UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 06 augustus 2012

Bestuursleden vereniging raden toelating body scan af

‘Total body scans leveren geen gezondheidswinst op die opweegt tegen risico´s door overdiagnose, overbehandeling en gemiste diagnose’, betogen radiotherapeut/oncoloog Lukas Stalpers van het AMC en emeritis-hoogleraar psychologie Frits van Dam, beiden bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) eind juli in een opiniestuk in Medisch Contact.

De twee dragen hiermee – ongevraagd – onderbouwingen aan voor het advies dat Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gevraagd aan de Gezondheidsraad. De minister heeft de raad gevraagd voorwaarden te leveren waaraan een full-body scan – in Nederland niet toegelaten – zou moeten voldoen voordat bedrijven ook hier dergelijks scans mogen maken.

Prescan is één van de bedrijven die full-body scans aanbieden, voor meer dan 1200 euro. Het bedrijf, dat voor het maken van deze scans uitwijkt naar Duitsland, laat bekende Nederlanders, zoals actrice Willeke van Ammelrooij, VVD-coryfee Ed Nijpels, schrijver Leon de Winter en zangeres Angela Groothuizen, kritiekloos reclame maken voor zijn producten. Ook krijgt Prescan met misleidende teksten ruim baan in bladen als De Telegraaf en in Business Class-uitzendingen van Harry Mens van RTL.

De twee VtdK-bestuursleden stellen in hun artikel in Medisch Contact dat full body scans geen medische voordelen hebben. Belangrijkste valkuilen van die scans zijn het missen van een diagnose, wat een valse geruststelling oplevert, en overdiagnose waardoor er iets wordt gevonden waar vervolgens niets aan te doen is of waaraan niets gedaan hoeft te worden.

Het bedrijf Prescan, de grootste aanbieder van full-body scans, is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In 2004 werd Prescan genomineerd voor de meester Kackadoris-prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest kwakzalvende persoon of instelling in Nederland.

In 2011 stelde de Reclame Code Commissie (RCC), de VtdK, tot in hoger beroep, in het gelijk. De vereniging had bij de RCC bezwaar gemaakt tegen misleidende advertentie-uitingen van Prescan.

De Gezondheidsraad heeft zich eerder gebogen over het fenomeen full-body scan. In 2006 concludeerde een breed samengestelde commissie van de raad in het Jaarbericht bevolkingsonderzoek dat er ‘geen bewijs is dat full-body scanning levens redt, 70 tot 80 procent van alle ziektes opspoort of althans kanker uitsluit van organen als de alvleesklier, lever en nieren.’ De speciaal in het leven geroepen commissie van de raad schrijft dat in juni 2006 op pagina 111 in haar rapport (PDF).

Voor minister Schippers staat, wat de raad ook adviseert, een ding vast: zo’n full-body scan is niet kosten-effectief en heeft geen therapeutische meerwaarde en zal daarom niet in het verzekeringspakket worden opgenomen; burgers moeten zelf voor de kosten opdraaien’, staat in een brief van de minister begin maart aan de Tweede Kamer over vroegopsporingsbeleid.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 30 november 2020

Silvia Hoevenaar bepleit holistisch genezen. Ze behandelt patiënten van jong tot oud met medicinale paddenstoelen, erg onwetenschappelijk.

behandelwijzen - 24 december 2013

`Welcome to 23andMe. Leuk dat u op onze website komt, helaas mogen we geen reclame meer maken voor onze genetische test.´

artikelen - 30 augustus 2013

De Vereniging tegen de Kwakzalverij maakt bezwaar tegen gezondheidsclaims van het bedrijf Prescan.