UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 december 2020

BodySwitch-keten van Frank Jonkers verkoopt onzin-lifestyle

De orthomoleculaire keten BodySwitch gebruikt een curieuze bloedtest om chronische ziekten te behandelen.

BodySwitch-keten van Frank Jonkers verkoopt onzin-lifestyle

Foto: Frank Jonkers van BodySwitch. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=I0fyBCqw5sI

Frank Jonkers, oprichter van de orthomoleculaire franchiseketen BodySwitch in Heemskerk, diagnosticeert liefst zelf om vervolgens een handvol voedingssupplementen voor te kunnen schrijven. Zijn verdienmodel is overzichtelijk: de potten met capsules zijn te koop in zijn webwinkel. Welkom in de wereld van de leefstijlgeneeskunde, een hype omgeven door veel kwakzalverij.

Jonkers werkte acht jaar geleden als ICT-er bij onder meer Vlaamse telefoonbedrijven zoals Belgacom en Proximus. Na een orthomoleculaire omscholing bij onder meer het Ortho Institute in Gendringen van de beruchte vitamine-schuiver Gert Schuitemaker, waar hij ‘theoretische kennis’ oppikte, gevolgd door een cursus medische basiskennis en een cum laude afgeronde zelfstudie bij het LOI, kwalificeert hij zich als orthomoleculair suppletie-adviseur/gewichtsconsulent, gespecialiseerd in chronische ziektes en auto-immuunziekten. De LOI-cursus is te doen in een paar weekjes. Voor wat het waard is dus. 

Jonkers BodySwitch-keten voor ‘integrale geneeskunde’ heeft op dit moment een tiental franchisenemers/vestigingen, verspreid over het land, van het Noord-Hollandse Amsterdam en Heemskerk tot aan het Brabantse Gilze-Rijen. De prospectus van BodySwitch, geschreven door Frank Jonkers, voorspelt: ‘We groeien snel en zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Op basis van de ambitie en strategie verwacht BodySwitch in jaar 5 zo’n 5.000 cliënten te kunnen bedienen. Dat gebeurt door 34 franchisenemers die samen zo’n € 6 miljoen omzet genereren. De master franchisenemer genereert aan inkomsten uit afdrachten en bijdragen dan 1,2 miljoen’. 

Gestagneerd

De prospectus is van 2014. De optimistische groei is blijkbaar onderweg gestagneerd, slechts een tiental therapeuten heeft zich verbonden aan het BodySwitch-concept. Ze houden zestien praktijken draaiende, sommigen houden twee of drie vestigingen in de lucht. In BodySwitch-vestigingen werken ‘uitsluitend gespecialiseerde artsen en therapeuten’, belooft de prospectus. ‘De ideale franchisenemer heeft een vakinhoudelijke opleiding in de zorg op HBO niveau aangevuld met de nodige trainingen en cursussen. Ervaring in de zorg als arts of therapeut is een pré.’

De beloftes ogen prachtig, de werkelijkheid is echter anders. Onder de tien therapeuten is geen arts te ontdekken. Bijna alle therapeuten hebben een alternatieve kPNI-cursus (klinische Psycho Neuro Immunologie) gevolgd bij de Natura Foundation. Het orthomoleculaire kPNI-geloof heeft geen wetenschappelijke basis en onderbouwing. We schreven er op deze website eerder over. 

Bij de medische aanpak van BodySwitch zijn grote vraagtekens te zetten. Het bedrijf claimt gespecialiseerd te zijn in chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, diabetes, vermoeidheidsklachten, schildklierklachten en hart- en vaatziekten, meldt de bedrijfswebsite. Waarna een warrige, onbegrijpelijke mededeling volgt: ‘Vanuit onze visie is de ziekte op zichzelf niet erfelijk, maar de factoren die de ziekte veroorzaken kunnen erfelijk bepaald zijn.’

En dan dit niet onderbouwde BodySwitch-geloof: ‘Wist je dat huilbaby’s vaak het gevolg zijn van onjuiste voeding zonder dat je hierbij stilstaat? Denk hierbij aan voedingsintoleranties voor bijvoorbeeld zuivel en gluten’, lezen we op de website

Crohn

Een van de specialisaties van de Lifestyle-keten is de ziekte van Crohn, een (ernstige) chronische ontsteking van de darmen. BodySwitch heeft daar een ‘unieke’ aanpak voor ontwikkeld. Veel patiënten die bij Frank Jonkers van BodySwitch komen, gebruiken zware medicatie. ICT-er Jonkers draait er echter zijn hand niet voor om. Met zijn ‘unieke aanpak’ gaat hij tot de ‘kern op zoek naar de oorzaak van de chronische ontstekingen’. Heeft hij die achterhaald, dan gaat hij recht op zijn doel af en zet hij een persoonlijk behandelplan in gang, een plan gelardeerd met supplementenpotten en gluten-, zuivel- en lactosevrije diëten die het ‘zelfherstellende vermogen van het lichaam herstellen’. Daarbij verwijzend naar interessant ogende teksten over voedselintolerantie en epigenetica, door hem niet begrepen fenomenen.

Waarvan ziekteontdekker Burill Crohn geen weet kon hebben, schrijft Frank Jonkers op zijn website. Maar hij wel, denkt hij, dankzij de LOI. Zo zou ‘bij veel patiënten vaak (vrij snel zelfs) medicatie niet meer nodig zijn’, belooft hij op zijn website. Zijn belofte ‘altijd samen te willen werken met de behandelende MLD-arts’, doet hij niet gestand. 

Het zijn valse beloftes en verkeerde diagnoses waarmee Jonkers vaak radeloze patiënten een rad voor de ogen draait en waarmee hij de reguliere behandeling buiten de deur zet. En dat is schadelijk voor de patiënt, waarschuwen artsen de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het ondermijnen van adviezen en de behandeling van artsen en medisch specialisten is rijp voor een klacht bij de inspectie IGJ.

Frank Jonkers kan niet alles. Patiënten hebben soms al veel operaties ondergaan voordat ze hier komen, meldt hij op zijn website met als gevolg dat ‘de ontstane schade door operaties (waaronder soms een stoma) door ons helaas niet meer kan worden hersteld.’

Twijfelachtige tests

Hoe kan het dat nauwelijks medisch geschoolden diagnoses kunnen stellen aan de hand van uiterst twijfelachtige tests? BodySwitch hanteert weliswaar het motto ‘meten is weten’, maar de methodes die worden gebruikt vallen in de categorie kwakzalverij. De reguliere geneeskunde, de medische wetenschap gebruikt ze niet.

Neem de zogeheten SKB-test, wat staat voor Sedimentatie-Kombo-Bloedtest. Enkele bloeddruppeltjes (vingerprikje) worden geplet tussen twee glasplaatjes, waarna onder een speciale microscoop wordt gekeken naar morfologische structuren. Daaruit zouden tekorten aan mineralen en vitamines zijn te achterhalen, is het idee.

De SKB-test is bijna identiek aan de LBA-test, wat staat voor Levend Bloed Analyse, een onzintest waarvoor elke serieuze onderbouwing ontbreekt, kwalificeerde deze website recentelijk. Het eindresultaat van zo’n bloedtest is steevast het advies extra (dure) voedingssupplementen te slikken, vaak in hoge doses. Terwijl mensen die gevarieerd eten in principe voldoende (verschillende) vitamines en mineralen binnenkrijgen, vindt het Voedingscentrum.

BodySwitch laat zijn analyse uitvoeren door RP Vitamino Analytic/Sanitas Humanus in het Zeeuwse Kamperland. De Duitse ‘heilpraktiker’ Ralph Abels is eigenaar van dit lab. Veel orthomoleculaire therapeuten sturen er bloed- en fecesmonsters heen. Abels omschrijft de SKB-test als ‘waardevolle test’ waarmee lichaamsafwijkingen te vinden zijn ‘nog voor klachten de kop steken.’ Op zijn Linkedin-pagina noemt Abels zich dr. Ralf Abels. De daarvoor benodigde diploma’s ontbreken echter. 

Kwakzalvers hebben meestal geen behoefte uit te leggen wat ze uitspoken omdat elke logica ontbreekt. Abels van het Zeeuwse lab en Jonkers van de BodySwitch-keten vormen geen uitzondering. Abels wil geen uitleg geven over de labtest die hij gebruikt. In één simpele zin laat hij beleefd weten dat de activiteiten van de Vereniging tegen de Kwakzalverij hem niet bevallen: ‘Omdat de visie van uw publicatiemedium niet in het beleid binnen de organisatie past nemen wij afstand van uw verzoek.’ Ook BodySwitch-oprichter/eigenaar Frank Jonkers geeft geen antwoord – tot twee maal toe – op vragen van de webredactie over zijn medische activiteiten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 05 augustus 2005

Deze jaargang bevat 62 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.