UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 15 september 2009

Dr. Hulda Regehr Clark, de koningin der kwakzalvers (1928-2009)

Op 3 september 2009 overleed dr. Hulda Regehr Clark in haar slaap op de leeftijd van 80 jaar. Ze was een van de belangrijkste Amerikaanse kwakzalvers. Ze had een theorie dat alle ziekten werden veroorzaakt door parasieten die men met een eenvoudig apparaatje weg kon zappen.

Dr. Hulda Regehr Clark, de koningin der kwakzalvers (1928-2009)
Op deze website werd ze al genoemd in een artikel over vreemde toestellen. Wikipedia en Quackwatch hebben veel informatie over haar, het volgende is dus een korte samenvatting. Haar waarschijnlijk laatste goede wetenschappelijke daad was haar proefschrift (1958) in de dierkunde aan de respectabele University of Minnesota. Ze heeft daarna ook nog een diploma in de natuurgenezerij behaald aan een nepschool . Ze schreef talrijke boeken met titels in de trant vanThe Cure for All…

Haar criminele geschiedenis is als volgt:

  • In 1993 merkte ze dat ambtenaren in Indiana haar praktijken op het spoor waren. Ze smeerde hem als een haas naar Californië, en toen ze daar pas in 1999 gearresteerd werd, oordeelde de rechter dat er te veel tijd was verlopen tussen aanklacht (onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde) en arrestatie.
  • In november 1999 werden de advertenties voor haar Zapper in Australië verboden; de verkopers moesten de kopers hun geld terug betalen.
  • Ze had een kliniek genaamd Century Nutrition in Tijuana, Mexico, zonder die bij de autoriteiten te registreren en uiteraard zonder bevoegdheid. In februari 2001 sloot Mexico de kliniek, maar in juni mocht de kliniek heropend worden mits men uitsluitend conventionele behandelingen toepaste. Maar in 2007 ging ze nog steeds op de oude voet door. Lees het hartverscheurende verhaal van hoe een kankerpatiënte, Mercedes Ponzanelli, bedrogen werd door Clark (foto rechts: Clark in 2007).
  • In juni 2001 werd door de Federal Trade Commission (FTC) aan de Western Dietary Products verboden om Zappers en de bijbehorende kruiden te verkopen als kankerkuren. Formeel had Clark hiermee niets te maken, maar de producten en de valse claims kwamen wel bij haar vandaan.
  • In januari 2003 bracht de FTC de Dr. Clark Association, Behan 65 voor het gerecht wegens valse claims voor de Zapper en de Syncrometer. De uitspraak in november 2004 verbood de verkoop zo lang de claims niet wetenschappelijk bewezen waren.
  • In december 2004 moesten het Zwitserse Dr. Clark Behandlungszentrum GmbH en Dr. Clark Research Association in Californië van de FTC aan al hun Amerikaanse klanten alles terugbetalen wat die bij deze twee bedrijven hadden uitgegeven aan machientjes en voedingssupplementen.

Dr. Clark heeft een stel fanatieke aanhangers die dol zijn op procederen. Maar wat voor ‘bewijzen’ ze ook naar voren brengen, genezen kankerpatiënten ontbreken daarbij.

 

Hulda Clark, de koningin der kwakzalvers,In Nederland zijn Hulda Clark-producten te koop bij Meditech Europa, voorts beweert Vesica Piscis V.O.F te Almere distributierecht voor Clark-producten te hebben in Nederland, en ook zegt het Duitstalige Dr. Clark Europa op Gran Canaria zulk een recht voor heel Europa te hebben.

Dat Hulda Clarks slachtoffers mogen rusten in vrede.

Naschrift 24 oktober 2009

De  Consumers’ Health Digest van Stephen Barrett meldt dat Hulda Clark, die claimde een geneeswijze voor alle soorten van kanker te hebben, ja zelfs dat ze kanker in vijf dagen kon genezen, stierf aan de ziekte van van Kahler (ook bekend als multipel myeloom), een makkelijk vast te stellen vorm van bloedkanker. Aanvankelijk was rondverteld dat ze overleden was aan de gevolgen van een oude ruggenmergbeschadiging. Tegen de ziekte van Kahler (waaraan ook Klazien uut Zalk overleed) is geen kruid gewassen, maar met reguliere behandeling blijft men wel langer in leven.

 

Hieronder: de ‘kliniek’ van Hulda Clark in Tijuana in 2004.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 juli 2015

Meer dan veertigduizend euro heeft kwakzalverbasisarts Henk Fransen uit Apeldoorn opgehaald voor zijn “zoektocht naar genezing.” Fransen gaat met dit crowdfunding-geld reclamefilmpjes maken over de “beste alternatieve behandelingen die wereldwijd voorhanden zijn.”

behandelwijzen - 12 januari 2014

`Skip the Supplements’, luidde half december de kop boven een opiniestuk over voedingssupplementen in The New York Times. Het stuk was geschreven door een kinderarts en een farmacoloog van een kinderziekenhuis in Philadelphia.

behandelwijzen - 18 oktober 2012

De branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven NPN (Natuur- & GezondheidsProducten Nederland) gedraagt zich als het bekende rupsje-nooit-genoeg.