UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 juni 2022

Duitse uitvinder bioresonantieapparaat Bioscan krijgt gevangenisstraf

Bioresonantieapparaat Bioscan, ook in Nederland in gebruik, werkt niet, oordeelde een Duitse rechter. De uitvinders moeten vanwege bedrog twee jaar de gevangenis in.

Duitse uitvinder bioresonantieapparaat Bioscan krijgt gevangenisstraf

Foto: Bioscan. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=WhFnYPMfjQw

Bioresonantie is in Duitsland, het land waar alternatieve therapeuten ruim baan krijgen, door de mand gevallen. De rechtbank in het Duitse Reutlingen onder Stuttgart lijkt de toon te zetten en oordeelde eind mei, na bestudering van onderzoeksrapporten en raadpleging van (medische) experts, dat de Bioscan een onzin-apparaat is en dat de producent/uitvinder bewust de kluit belazerde.

De Bioscan is een van de bioresonantie-apparaten die alternatieve therapeuten, ook enkele in Nederland, gebruiken voor wat zij aanduiden als anamnese/medische diagnose. De basis van het apparaat vormt een staafelektrode; hou je die vast in de hand dan is dankzij ‘speciaal ontwikkelde algoritmes/software’ binnen enkele minuten de ‘de diagnose’ te zien op een beeldscherm, in de vorm van grafieken en staafdiagrammen. Het apparaat verzamelt maar liefst tweehonderd verschillende diagnosedata, is de claim. Daarin is te zien of er iets mis is met bijvoorbeeld het cardiosysteem, met de botten of met organen zoals darmen en nieren. Het wonderapparaat maakt verder duidelijk of er vitamine- en/of mineraaltekorten zijn.

Daniel Pugge, een Duitse sportleraar – en een fanatiek bestrijder van onzin-apparaten – dook drie jaar geleden letterlijk in een Bioscan-apparaat, schroefde het apparaat volledig uit elkaar en deed oneindig veel (contact)metingen. Zijn meest basale, verbijsterende ontdekking: ondanks het indrukwekkend aantal elektronische schakelingen met weerstanden en capaciteiten, bleek het apparaat niet verbonden te zijn met de staafelektroden, en dus ook niet met de patiënt.

Berekend toeval

Ofwel wat ogenschijnlijk werd gemeten als zijn gezondheidswaarden werd in werkelijkheid berekend in een chipje; ze berustten vooral op berekend toeval. Op verschillende YouTube-filmpjes van drie jaar geleden laat Pugge zien hoe hij te werk is gegaan.  In 2019 deed hij mee aan een nieuwsitem op de Nord-Deutsche Rundfunk (NDR) waarna de tocht naar de rechter in gang werd gezet. Eind dit jaar deed Pugge mee aan een tv-uitzending van de Bayerische Rundfunk (BR) over de Bioscan-zaak.

Pugge trad de afgelopen maanden op als getuige-deskundige bij de rechtszittingen. Beide verdachten – de eigenaren van het Bioscan-bedrijf – bleken tijdens de zittingen geen verweer te hebben.

Ofwel een bedachte schakeling levert een individuele gezondheidsdiagnose. Het weerhoudt de Nederlandse biofotonen-therapeute Josee van Dooren, (eens werkzaam in verpakkingen), met Praktijk Lichtpunt in Bergen (NH), er niet van voor de werking van het toverapparaat de volgende wartaal te hanteren: ‘Het testresultaat van de Bioscan SWA is heel ruwweg vergelijkbaar met laboratorium diagnostiek (uiteraard met heel andere waarden), maar dan veel sneller en veel uitgebreider.’

Uitgebreider, melden ook andere Nederlandse therapeuten op hun website, ongetwijfeld overgeschreven uit de folder van het bedrijf. Ze vervolgen: ‘De niet-invasieve methode maakt gebruik van elektromagnetische golfsignalen die het menselijk lichaam afgeeft. Middels een resonantievergelijking worden afwijkingen van standaardwaarden bepaald.’ Wie dit begrijpt, mag het zeggen.

Energieveld?

Susanne Fink, die zich ‘orthomoleculair epigenetisch therapeut’ noemt en ook een Bioscan als diagnosemiddel in huis heeft, voegt hieraan toe dat een ‘verandering in lichaamswaarden altijd veel eerder zichtbaar is in het energieveld van een persoon dan in het bloed.’ Wat zij hiermee bedoelt, is een raadsel. Fink heeft blijkbaar geen idee wat de Bioscan feitelijk meet.

De Duitse rechtbank is het blijkbaar niet eens met biofotonentherapeuten als Fink en meent – terecht – dat de Bioscan een nutteloos en fraudeleus apparaat is. Producent/uitvinder, het kwakzalverbedrijf Institut Dr. Rilling in het dorpje Pliezhausen (in Baden-Württemberg), heeft de afgelopen maanden tijdens rechtszittingen zijn valse gezondheidsclaims niet hard kunnen maken.

Sterker, de rechtbank vindt dat er sprake is van bedrog. De twee eigenaren van het bedrijf – de gebroeders Jochen en Yannik Seipel – wisten dat hun apparaat niets bijzonders kon meten en dat de gezondheidsclaims die ze aan het apparaat hangen, niet waar kunnen zijn. De twee kregen daarom eind mei respectievelijk twee en drie jaar celstraf aan hun broek. Beiden moeten de staat bovendien een boete betalen van 2,5 miljoen euro, het bedrag dat ze de afgelopen jaren aan omzet binnenhaalden. De apparatenwebsite van het Duitse bedrijf is na de uitspraak uit de lucht gehaald. De verkoop van voedingssupplementen gaat echter gewoon door.

Het bedrijf van de gebroeders Seipel sleet zijn Bioscan-apparaat niet alleen in Duitsland maar ook elders in Europa. Wanneer je het woord Bioscan in de zoekmachine van Google tikt, komen er enkele Nederlandse (orthomoleculaire) therapeuten boven water die op hun website melden een Bioscan te gebruiken. We komen in de gauwigheid tot vijf, vermoedelijk zijn er meer.

Nederlandse therapeuten

Verpleegkundige/vitaliteitscoach Juul Vossen in het Limburgse Horst is een van hen. Ze schrijft op haar website: ‘De Bioscan SRT is de nieuwste technologie van deze eeuw, op het gebied van Bio-energetica. Dit gezondheidssysteem wordt gebruikt ter identificatie van stoffen die het lichaam stress geven (stressoren).’

Ballonvaarder Sebe Kruijer, eens ICT-er bij de toenmalige AMRO-bank, gebruikt de ‘nieuwste generatie’ Bioscan in zijn praktijk Silverstar in het Utrechtse Schalkwijk. Hij is de Benelux-verkoper van het Duitse apparaat dat volgens Kruijer niet alleen geschikt is voor mensen, ook dieren als paarden kunnen ermee uit de voeten, meldt hij. En dat allemaal onder het hier misplaatste motto ‘meten is weten’.

Kruijer duidt zichzelf aan als ‘paramedisch natuurgeneeskundige, gecertificeerd pijnvrij-therapeut.’ Hij schrijft op zijn website: ‘Het apparaat maakt zoeken naar de oorzaak van klachten zo veel gemakkelijker; we bevelen het apparaat dan ook van harte aan aan elke natuurgeneeskundige en arts.’ Niet onvermeld mag blijven dat zijn bedrijf, dat enkele jaren geleden als Advanced Balanced Systems door het leven ging, in 2017 een Bioscan-cursus/demonstratie gaf op het jaarlijkse congres van het Platform voor voedingsgeneeskunde.

Kruijer heeft een kwartiertje nodig om iemand te laten werken met het Bioscan-systeem. Echter geloven in het bioresonantiesysteem lijkt hij ook niet echt te doen. Op de website van zijn huidige bedrijf Silverstar sluit hij iedere aansprakelijkheid uit voor ‘eventuele onjuistheden en onvolledigheden betreffende de informatie op deze website’, is zijn ontsnappingsclausule.

De webredactie attendeerde Kruijer – net als andere Bioscan-therapeuten – begin juni op de recente veroordeling van de Duitse producent van de Bioscan, het apparaat dat hij al jaren promoot. Kruijer heeft niet gereageerd op onze e-mails. Ook twee andere Nederlandse ‘therapeuten’ die de Duitse Bioscan gebruiken, hebben niet de moeite genomen onze vragen te beantwoorden. We hebben het dan over biofotonen-therapeut Josee van Dooren, eigenaar van praktijk Lichtpunt in het Noord-Hollandse Bergen.

In een filmpje op YouTube legt ze uit wat ze zoal doet. Verder hebben we het over Bioscan-gebruiker Susanne Fink die zich kwalificeert als ‘certified orthomoleculair epigenetic therapist.’ Fink runt samen met haar partner, coach/hypnotherapeut René Brandjes praktijk Bur, met vestigingen in Amsterdam en Aalsmeer.  Fink schrijft op haar website: ‘Waarom prikken als je ook kan Scannen!’

Sportieve Reactie

De enige Bioscan-gebruikende therapeut die reageert op de e-mail van de webredactie is Karin Jonk-Hoekstra. Ze is eigenaar van het bedrijf In Optima Forma in Volendam. Jonk schoolde zich in de orthomoleculaire leer – het slikken van onnodige dure vitamines en mineralen – bij het alternatieve scholingsbedrijf Ortho Health Foundation. Ze meende – tot voor kort – dat de Bioscan in haar praktijk met een ‘kwantummechanische resonantievergelijking’ tot fraaie gezondheidsplaatjes komt.

Jonk is sportief. Als reactie op de e-mail van de webredactie schrijft ze: ‘Ik was niet op de hoogte van de gerechtelijke uitspraak. Ik ga me er zeker in verdiepen. Al vond ik de Bioscan best een handig hulpmiddel, hij staat nu al een tijdje ongebruikt daar ik me sinds 2019 op de orthomoleculaire aanpak van gezondheidsongemakken richt. Ik zal de Bioscan-verwijzing op mijn website verwijderen. Nogmaals dank voor uw e-mail.’ Therapeute Jonk komt haar belofte na. Op haar website is nu te lezen: ’De gevraagde pagina bestaat helaas niet (meer).’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.