UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 20 juni 2009

De les van de zaak-Millecam

Het Reformatorisch Dagblad interviewde VtdK-bestuurslid C.P. van der Smagt en VHAN-bestuurslid H. Buitelaar. Maakten de Millecam-artsen een onbedoelde beroepsfout of bewijst hun geklungel dat een bezoek aan een alternatieve praktijk hoe dan ook riskant is? Beide geïnterviewden blikken terug.

De les van de zaak-Millecam

Van der Smagt: ‘Hét kenmerk van alternatieve artsen is dat ze werken met een therapie waarvan de werking niet kan worden bewezen, laat staan verklaard. … Doordat justitie het tot de zaak-Millecam zelden aandurfde alternatieve artsen te vervolgen, hadden ze tot op heden vrij spel. Vanwege het maatschappelijk belang wilden wij helder krijgen welke zorgplichten zij hebben en wanneer zij die strafrechtelijk gezien verzuimen. Dat is gebeurd.’

Een van zijn eerste patiënten, een jonge weduwe, vroeg Van der Smagt bij het eerste contact een homeopathisch herhaalrecept tegen buikklachten voor haar uit te schrijven. ‘Toen ik zei dat ik dan eerst haar buik wilde onderzoeken, reageerde ze verbaasd: dat had haar homeopathisch arts nooit gedaan. Toen ze op de behandeltafel lag, zag ik op heel haar buik de tumoren door de huid naar buiten steken. Nadien heb ik nog een vergelijkbare ervaring gehad.’

‘Toch blijft het schrijnend om te zien hoe mensen tegen beter weten in veel geld uitgeven aan een therapie waarvan nooit bewezen is dat hij werkt. Ik heb patiënten meegemaakt die zichzelf in de schulden staken of hun huis verkochten voor een behandeling bij een Heilpraktiker in Duitsland. Allemaal voor niets.’

De tweede geïnterviewde, H. Buitelaar, verdedigt de homeopathie en hij lepelt de gebruikelijke onwaarheden en dromen over de wetenschappelijkheid van de homeopathie weer op.

 

Voor het hele interview zie: Pillen en poeders door Jakko Gunst, Reformatorisch Dagblad 19 juni 2009.

Zie ook Actieblad tegen de Kwakzalverij 106, nummer 4 (september 1995) ‘Onbegrijpelijk’ (p.6-7)

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.