Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 27 februari 2004

Brief aan Zorgverzekeraars Nederland

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft op 26 februari 2004 het volgende schrijven verzonden aan de heer Bos, directeur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN): ‘Het is met instemming en genoegen dat wij kennis namen van de recente uitspraken van minister Hoogervorst en CBG-voorzitter Lekkerkerker inzake de natuurgeneeskunde en de homeopathie. (…) De VtdK neemt aan dat […]

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft op 26 februari 2004 het volgende schrijven verzonden aan de heer Bos, directeur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN):

‘Het is met instemming en genoegen dat wij kennis namen van de recente uitspraken van minister Hoogervorst en CBG-voorzitter Lekkerkerker inzake de natuurgeneeskunde en de homeopathie. (…) De VtdK neemt aan dat er in de boezem van ZN genoeg expertise aanwezig is om te zien dat de minister gelijk had toen hij opmerkte dat de homeopathica slechts uit water bestaan en onwerkzaam zijn. Ook de uitspraak van dr. Lekkerkerker inzake de onmogelijkheid om van homeopathica op normale wijze enige werkzaamheid aan te tonen zult u derhalve kunnen onderschrijven.

De homeopathica (en antroposofica) werden in 1993 uit het basispakket geschrapt. Sindsdien wordt alternatieve hulp – zowel consulten als middelen – alleen nog verzekerd via de Aanvullingsfondsen van de ziekenfondsen, terwijl de particuliere verzekeraars de omvang van hun pakketten altijd al zelf konden bepalen. Bijna altijd zit in de iets uitgebreidere pakketten een vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

Tot voor kort was het wellicht verdedigbaar dat mensen, die echt geen belangstelling hadden voor het verzekeren van alternatieve geneeswijzen, zich maar met een sober pakket tevreden moesten stellen. Thans gaat dat echter niet meer op, want met de versobering van het basispakket per 1 januari 2004 zijn talrijke nuttige en bewezen werkzame behandelingen geschrapt. Anticonceptie, brillen, fysiotherapie, tandartsenhulp, IVF en medicatie bij de behandeling van onvruchtbaarheid: dat alles is slechts verzekerbaar via uitgebreidere pakketten. Daarom willen wij er bij u krachtig op aandringen om het mogelijk te maken dat men zich aanvullend of uitgebreid verzekert zonder de verplichte ‘koppelverkoop’ van allerlei vormen van alternatieve hulp, waarvan de werkzaamheid immers nooit aangetoond is.

U zou daarmee niet alleen demonstreren dat uw beleid niet slechts bepaald wordt door een cynisch ‘men vraagt, wij draaien’ – iets dat Zilveren Kruis Achmea min of meer toegaf bij de in ontvangstneming van de Meester Kackadorisprijs in 2003 -, maar ook door het besef dat er in deze tijd van economische malaise extra zorgvuldig met verzekeringspremies moet worden omgesprongen.

Eigenlijk vinden wij natuurlijk dat u alle kwakzalverij (dus ook acupunctuur, antroposofie, manuele therapie, natuurgeneeswijze etc.) helemaal niet meer zou moeten verzekeren, maar begint u a.u.b. zo spoedig mogelijk met het scheiden van kaf en koren in de door u aangeboden en vastgestelde pakketten en aanvullingsfondsen. Dwing hen, die dat niet willen, niet zich mee te verzekeren voor een behandeling die zij absoluut niet ambiëren.’

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau