Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 04 oktober 2004

De verplichte waarschuwing bij geregistreerde homeopathische middelen

Sinds sommige homeopathische middelen met een officieel geregistreerde en toegestane indicatie mogen worden verkocht, staat er op het etiket van deze middelen de verplichte vermelding, dat ‘de werkzaamheid ervan door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet met wetenschappelijke criteria is beoordeeld’. Net als tien jaar geleden toen de Alkmaarse homeopathiefabrikant VSM in een rechtszaak […]

Sinds sommige homeopathische middelen met een officieel geregistreerde en toegestane indicatie mogen worden verkocht, staat er op het etiket van deze middelen de verplichte vermelding, dat ‘de werkzaamheid ervan door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet met wetenschappelijke criteria is beoordeeld’.

Net als tien jaar geleden toen de Alkmaarse homeopathiefabrikant VSM in een rechtszaak tegen de VtdK eiste dat deze zich nooit meer negatief over de homeopathie zou mogen uitlaten – een eis die door de rechter werd afgewezen – is het opnieuw dit bedrijf dat het leed der homeopathische wereld op zijn schouders neemt.

Volgens VSM-advocaat L. van Eyck van Heslinga zou de consument door die verplichte tekst wel eens kunnen denken dat het middel niet werkt. Hoe bedenkt zo’n man dat? Van Eyck deed zijn gedurfde uitspraak tijdens een hoger beroep bij de Raad van State op 28 september 2004 te Den Haag. Het bedrijf had eerder in zijn verzet tegen deze verplichting gelijk gekregen van de Alkmaarse bestuursrechter. Het College ging tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State omdat het van mening is dat de waarschuwing in kwestie te vergelijken is met andere waarschuwingen zoals die voor beïnvloeding van de rijvaardigheid. Deze zijn ook toegestaan. Uitspraak volgt over enkele weken (zie hieronder).

Uitspraak Raad van State in voordeel VSM

Op 10 november 2004 deed de Raad van State uitspraak in het door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen CBG aangespannen hoger beroep tegen de uitspraak van de Alkmaarse bestuursrechter, dat lid 6 van artikel 6 van het Nederlandse Besluit homeopathische farmaceutisch produkten (Bhfp) strijdig is met artikel 54, paragraaf g. van de Europese Richtlijn 2001/83/EG. In het Nederlandse artikel uit de Bhfp stond als etiketteringseis voor de met een toegestane indicatie geregistreerde homeopathica, dat op de verpakking van dergelijke middelen moest worden vermeld dat de werkzaamheid ervan niet bewezen was. De Raad van State oordeelde nu dat deze regel in strijd is met de Europese richtlijn. VSM triomfeert en deelde mee van de Nederlandse staat miljoenen euro’s te gaan claimen als compensatie voor de gemaakte opschriften.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft zich altijd uitgesproken tegen het registreren van homeopathica door het CBG. Ook binnen het CBG bestond daarover destijds grote verdeeldheid. Nu de ‘schaamlap’ van de etiketteringseis ook nog wegvalt, zou het CBG deze oneigenlijke taak moeten afstoten op straffe van het verliezen van zijn geloofwaardigheid. Voor de Nederlandse gezondheidszorg en vooral voor hen die rationele farmacotherapie voorstaan en een goed voorgelichte burger wensen, betekent de uitspraak van de Raad van State een zwarte dag.

 

Voor een overzicht van artikelen over de registratie van homeopathische middelen
zie:  Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 juni 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse patiënten met Long Covid omarmen alternatieve therapieën / Vitamine-supplementen werken niet.

artikelen - 11 mei 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI klaagt homeopathieproducent Boiron aan / Belgische vrouw aangerand in hotel tijdens acupunctuurbehandeling.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.