UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 09 april 2007

De co-carcinogenen van Gert Schuitemaker

De maand maart 2007 bracht ons op medisch gebied enkele interessante nieuwtjes. Zo kwam het Trimbos Instituut met een rapport over zelfdoding en depressies in Nederland. Jaarlijks doen in ons land 94.000 mensen een zelfmoordpoging en deze slaagt bij plusminus 1600. Adequate behandeling van risicofactoren en aandoeningen zou het aantal zelfmoordpogingen met 22% kunnen doen […]

De maand maart 2007 bracht ons op medisch gebied enkele interessante nieuwtjes. Zo kwam het Trimbos Instituut met een rapport over zelfdoding en depressies in Nederland. Jaarlijks doen in ons land 94.000 mensen een zelfmoordpoging en deze slaagt bij plusminus 1600. Adequate behandeling van risicofactoren en aandoeningen zou het aantal zelfmoordpogingen met 22% kunnen doen verminderen.

Minstens even belangrijk was een overzichtsartikel in JAMA waarin nut en risico van voedingssupplementen werd geanalyseerd op basis van een meta-analyse van 68 trials gevonden in 385 artikelen (Bjelakovic G et al. Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: Systematic review and meta-analysis. The Journal of the American Medical Association). De auteurs onderscheidden in deze publicaties de meer betrouwbare en die met een ‘sterke bias‘. Niet verrassend werden er aanzienlijke uitkomstverschillen gevonden tussen die twee groepen. In de onderzoeken van slechte kwaliteit werd wel een gunstig effect van supplementen gevonden, maar in het betere onderzoek werd niet alleen geen enkel voordeel gevonden, maar daarentegen een nadelig effect op de levensduur bij met name caroteen-, vitamine E- en vitamine A-overconsumptie. Over de effecten van vitamine C en selenium bestaat nog onzekerheid. De auteurs konden niet aangeven welke doodsoorzaken in het spel waren bij de oversterfte onder de supplementslikkers, maar veronderstellen dat kanker en cardiovasculaire problemen een hoofdrol spelen. Zij stellen dat vrije radicalen weliswaar genoemd worden als oorzaak van veel ziekten, maar wijzen ook op de nuttige fysiologische rol van deze stoffen bij apoptose en fagocytose. Eerder onderzoek wees ook al uit dat caroteen als co-carcinogeen kan werken.

Deze gegevens moeten een enorme slag betekenen voor Gert ‘Ortho’ Schuitemaker, die zich direct na zijn apothekersstudie al in 1983 toelegde op de in 1968 door Pauling bedachte orthomoleculaire geneeskunde. Kern van die kwakzalversdoctrine is dat wij via onze voeding nooit voldoende essentiële stoffen kunnen binnenkrijgen en de oplossing bestaat uit het slikken van supplementen. Zakenman Schuitemaker bouwde een imperium op met de verkoop van deze overbodige en naar nu bekend is levensgevaarlijke stoffen en hij stampte ook de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) uit de grond, waar o.a. talrijke cursussen worden gegeven aan ’therapeuten’, die er vliegensvlug allerlei vermeende deficiënties leren diagnosticeren.

Schuitemaker zal zich na de gezaghebbende JAMA-publicatie wellicht ongemakkelijk voelen als hij denkt aan het aantal mensen dat hij mogelijk met zijn handelswaar over de kling heeft gejaagd. Ook ernstige tegenslagen kunnen volgens het Trimbos Instituut bij vatbare mensen tot depressie en suicidaliteit leiden. Van Schuitemakers gemoedstoestand na de JAMA-publicatie ben ik niet op de hoogte, maar mocht hij inmiddels suïcidaal zijn, dan valt dat in zijn situatie natuurlijk alleszins te billijken.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen