UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 23 mei 2005

De WHO dreigt homeopathie te erkennen

In 1984 publiceerde de WHO ‘A proposed standard international acupuncture nomenclature: report of a WHO scientific group’. Hierin werd gesteld dat er 361 acupunctuurpunten bestaan en 14 hoofdmeridianen. Daarnaast werden 8 extra meridianen beschreven en 48 extra punten, alsmede de acupunctuurlijnen van de schedel. Heruitgaven van dit deprimerende document verschenen in 1991 en 1993. In […]

In 1984 publiceerde de WHO ‘A proposed standard international acupuncture nomenclature: report of a WHO scientific group’. Hierin werd gesteld dat er 361 acupunctuurpunten bestaan en 14 hoofdmeridianen. Daarnaast werden 8 extra meridianen beschreven en 48 extra punten, alsmede de acupunctuurlijnen van de schedel. Heruitgaven van dit deprimerende document verschenen in 1991 en 1993.

In 2003 kwam het WHO rapport ‘Acupuncture: review and analysis of reports on controlled clinical trials’. Zonder enig probleem wordt daarin beweerd dat de werkzaamheid van acupunctuur bij o.a. acute dysenterie, hooikoorts, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis, leukopenie als gevolg van chemotherapie bij kanker, galsteenkolieken, beroerte en ischias bewezen is.

In december 2004 is uitgelekt dat er een vergelijkbaar rapport in voorbereiding is, nu met als onderwerp het wetenschappelijk onderzoek naar de homeopathie. De inhoud van ‘Homeopathy: review and analysis of reports on controlled clinical trials’ is geen snars beter dan die van het acupunctuur-rapport. Ook voor de homeopathie wordt een aantal indicaties gepresenteerd, waarvan de werkzaamheid zou zijn aangetoond: tropische diarree bij kinderen, hooikoorts, beginnende griep, fibromyalgie, stomatitis bij chemotherapie, postoperatieve ileus, om er maar enkele uit het rapport te noemen.

De VtdK heeft zich in januari 2005 gericht tot de minister van VWS met het verzoek om er bij de WHO op aan te dringen dat men daar slechts wetenschappelijke maatstaven aanlegt bij het beoordelen van alternatieve en traditionele geneeswijzen. Minister Hoogervorst liet ons op 9 mei weten, dat hij de WHO tijdens de 58ste World Health Assembly (16-25 mei) , zo zich de mogelijkheid zou voordoen, zou wijzen op het belang van kwalitatief goed wetenschappelijk onderzoek op dit terrein. Ook stelde hij ‘de WHO vooralsnog niet te willen terechtwijzen, ervan uitgaande dat de WHO homeopathie niet gaat aanbevelen als therapie voor specifieke indicaties’. Wordt vervolgd.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?