UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rien Vermeulen | Geplaatst: 01 september 2021

Brain and Spine Rehab van Arjan Kuipers: neurokwak

Het bedrijf Brain and Spine Rehab van chiropractor Arjan Kuipers kwakzalft bij hersenschade na beroerte of hersenschudding.

Brain and Spine Rehab van Arjan Kuipers: neurokwak

Het bedrijf Brain and Spine in Zutphen meent mogelijke hersenschade na beroerte of hersenschudding te kunnen genezen. Bij de secretaris van onze vereniging kwam recentelijk een vraag binnen over dubieuze gezondheidsclaims van dit bedrijf.

Vraag:

Als letselschade-advocaat kom ik cliënten tegen die remedie voor hun kwalen zoeken in het alternatieve circuit. Zo ook de heer X die bij het Zutphense bedrijf Brain and Spine Rehab terechtkwam. Chiropractie gelardeerd met neurokwak. Wellicht iets voor de vereniging om eens aandacht aan te besteden?

Antwoord:

Inderdaad, iets om aandacht aan te besteden. Op de Nederlandse website van het bedrijf ‘Brain and Spine Rehab’ lezen we over ene Linda Rådestad, ‘stroke survivor and biohacker’ en Arjan Kuipers ‘chiropractor/functional neurologist’, twee mensen met een missie. Rådestad kreeg in 2017 een beroerte. Zij herstelde gedeeltelijk. Door zijn behandeling claimt Kuipers.

Beiden ergeren zich aan het gebrek aan oplossingen voor de problemen van mensen die een beroerte of een traumatisch hersenletsel hebben gehad. Zij willen daarom een toonaangevend platform worden voor activiteiten gericht op herstel van deze patiënten. Kuipers houdt zich volgens een opgave bij de Kamer van Koophandel bezig met ‘speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van gezondheid en voeding (niet biotechnologisch).’ Kuipers volgde een basischiropractor-opleiding en noemt zichzelf functioneel neuroloog, wat dat ook zijn mag. 

Kuipers is ambitieus en wil zijn praktijk in Zutphen, waar hij sinds 1992 chiropractert, de komende tien jaar opschalen tot een Europese keten van behandelcentra. De komende tien jaar verwacht hij er een miljoen patiënten te kunnen behandelen, schrijft hij op zijn engelstalige website. De Zutphense chiropractor preludeert op zijn plannen met een postadres in Limassol op het belastingparadijs Cyprus. Hier is informatie te krijgen over de toekomstplannen van zijn bedrijf. 

Brain Rescue

De engelstalige website richt zich nog voornamelijk op de verkoop van een duur voedingssupplement dat de naam Brain Rescue meekreeg. Het product zou zorgen voor herstel en bescherming van de hersenen, het zou ‘hersenmist verminderen.’

Het product is ook voorradig in de kliniek in Zutphen en daar te koop, meldt de website. Het is een duur product: voor een potje met dertig capsules voor een maand moet 89 euro worden neergeteld. De samenstelling van Brain Rescue kwam tot stand na jaren van eigen onderzoek. Gedegen wetenschappelijk onderzoek onderbouwt de werking van ons product, in tegenstelling tot producten van andere bedrijven, pocht de engelstalige website. 

Het zijn nergens op gebaseerde claims. Natuurlijk, de zorg voor patiënten na een beroerte en na een traumatisch hersenletsel behoeft verbetering. Deze is echter niet te verwachten van het centrum in Zutphen van Arjan Kuipers.

Eerst maar eens het voedingssupplement. Het is een mix van een tiental stoffen die in het orthomoleculaire circuit worden gepromoot en ook te koop zijn in een gewone drogisterij. Het gaat ondermee om kurkuma, quercetin en resveratrol, stoffen waarover op deze website meermalen kritisch is geschreven. Van geen van de ingrediënten is ooit enig gunstig (neurologisch) effect aangetoond. In de Nederlandse richtlijnen voor de behandeling van een beroerte en traumatisch hersenletsel, die wel zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, komen deze middelen daarom niet voor.

Hulpmiddelen

Het Zutphense bedrijf verkoopt meer vreemde hulpmiddelen. Voor 792 euro kunt u door het centrum dna-onderzoek laten verrichten. Dit lijkt veel maar het is inclusief de interpretatie door chiropractor Arjan zelf, waarvoor hij wel 20 minuten uittrekt, is op zijn website te lezen. Ik heb bij het centrum gevraagd hoe hij de dna-uitslagen interpreteert. Van een vriendelijke secretaresse begreep ik dat Arjan Kuipers daarvoor een algoritme gebruikt, maar welke dat is kon zij mij niet vertellen. Op de vraag welke adviezen gegeven worden na gebruik van ‘het algoritme’ heb ik geen antwoord gekregen. Ter verdere informatie, het bedrijf laat de dna-test uitvoeren door het Britse bedrijf Circledna. Op deze website is al diverse malen geschreven over de valse claims die dna-testbedrijfes de wereld inslingeren. 

Arjan Kuipers biedt meer aan. Voor 447 euro kunt u uw hersenen op diverse manieren laten onderzoeken, een van hun onderzoeken zou zelfs gelijkwaardig zijn aan fMRI. Dan is de prijs acceptabel zal u denken, zeker als u leest dat zij in Zutphen drie uur uittrekken voor de analyse van de data. Het gaat hier, zo lezen we, om een ‘live hersenactiviteitsmeting met het BrainAvatar-systeem van Brain Master. De data ervan kunnen worden vergeleken met de informatie van een fMRI, beweert Kuipers. Wat zij analyseren en wat u met deze informatie kunt, is mij echter niet duidelijk geworden.

Als uw problematiek ‘complex’ is, kunt u bij Kuipers terecht voor een functioneel neurologisch onderzoek van 30 minuten. Daarvoor betaalt u 119 euro. Wat dat inhoudt weet ik niet. U moet echter bedenken dat de Zutphense chiropractor noch bekwaam noch bevoegd is een neurologisch onderzoek uit te voeren.

Masterclasses

In een trits masterclasses op zijn website legt Arjan Kuipers zijn behandelingsaanpak uit. Zijn uitleg lardeert hij met ingewikkelde termen zoals vestibulaire integratie, gecombineerd met de kreet ‘wetenschappelijk bewezen’, daarmee suggerend dat zijn aanpak serieus is. Niets is minder waar, het is vaak een nietszeggende uitleg over wat er zich in de hersenen afspeelt, gecombineerd met neurologische wartaal, blijkt uit een kijkje naar de masterclass over wat je zou moeten doen als niets lijkt te helpen na een hersenschudding. 

De onzin die Kuipers debiteert is oneindig. Enkele daarvan. Kokosolie – goede vetten – repareren hersencellen. Vlees uit grasetende koeien zou beter zijn – voor de hersenen ? – dan uit maïsetende koeien. Kuipers omringt zich in zijn centrum met collega-therapeuten die – meestal na een hersenschudding – zich hebben gespecialiseerd in onder andere heartcoherentietechnieken.

Al de activiteiten in Zutphen zouden door wetenschappelijk onderzoek zijn gesteund en ‘evidence based’ zijn, beweert chiropractor Arjan Kuipers. Hij verwijst naar literatuurlijsten met een imponerend aantal van 770 artikelen, maar deze ondersteunen geenszins de activiteiten van Brain and Spine Rehab te Zutphen.

We komen wel vaker verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur tegen bij kwakzalvers, maar dan is er altijd enige relatie met de behandeling die zij aanbevelen. Wat Arjan Kuipers doet, is van een andere orde. Hij typt wat trefwoorden in en publiceert de lijst die hij aldus verkrijgt als onderbouwing van zijn adviezen. Hij moet weten hoe die lijst is ontstaan. Is dit geen oplichterij.

Droevig, deze geld-uit-de-zak-klopperij bij wanhopige mensen.

Rien Vermeulen

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?