Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 08 februari 2005

De regelgeving homeopathische zelfhulpmiddelen

Op 19 januari 2005 liet de Vereniging tegen de Kwakzalverij het volgende persbericht uitgaan:PersberichtDe minister van VWS, Hoogervorst heeft het voornemen de regelgeving voor homeopathische zelfhulpmiddelen aan te scherpen. Alleen als de werking wetenschappelijk bewezen is mogen fabrikanten van homeopathische zelfzorgmiddelen op het etiket zetten waar het product voor dient. Zo zal bijvoorbeeld de firma […]

Op 19 januari 2005 liet de Vereniging tegen de Kwakzalverij het volgende persbericht uitgaan:

Persbericht
De minister van VWS, Hoogervorst heeft het voornemen de regelgeving voor homeopathische zelfhulpmiddelen aan te scherpen. Alleen als de werking wetenschappelijk bewezen is mogen fabrikanten van homeopathische zelfzorgmiddelen op het etiket zetten waar het product voor dient. Zo zal bijvoorbeeld de firma Biohorma van de A.Vogel producten moeten aantonen dat Famosan op een positieve manier overgangsklachten beïnvloedt en dat Echinaforce de weerstand verhoogt en het lichaam beschermt tegen de meeste infecties. De firma VSM zal moeten bewijzen dat het middel Silicea Terra D6 helpt tegen gestoorde haar- en nagelgroei. Als fabrikanten van homeopathica de werking van hun producten niet wetenschappelijk kunnen aantonen mogen ze ook geen indicatie op hun etiketten zetten. Dat schrijft de minister van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer op 11 januari 2005. Aanleiding was een uitspraak van de Raad van State. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) werd op 10 november 2004 in het ongelijk werd gesteld inzake de door het CBG verplicht gestelde etiketten op homeopathica met een goedgekeurde indicatie. Tot die datum eiste het CBG dat de fabrikanten van deze homeopathische middelen op de verpakking een etiket aanbrachten waarop duidelijk stond vermeld dat de werkzaamheid van dat middel niet wetenschappelijk bewezen was.

De minister stelt verder in een brief aan de fabrikanten van homeopathica: ‘Ik vind het niet acceptabel dat de zelfzorghomeopathica als enige groep geneesmiddelen een claim over de werking mogen doen zonder dat de werking is bewezen of zonder dat een disclaimertekst wordt vermeld’. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is het geheel eens met minister Hoogervorst die paal en perk wil stellen aan de misleiding van de consument door de fabrikanten van homeopathica.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is van mening dat de volksgezondheid van deze voorgenomen regelgeving geen enkele schade zal ondervinden. In tegendeel, nog nooit is de werkzaamheid van enig homeopathisch middel aangetoond. De Vereniging tegen de Kwakzalverij die altijd al ongelukkig was met de registratieprocedures voor de homeopathie, juicht de nieuwe, aangescherpte, regelgeving van harte toe. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen kan weer ten volle gaan doen waar het voor ingesteld is: het op wetenschappelijke gronden beoordelen van geneesmiddelen en het uit de markt houden van onwerkzame en gevaarlijke geneesmiddelen.

Vereniging tegen de Kwakzalverij
19 01 2005

 

Voor een overzicht van artikelen over de registratie van homeopathische middelen
zie: Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

 

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen