat er sprake was van kanker. Millecam werd valse hoop gegeven met de ‘diagnose’ dat het zou gaan om een bacteriële infectie.

Jomanda werd ingelicht over de ware, reguliere diagnose. Zij zei Millecam dat haar borstimplantaten (siliconen) de oorzaak waren en dat die uit haar lichaam moesten. Tegelijkertijd ontraadde zij Millecam zich te laten opereren, omdat er ,,in haar lichaam niet gesneden mocht worden.” Jomanda zou zich ook een tegenstander van chemotherapie hebben betoond.

Geen behandeling

Door toedoen van Jomanda en de twee artsen is de borstkanker volledig onbehandeld gebleven. ,,Het is vreselijk hoe Sylvia Millecam uiteindelijk is overleden”, aldus officier van justitie Birgit van Roessel.

Volgende week pleiten de advocaten van Jomanda en haar medeverdachten.

Bron: ANP

 

Zie ook het commentaar van VtdK-secretaris Frits van Dam in De Telegraaf van zaterdag 23 mei 2009 (p.3)

Voor commentaar van Max Pam zie hier.

Voor discussie op de website van het Friesch Dagblad zie hier.

Voor een verslagje van het pleidooi van de advocaten zie hier

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

artikelen - 13 november 2023

Door in de tank van OxyFuel extra zuurstof in te ademen verdwijnen longcovid, artritis, Alzheimer en Parkinson; bewijs ontbreekt echter.