UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 06 juli 2016

Cease-behandelaars moeten valse gezondheidsclaims verwijderen

De Reclame Code Commissie heeft verscheidene gezondheidsclaims van Cease-therapeuten verboden.

Cease-behandelaars moeten valse gezondheidsclaims verwijderen

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft eind april gezondheidsclaims van zes Cease-therapeuten, die autisme menen te kunnen genezen met homeopathische middelen, naar het rijk der fabelen verwezen. Hun claims zijn misleidend en oneerlijk omdat er geen bewijs is voor de werking van hun therapie, aldus de commissie in haar uitspraken. De klachten bij de RCC tegen de therapeuten onder wie een arts, waren ingediend door leden van de stichting Skepsis en van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Op de website Kloptdatwel schreef één van de klagers een informatief verhaal over deze uitspraken.

Cease-behandelaars hebben hun autisme-geloof ingefluisterd gekregen door de inmiddels overleden homeopathische arts Tinus Smits. Cease staat voor ‘Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression’ (Cease). De behandeling bestaat uit het drinken van homeopathische middelen van vier elkaar opvolgende potenties (verdunningen) om de “schade van het verdachte vaccin teniet te doen”, in jargon van de sekte: het zogeheten ontstoren met behulp van isotherapie. In de ogen van Cease-adepten is meestal niet één vaccin de oorzaak, maar meerdere vaccins. Een homeopathische Cease-behandeling kan dan ook jaren duren.

In medische kringen is er consensus over dat Smits onzin bazelde: er is geen verband tussen autisme en vaccinatie, zoals Tinus Smits beweerde. In 2006 werd hij door het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven op de vingers getikt voor zijn bizarre vaccinatie-uitlatingen in de (regionale) media onder meer over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Smits zoon Yannick zette tot voor kort de Cease-winkel van zijn vader voort. De zoon lijkt inmiddels terug te zijn op aarde en laat zich tegenwoordig inhuren voor het ontwerpen van websites en voor saxofoonspel; de Cease-therapie van zijn overleden vader lijkt hij ten grave te hebben gedragen.

De Cease-sekte, waarvan de meeste behandelaars meestal een cursus klassieke homeopathie tot zich hebben genomen, lijkt krimpende; het aantal artsen bijvoorbeeld dat ervoor uit durft te komen Cease-therapie te hebben gevolgd en aan te bieden, lijkt tanende en is veel kleiner dan een paar jaren geleden. Op de ledenlijst staan nu nog maar tien artsen waaronder An van Veen. Deze basisarts heeft tien jaar gewerkt in de praktijk van Smits en heeft daar Cease-opleidingen verzorgd. Een van de klachten bij de RCC richtte zich tegen veelbelovende teksten over het “post-vaccinaalsyndroom” op de website van haar holistisch artsencentrum in Eindhoven. Van Veen is daar inmiddels vertrokken en is een eigen praktijk, (AIGE, Artsenpraktijk Integrale Geneeskunde Eindhoven) begonnen op een andere locatie in Eindhoven.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in mei 2016, na een melding, basisarts Van Veen gewezen op de gedragsregel van haar artsenvereniging KNMG, “De arts en niet-reguliere behandelwijzen.” Dit houdt in, zo voegt de inspectie fijntjes toe, dat “een arts de patiënt informeert, indien op basis van de wetenschap geen uitspraak kan worden gedaan over de effectiviteit van een behandelwijze.” Het ligt niet op de weg van de IGZ om gezondheidsclaims op websites te toetsen, voegt de inspectie toe.

De RCC deed die toets wel en oordeelde dat beweringen op de verschillende websites van de zes aangeklaagde Cease-gelovigen niet deugen omdat onderbouwing ontbreekt. In alle uitspraken schrijft de RCC: “Het had op de weg van verweerster gelegen om aannemelijk te maken dat de Cease-therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Daaraan is verweerster niet geslaagd”, concludeert de commissie in haar Cease-uitspraken.

Naast An van Veen zijn de vijf andere Cease-behandelaars, waarover de RCC oordeelde, met valse claims op hun website:

  • Klassiek homeopate Marjolijne Schipper in het Betuwse Drimmelen (RCC uitspraak).
  • Ron Henfling, gespecialiseerd in energetisch gedoe als elektro- en oor-acupunctuur, in Bachbloesem-therapie en in iriscopie. Veel gezondheidsclaims op zijn website konden niet door de beugel.
  • Verpleegkundige Coby Tjassing met een praktijk in het Groningse Haren. Op haar website claimde ze met homeopathische middelen en orthomoleculaire voedingssupplementen vaccinproblemen gemakkelijk te kunnen “ontgiften”. De RCC vindt dat haar beweringen wetenschappelijk niet deugen.
  • Catinka Rabbers-Dekker, met een diploma van de School voor Homeopathie in Amersfoort, heeft een praktijk in Aalsmeer. Ze is goed in het opheffen van energetische blokkades; ze meent voedselallergie te kunnen bestrijden. Beweringen op haar website over Cease-therapie konden echter niet door de beugel, vindt de RCC. Rabbers neemt haar verlies bij de RCC op haar website als volgt: “Dit deel van de site heeft een wat vage omschrijving, dit komt door een klacht gedaan door een anesthesioloog uit Amsterdam aan de Stichting Reclame Code. Mocht u meer informatie willen dan kunt u mailen of bellen en kan ik verdere uitleg geven!”
  • Anneke Laurman, met een homeopathiepraktijk in Utrecht die “meegroeit met mijn eigen ontwikkeling”, lezen we op haar website. Ze laat zich inspireren door “spirituele meesters van deze tijd zoals Deepak Chopra en Patty Harpenau.” Laurman, opgeleid op de Academie voor Natuurgeneeskunde (indertijd in Hilversum), is sinds 2009 gecertificeerd Cease-therapeute. Ze doet aan haaranalyse waarmee ze de mineralenstatus meet en ook wat er aan toxische stoffen door het lichaam is rond gegaan; liefst doet ze dit om de drie maanden om aan de hand hiervan voedingssupplementen voor te kunnen schrijven. Als deze in de juiste hoeveelheid en samenstelling worden toegediend, kan het zenuwstelsel tot rust komen, belooft ze. Maatwerk noemt Laurman dit. Ze heeft, reagerend op de RCC-uitspraak, de tekst op haar website over de Cease-behandeling weggehaald. Er staat nu: “Aan de tekst op deze pagina wordt gewerkt.” Een verwijzing naar de website van de overleden uitvinder Tinus Smits is als enige overeind gebleven.
Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.