UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 06 mei 2009

Dood door homeopathie (2)

In 2002 stierf in Australië een baby aan sepsis door eczeem en ondervoeding. De eigenlijke doodsoorzaak was geloof in de helende werking van homeopathie. De vader, een universitair docent homeopathie, wachtte met reguliere hulp zoeken tot het te laat was.

Dood door homeopathie (2)

Een eerder bericht hierover staat op het Skepsis-blog.

In het najaar van 2007 vond een officieel onderzoek plaats naar de doodsoorzaak, en nu is het dan zover: het echtpaar Manju en Thomas Sam staat voor jury en rechter. Hun advocaat voert aan dat ze uit een cultuur komen (India) waar homeopathie normaal wordt gevonden. Voorts krijgt een kinderarts de schuld. Die had ze weliswaar buitengewoon ontsteld geadviseerd niet met het kind te reizen, maar niet opgemerkt dat het al ondervoed was. Dat was, zo zei de verdediging, de reden dat het zo misgegaan was, want daardoor begrepen de ouders niet dat het kind gevaar liep.

Maar op de reis in India (waar ze waren in verband met de bruiloft van de jongere broer van Thomas Sam) had een reguliere arts ze dringend geadviseerd de baby om de andere dag naar het ziekenhuis te brengen. Dat deden ze niet. Na een veel eerder advies door een verpleegkundige om meteen naar een huidarts te gaan, wachtten ze eerst twee maanden alvorens naar een huisarts te gaan. Deze zei: ‘Dit is het ergste geval van eczeem dat ik ooit gezien heb’, en verwees ze naar een huidarts – waar ze niet naartoe gingen. Zelfs de holistische arts die de werkgever van de vader was, had gezegd dat de baby naar een huidarts moest. Na terugkeer in Australië bracht het echtpaar het kind (dat 20 percent van haar lichaamsgewicht was kwijtgeraakt) ook niet meteen naar het ziekenhuis, hoewel hun dat dringend werd aangeraden, maar lieten telkens hun zelfgekozen sociale verplichtingen voorgaan. Het kind bleek bij aankomst in het ziekenhuis ook nog door extreem vitaminegebrek vrijwel blind geworden te zijn (het hoornvlies links was zowat gesmolten, en het rechteroog was aan het zweren). De vrouw had zich overigens wel ogenblikkelijk regulier laten behandelen voor galstenen toen ze op de dag na de bruiloft een galsteenaanval kreeg. Hierbij moet worden opgemerkt dat homeopaten wel vaker denken eczeem te kunnen behandelen, maar ze hebben veelal niet de pretentie galstenen te kunnen verwijderen (sommige andere alternatieve genezers wel trouwens)

De vader van de baby placht het kind regelmatig aan reguliere behandeling te onttrekken en het dan zelf met homeopathische druppeltjes te behandelen. Dit ontkent de vader overigens, het waren andere homeopaten. De baby kreeg ook geen vaccinaties, omdat de ouders haar met homeopathie tegen virussen meenden te kunnen beschermen.

De officier van justitie (Crown prosecutor) Mark Tedeschi beschuldigt het echtpaar in het Supreme Court van New South Wales van doodslag door grove verwaarlozing. Daar staat een maximum van 25 jaar celstraf op. Het echtpaar vindt achteraf wel dat ze het verkeerd hebben aangepakt, maar acht zich niet schuldig in de strafrechtelijke zin.

Het geval doet denken aan dat van het Franse veganistische hoogopgeleide echtpaar Boucher dat met hun zwaar ondervoede zoontje Kérywan (zie Dood door homeopathie, Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 116.3 (september 2006) bij diverse homeopathische artsen langsging. Maar het verschil is dat dat echtpaar tot inkeer gekomen is. Niets wijst erop dat het Australische echtpaar de homeopathie vaarwel heeft gezegd. De man is nog steeds praktiserend homeopaat.

Meer nieuws hierover (deze lijst wordt aangevuld als er meer nieuws beschikbaar komt):
Gloria Thomas’s eczema death ‘was parents’ fault’, door Margeret Scheikowski, Australian Associated Press 4 mei 2009
Parents let baby die as eczema ignored, court hears, door Larissa Cummings, Daily Telegraph, 5 mei
Parents ‘put social life before baby’s health’, Daily Telegraph, 5 mei

Eczema victim baby Gloria Thomas ignored to death, court, door Larissa Cummings, Daily Telegraph, 6 mei
Eczema death parents ‘on equal footing with doctors’, Daily Telegraph, 6 mei
Homeopath dad ‘failed’ eczema baby, door Larissa Cummings, Daily Telegraph, 6 mei
Pitiful screams of a baby in intense pain, door Larissa Cummings,Daily Telegraph, 7 mei
Deadly warning not given for eczema baby Gloria Thomas, DailyTelegraph, 8 mei

Baby Gloria Thomas in pain and screamed on Singapore flight, door Margaret Scheikowski en Larissa Cummings, Daily Telegraph, 11 mei
Eczema baby Gloria Thomas ‘squealed’ when touched, Daily Telegraph, 13 mei
Mother cried for eczema baby Gloria, court hears, door Larissa Cummings, Daily Telegraph, 14 mei
Baby Gloria Thomas suffered like ‘Third World child, Daily Telegraph, 15 mei.
Eczema baby Gloria Thomas doesn’t lie alone, door Vikki Campion en Larissa Cummings, Daily Telegraph, 16 mei
Mum in hospital while Gloria suffered, Daily Telegraph, 20 mei.

De verdediging door de advocaat:
Accused mother ‘devoted’ to child, The Sydney Morning Herald, 2 juni

Uitspraak van de jury: schuldig!
Parents guilty of manslaughter over daughter’s eczema death, door Harriet Alexander, The Sydney Morning Herald, 5 juni
Homeopath Thomas Sam guilty of daughter Gloria’s death, The Daily Telegraph, 5 juni
Parents of eczema child shattered by guilty verdict, door Harriet Alexander, The Sydney Morning Herald, 6 juni

Dermatologe Gail Fischer geeft commentaar. Zij maakt vaak mee dat ouders hulp voor goed behandelbare aandoeningen weigeren uit angst voor ‘giftige’ westerse medicijnen, en geloof in ‘natuurlijke’ behandelwijzen.
It’s neglect when parents distrust modern medicine

Uitspraak volgt op 2 juli 2009

Vervolg: 2 juli 2009

In Australië gaan strafrechtzaken anders dan bij ons. Eerst worden alle getuigen opgeroepen zodat ze in aanwezigheid van de jury hun verklaring kunnen afleggen. De advocaten van de verdachte(n) mogen de getuigen ook vragen stellen. Als al het bewijsmateriaal aan de jury gepresenteerd is (in aanwezigheid van het publiek) moet de jury zich beraden over de vraag ‘schuldig of niet?’ Als de jury gesproken heeft, is een aparte zitting nodig voor de bepaling van de strafmaat. Ook dan pleiten de vertegenwoordiger van het OM en de advocaten voor de rechter, en de rechter neemt dan de beslissing.

Dat is allemaal anders dan in Nederland, waar de getuigenverklaringen vaak bij de rechter-commissaris worden afgelegd, en het publiek er alleen wat van verneemt als de advocaten, het OM of de rechter er iets van believen te citeren.

Op 30 juni vroeg Thomas Sam om op borgtocht vrijgelaten te worden uit voorarrest zodat hij de zitting voor het vonnis (sentence hearing) kon bijwonen. Hij werd echter dermate emotioneel dat hij zijn advocaat (solicitor, Peter Karp) en de rechter bedreigde, zodat hem in de eerste plaats de gevraagde tijdelijke vrijlating geweigerd werd en verder de solicitor én de barrister (Carolyn Davenport) op staande voet ontslag namen, en ten slotte Sam gearresteerd werd op beschuldiging van bedreiging van gerechtelijke ambtenaren. Naar de zitting kon hij natuurlijk wel, maar dan onder bewaking en in een boevenwagen.

Op de sentence hearing zei Mark Tedeschi dat het paar gevangenisstraf verdiende. De advocaat van mevrouw Sam noemde haar een ‘goede, zorgzame en morele persoon’. De nieuwe solicitor Kon Papanicolaou had zich nog niet ingewerkt en een nieuw team voor de verdediging was nog niet samengesteld. De sentence hearing werd dus verdaagd om de verdediging gelegenheid te geven zich te preparen. Rechter Johnson zei dat waarschijnlijk op 13 augustus vonnis zal worden geveld.

Ik vind het duidelijk dat de homeopaat nog kennelijk nog steeds niet snapt dat hij iets heel verkeerds heeft gedaan, maar ik vraag me af welk vonnis eigenlijk zou kunnen dienen om hem dat aan zijn verstand te peuteren.

Nieuws over deze ontwikkeling:

Thomas Sam accused of threatening legal counsel, door Lisa Davies, The Daily Telegraph, 2 juli

Homeopath ’threatened to harm himself’. The West Australian, 2 juli

Naschrift 14 augustus 2009
De sentence hearing gaat door. Er blijkt dat het nu drie jaar oude zoontje van het echtpaar precies hetzelfde mankeerde, maar wel correct behandeld werd,

Parents face sentence for treatment manslaughter, Sydney Morning Herald, 13 augustus

De uitspraak is op 18 september 2009

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 mei 2024

Is er een opmars gaande in de zogenaamde complementaire zorg?  Een overzicht met achtergronden.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.