UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch | Geplaatst: 06 september 2016

Deel 6: Simone Ardesch en haar ‘integratieve’ praktijk Idomind

Simone Ardesch biedt haar ‘integratieve’ kunsten aan via Idomind en het Artsencentrum voor Integrale Geneeskunde Amsterdam.

Deel 6: Simone Ardesch en haar ‘integratieve’ praktijk Idomind

Foto: www.idomind.nl

In een “Masterclass Nieuwe Zorg” voor zorg- en verzekeringsmanagers werden in februari 2016 door Inès von Rosenstiel acht geruchtmakende integratieve genezers van de 21ste eeuw opgesomd. Zij noemde hen (en zichzelf) “pioniers”. Hun uitvalsbases noemde zij “stakeholders”. Die pioniers willen complementaire en alternatieve behandelwijzen deel laten uitmaken van de reguliere geneeskunde. De VtdK meent dat zij daarmee de deur voor kwakzalverij wagenwijd openzetten. Dit is deel zes in een serie van acht signalementen: Simone Ardesch en haar praktijk Idomind en het Artsencentrum voor Integrale Geneeskunde Amsterdam.

Simone Ardesch heeft de hoofdlocatie van haar praktijk Idomind in de Amsterdamse Deurloostraat. Dat is óók het adres van het Artsencentrum voor Integrale Geneeskunde Amsterdam (AIGA), waar ze deel van het team uitmaakt en waar een keur aan ‘therapien’ worden aangeboden door mensen met dubieuze achtergronden. Voor “mind-body”-trainingen voor particulieren en (medewerkers van) bedrijven kunt u overigens ook bij Ardesch terecht, maar dan moet u wel naar haar praktijk in Heiloo.

Niet BIG-geregistreerd

Op haar website claimt ze “gespecialiseerd” te zijn in de integratieve geneeskunde, maar dat medisch specialisme bestaat niet. Ze is dan ook niet BIG-geregistreerd als medisch specialist. Ardesch heeft na het behalen van haar Nederlandse artsexamen slechts twee jaar een opleiding gevolgd in een alternatieve kliniek in de VS terwijl de meeste medische specialismen (ook in de VS) na het artsexamen een zware opleiding vergen van vijf tot zes jaar.

We vinden op haar website een greep uit de vele kwalen waarvoor je door Ardesch behandeld kunt worden: van reuma tot ADHD, van Alzheimer tot de ziekte van Crohn, van opvliegers tot voorhoofdsholteontsteking, van suikerziekte tot acne. U kunt bij haar ook voor kanker behandeld worden, zij het een “aanvullende behandeling” of (speculerend op angsten van mensen die erfelijk belast zijn of dat denken te zijn) “ter preventie van een bekende aanleg”. Haar aanpak is kennelijk van toepassing op van alles en nog wat en dat geeft te denken. Ardesch beweert te werken “met getoetste therapievormen”. Ze vermeldt niet of bij die toetsing ook een genezende werking is aangetoond. Toetsen op zich is per slot van rekening geen garantie. Op haar website staan getuigenissen van tevreden patiënten. Dit soort reclame is gebruikelijk bij kwakzalvers. Bij reguliere artsen zal men die doorgaans niet aantreffen.

AIGA

In Amsterdam noemt Ardesch zich op de AIGA-site “natuurgeneeskundige” en ook weer “gespecialiseerd in integrale geneeskunde”. Zij is bij AIGA geïntegreerd met negentien andere alternatieve behandelaars: onder meer met zeven homeopaten, waaronder homeopathisch kinderpsychiater Andries Keizer, (ons welbekend) en twee acupuncturisten. Homeopathie en acupunctuur vallen onder kwakzalverij.

In het centrum werkt ook nog een collega natuurgeneeskundige. Voor psychotherapie werkt zij samen met Willemijn Jonkers, theoloog en psychospiritueel therapeut (dus geen BIG-geregistreerde reguliere psychotherapeut), met Barbara Roukema-Koning, psychologe en droomcounselor (dus ook geen psychotherapeut) en met Annemiek Gorree, die op de AIGA-site sociaalpsychiatrisch verpleegkundige wordt genoemd en aan coaching doet; als verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg is ze echter niet te vinden in het BIG-register.

Titelfraude

In het centrum van Ardesch werken verder nog zes andere alternatieve behandelaars. Van een zekere MeiMei Yu in dit rijtje van zes meldt de AIGA-website dat zij huisarts en hypnotherapeut zou zijn. Haar curriculum op dezelfde website vermeldt echter dat ze in China een basiscursus Traditionele Chinese Geneeskunde heeft gevolgd, in Nederland het doctoraal sociologie heeft behaald en “integraal guasha-therapeut” is. Zij is als arts niet te vinden in het BIG-register. Dus is er iets mis met de AIGA-website, met de zoekmachine van het BIG-register óf er is gewoon titelfraude in het spel. Guasha is rommelen op de huid met een Chinese kruidenolie die zou “ontgiften.” Op een guasha-site staat MeiMei Yu overigens als doctorandus genoteerd en niet als arts. Ze staat daar wel vermeld als “guasha-master”. Guasha-therapie is toepasbaar bij wel vierhonderd kwalen. Lees op internet en huiver! Deze behandelwijze tegen van alles en nog wat is gewoon kwakzalverij.

Uit hetzelfde rijtje van zes verdient ook Hans (H.R.) van den Brink enige aandacht; hij is reumatoloog en “gespecialiseerd in prolotherapie”. Prolotherapie is obscuur en staat zelfs niet vermeld in “Reuma & Alternatieve Behandelmethoden”, het toch zeer complete naslagwerk over kwakzalverij bij reuma van Rasker en Van den Bemt (IBSN/EAN 978-90-803864-0-2). Bij prolotherapie spuit de arts mensen met klachten van het bewegingsapparaat een hypertone suikeroplossing (dextrose) in pijnlijke spieren, kapsels, ligamenten (banden) of pezen. De methode is ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het idee erachter is dat de oplossing een (steriele) ontsteking in de hand werkt van het weefsel. De celvermeerdering (proliferatie, vandaar “prolo”) die vervolgens optreedt, zou aanzetten tot genezing. Dat de behandelwijze de afgelopen tachtig jaar nauwelijks enige toepassing heeft verkregen, spreekt boekdelen. De methode laat ook geen effect zien dat het placebo-effect overstijgt.

Natuurlijke geneesmiddelen

In haar vestiging in Heiloo doet Ardesch mind-bodytrainingen. Daar is ze “coach” en maakt gebruik van haar “kennis over voeding en natuurlijke medicijnen” en “eigen ervaringen op het gebied van yoga en meditaties (o.a. kundalini, hatha, bikram, vipassana)”. “Mensen met burn-out, overspannenheid, depressieve en/of angstklachten zijn van harte welkom”, laat ze uitnodigend weten op haar website. Eventueel schrijft ze “natuurlijke geneesmiddelen” voor. Je kan er terecht als je niet naar een reguliere psychotherapeut of psychiater wil gaan of als je gewoon denkt een beter mens te worden van yoga , meditatie en gezonde voeding, maar ook als je door je baas wordt gestuurd omdat dat naar diens mening nodig zou zijn.

Simone Ardesch is als “gespecialiseerd in integratieve geneeskunde” en natuurgeneeskundige overtuigd van de kracht van het “zelfhelend vermogen” van het lichaam. Dat moet ook wel, want bij de behandelingen die zij wil integreren in de reguliere geneeskunde en die in het bovenstaande de revue passeerden, wordt door hun gebrek aan werkzaamheid wel heel erg veel aan dat zelfhelend vermogen overgelaten. Toch heeft ze als droom “om -naast het voeren van mijn eigen praktijk- integratieve geneeskunde onderdeel te laten worden van het onderwijs voor (toekomstige) medische professionals in Nederland”. Medische faculteiten zijn gelukkig niet zo overtuigd van dat zelfhelend vermogen.

Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch

Gerelateerde artikelen

artikelen - 01 maart 2024

Kapster Marieke van Bakel en biologieleraar biologie Jelmer van Nimwegen behandelen in hun praktijk Het Vierde Pad met ‘dieptepsychologie’ de hele mens.

artikelen - 25 december 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Hoofd van gezondheidszorg voor de Britse Royals is pro-homeopathie / Nepdokter gearresteerd die het gemunt had op “goedgelovige” Mexicanen.

artikelen - 12 juli 2023

De Vereniging tegen de Kwakzalverij gaat in beroep tegen het OM. Het Openbaar Ministerie vindt titelfraude niet zo erg, terwijl dat strafbaar zou moeten zijn. Zo draagt het OM bij aan de devaluatie van de 'dr.'-titel.