Door: Frits van Dam | Geplaatst: 28 april 2006

Cees Renckens geridderd

Het heeft Hare Majesteit behaagd om Dr. Cees Renckens te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding voor zijn niet aflatende strijd in woord en geschrift tegen de kwakzalverij. Tijdens de plechtigheid op 28 april in zijn woonplaats Hoorn, waar hem de versierselen behorend bij deze onderscheiding werden […]

Het heeft Hare Majesteit behaagd om Dr. Cees Renckens te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding voor zijn niet aflatende strijd in woord en geschrift tegen de kwakzalverij.

Tijdens de plechtigheid op 28 april in zijn woonplaats Hoorn, waar hem de versierselen behorend bij deze onderscheiding werden uitgereikt, memoreerde de burgemeester hoe Renckens, die sinds 1988 het voorzitterschap van de VtdK bekleedt, vrijwel eigenhandig de vereniging reanimeerde en maakte tot de bloeiende vereniging die het nu is. Hij is auteur van vele publicaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen. Zijn naam wordt in kringen van de alternatieve therapeuten met een siddering genoemd. De VtdK is trots op haar voorzitter en is blij dat haar strijd tegen de kwakzalverij hiermee als een maatschappelijk belangwekkende zaak is erkend.

Renckens sprak in zijn dankwoord, naast zijn diepe dankbaarheid voor de eer die hem te beurt was gevallen, zijn verbazing uit dat Hare Majesteit de afgelopen jaren meermalen aan acupuncturisten en homeopaten dezelfde eer heeft toegekend. Wat vindt de Majesteit nu eigenlijk zelf van kwakzalverij, vroeg hij zich af. De opvatting van veel beoefenaars van alternatieve geneeskunde dat de VtdK in feite bestaat uit een bende fundamentalisten, kan na deze hoge onderscheiding voor haar voorzitter niet meer worden volgehouden.

Nieuwsbrief 

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

artikelen - 20 juni 2023

Kwakzalver Emar Vogelaar is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden.

artikelen - 02 december 2021

Cees Renckens vertelt in aflevering 7 van Uitgedokterd hoe hij tegen de kwakzalverij ten strijde is gaan trekken.