Chinese kruiden: nog steeds met aristolochia

De meeste lezers van deze website zullen bekend zijn met het Brusselse aristolochia-drama. In de Volkskrant van 30 juni 2007 wordt verteld hoe het met deze patiënten verder is gegaan. Zeven van hen zijn ondertussen overleden. Maar sinds 1992 mogen aristolochiasoorten niet meer in Europa worden ingevoerd en sinds 2001 mogen in Nederland aristolochiazuren niet meer in kruidenpreparaten voorkomen.
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 1 jul 2007

Toch kwamen wij in 2004 nog een geval tegen waarbij dit wel het geval was. Nog wel door een TCM-therapeut die lid was van de Zhong (Nederlands Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde), althans daarmee adverteerde. Dat werd aan de VWA doorgegeven. Maar het blijkt nu dat de VWA het toen ook al niet vertrouwde. Van 2002 tot 2007 hebben zij monsters verzameld zowel van algemene Chinese kruidenmengsels als van mengsels waarin aristolochiazuur traditioneel aanwezig was, de risicovolle kruidenpreparaten. De VWA berichtte op 30 juni 2007 dat van deze 68 risicovolle kruidenpreparaten er maar liefst 25 aristolochiazuren bevatten. Dit is zonder meer onthutsend te noemen. Bedenk wel dat aristolochiazuur een van de ergste kankerverwekkers is die men kent. Bij dit resultaat vallen de aanwezigheid van zware metalen en van ongeëtiketteerde – vaak verouderde – westerse geneesmiddelen of analogen daarvan in het niet.

Het gebruik met Chinese kruidenmiddelen moet dan ook nog steeds met kracht ontraden worden. Op de site van de VWA is meer informatie te vinden over aristolochiazuren.


1. Martena MJ et al. Enforcement of the ban on aristolochic acids in Chinese traditional herbal preparations on the Dutch market. Analytical and Biochemical Chemistry, May 2007. Samenvatting

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Lees ook