UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch | Geplaatst: 04 september 2016

Feuilleton deel 4: Maryse Duran’s Merlin Merlina, gericht op kinderen

MerlinMerlina is de naam van de praktijk voor integratieve behandeling voor kinderen van de Haagse basisarts Maryse Duran

In een “Masterclass Nieuwe Zorg” voor zorg- en verzekeringsmanagers werden in februari 2016 door Inès von Rosenstiel acht geruchtmakende integratieve genezers van de 21ste eeuw opgesomd. Zij noemde hen (en zichzelf) “pioniers”. Hun uitvalsbases noemde zij “stakeholders”. Die pioniers willen complementaire en alternatieve behandelwijzen deel laten uitmaken van de reguliere geneeskunde. De VtdK meent dat zij daarmee de deur voor kwakzalverij wagenwijd openzetten. Deel vier in in een serie van acht signalementen: Maryse Duran, praktijknaam MerlinMerlina.

Foutje zullen we maar denken. Von Rosenstiel heeft het bij haar rijtje “pioniers” in haar Masterclass over “Merlin Merlina”. Maar MerlinMerlina is geen mensennaam (aan elkaar geschreven) is de naam van de praktijk voor integratieve behandeling voor kinderen van basisarts Maryse Duran in Den Haag. Duran is dus de “pionier” en MerlinMerlina hoort thuis in het rijtje “stakeholders” van Von Rosenstiel. De praktijknaam is ontleend aan een tuin van het bedrijf “Elohim” (Hebreeuws voor goden of goddelijke kracht) te Veelerveen, in zuidoost Groningen, zo bevestigt Duran desgevraagd. In Veelerveen bevindt zich (wij citeren: ‘de helende tuin Merlin en Merlina van de Elohim krachtplaats en die helpt je niet langer te geloven in problemen of onmogelijkheden. Merlin en Merlina…activeren je magisch kind, Godengaven, meesterschap en creatiekracht…’). Bij Elohim kan je ook magische tincturen en kristallen kopen en cursussen volgen, zoals de ‘Magic Merlin Healer Class, voor Druïdische en Global Healing’.

Duran stelt met klem dat het hier een hobby betreft, die zij niet in haar praktijk toepast. Haar praktijk is opgericht om ‘een brug te bouwen tussen de reguliere en de complementaire geneeswijzen voor kinderen. Tevens is deze praktijk er om een brug te bouwen tussen het gezin en de zorgverlener, de ouder en het kind, maar ook de ouders onderling en de kinderen onderling’ .

De website van de praktijk meldt ook: ‘De reguliere geneeskunde houdt zich over het algemeen bezig met klacht-(symptoom)bestrijding’. En: ‘De complementaire geneeswijzen… richten zich vooral op de onderliggende oorzaak …’ . Beide beweringen zijn onwaar. Het bruggenbouwen van Duran bestaat overigens uit het zelf toevoegen van complementaire behandelwijzen aan reguliere geneeskunde en het eventueel verwijzen van kinderen en hun ouders naar andere, niet-reguliere zorgverleners.

Na haar artsexamen in 2005 werkte Maryse Duran in diverse ziekenhuizen met zieke kinderen. Dat was al van jongs af haar roeping. Na zo’n wederzijdse oriëntatieperiode worden jonge artsen doorgaans in hetzelfde vakgebied “arts-assistent in opleiding tot specialist” (AIOS). In de kindergeneeskunde ging dit voor Duran niet op; zij werd AIOS in de anesthesiologie met het idee kinderanesthesist te worden om zo toch met kinderen te kunnen werken. Zij heeft deze specialisatie niet afgemaakt want voor het einde van de opleiding kwam haar moeder te overlijden en dit was de aanleiding tot een zoektocht (citaat🙂 ‘Tijdens deze zoektocht kwam ik in aanraking met de complementaire geneeswijzen, die hun kennis onder andere baseren op de Oosterse geneeswijzen’.

Na haar vertrek van de anesthesiologie in november 2014 werkte zij nog bij consultatiebureaus voor kinderen en jeugdigen in Leiden, Gouda en Den Haag. In 2015 vestigde zij zich zelfstandig met haar praktijk MerlinMerlina. Bij haar zoektocht bekwaamde Duran zich in “animal communication” op het Arthur Findlay College, Essex, Engeland. Desgevraagd licht zij toe dat “animal” hier niet te maken zou hebben met het Latijnse “anima” (geest of ziel) maar met “praten met dieren”. Die uitleg bevreemdt ons want in het Findlay College houdt men zich wel degelijk bezig met spiritisme (contact met geesten van overledenen), “animal communication”, communicatie met zielen, is daarvoor gewoon een ander woord. Ook kan men er leren voor medium en zich bekwamen in healing. In deze Britse poel van kwakzalverij kan het behoorlijk spookachtig toegaan; zo is de overleden Arthur Findlay er in schijnbaar levenden lijve gesignaleerd, vernemen wij van een blogger.

Duran bestudeerde eveneens Emotional Freedom Technieken (EFT) op het Nederlandstalig Opleidingsinstituut voor EFT-Toepassingen (NOVET) in Amsterdam. Zij meldde ons met EFT in haar praktijk veel succes te hebben. EFT werd door de Amerikaanse ex-makelaar en NLP-Master Gary Craig ontwikkeld uit Neurolinguïstisch Programmeren (NLP). De theorie van NLP en van EFT is niet gefundeerd op gangbare medische en psychologische inzichten en een werking die het placebo-effect overstijgt is bij geen van beide behandelwijzen wetenschappelijk aangetoond. EFT is dus kwakzalverij, zie onze site.

Duran bekwaamde zich ook nog in reiki bij Reikicentrum ‘De Oorsprong’ in Den Haag. Zij past reiki toe in haar praktijk. Verder volgde ze een cursus “intuïtief healer” bij het Centrum voor Leven en Intuïtie in Utrecht. De VtdK beschouwt reiki en healing als kwakzalverij.

Duran deelde telefonisch mee onderwijs te geven aan medische studenten in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht over communicatie met patiënten. Dat is zorgwekkend. Communicatie met patiënten is een belangrijk aspect van de medische studie en moet noch expliciet noch impliciet worden gecontamineerd met EFT, reiki en healing en al helemaal niet met druïdische magie en “animal communication” in welke betekenis dan ook (praten met dieren of spiritisme).

Bij haar zoektocht is Duran kennelijk de weg kwijtgeraakt, wij achten het twijfelachtig of zij het pad naar de reguliere geneeskunde ooit nog zal terugvinden. Artsen die geloof hechten aan de effectiviteit van kwakzalverij en aan paranormale fenomenen, zijn daarvoor te ver afgedwaald van de op wetenschap gebaseerde geneeskunde.

Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 maart 2022

Energetisch therapeut Conny van Iwaarden beweert allerlei blokkades te kunnen verwijderen, zelfs uit auralagen.

artikelen - 25 april 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Cuba promoot homeopathie bij Covid-19 / ‘Integratieve geneeskunde benadeelt gezondheidszorg voor patiënt’.

artikelen - 12 oktober 2019

Een man uit Oudewater overleed na gebruik van ayahuasca. De politie heeft drie mensen opgepakt.