Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 23 mei 2005

De WHO dreigt homeopathie te erkennen

In 1984 publiceerde de WHO ‘A proposed standard international acupuncture nomenclature: report of a WHO scientific group’. Hierin werd gesteld dat er 361 acupunctuurpunten bestaan en 14 hoofdmeridianen. Daarnaast werden 8 extra meridianen beschreven en 48 extra punten, alsmede de acupunctuurlijnen van de schedel. Heruitgaven van dit deprimerende document verschenen in 1991 en 1993. In […]

In 1984 publiceerde de WHO ‘A proposed standard international acupuncture nomenclature: report of a WHO scientific group’. Hierin werd gesteld dat er 361 acupunctuurpunten bestaan en 14 hoofdmeridianen. Daarnaast werden 8 extra meridianen beschreven en 48 extra punten, alsmede de acupunctuurlijnen van de schedel. Heruitgaven van dit deprimerende document verschenen in 1991 en 1993.

In 2003 kwam het WHO rapport ‘Acupuncture: review and analysis of reports on controlled clinical trials’. Zonder enig probleem wordt daarin beweerd dat de werkzaamheid van acupunctuur bij o.a. acute dysenterie, hooikoorts, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis, leukopenie als gevolg van chemotherapie bij kanker, galsteenkolieken, beroerte en ischias bewezen is.

In december 2004 is uitgelekt dat er een vergelijkbaar rapport in voorbereiding is, nu met als onderwerp het wetenschappelijk onderzoek naar de homeopathie. De inhoud van ‘Homeopathy: review and analysis of reports on controlled clinical trials’ is geen snars beter dan die van het acupunctuur-rapport. Ook voor de homeopathie wordt een aantal indicaties gepresenteerd, waarvan de werkzaamheid zou zijn aangetoond: tropische diarree bij kinderen, hooikoorts, beginnende griep, fibromyalgie, stomatitis bij chemotherapie, postoperatieve ileus, om er maar enkele uit het rapport te noemen.

De VtdK heeft zich in januari 2005 gericht tot de minister van VWS met het verzoek om er bij de WHO op aan te dringen dat men daar slechts wetenschappelijke maatstaven aanlegt bij het beoordelen van alternatieve en traditionele geneeswijzen. Minister Hoogervorst liet ons op 9 mei weten, dat hij de WHO tijdens de 58ste World Health Assembly (16-25 mei) , zo zich de mogelijkheid zou voordoen, zou wijzen op het belang van kwalitatief goed wetenschappelijk onderzoek op dit terrein. Ook stelde hij ‘de WHO vooralsnog niet te willen terechtwijzen, ervan uitgaande dat de WHO homeopathie niet gaat aanbevelen als therapie voor specifieke indicaties’. Wordt vervolgd.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.