UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 20 juni 2007

Artsen van Sylvia Millecam zijn dokterstitel kwijt

In hoger beroep is internist dr. D. nu levenslang geschorts, de andere twee straffen (levenslang voor René B. en een jaar voor Jos K.) zijn gehandhaafd.

De drie alternatieve artsen die destijds betrokken waren bij de behandeling van Sylvia Millecam zijn op 19 juni 2007 door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg veroordeeld. De straffen zijn nog hoger dan die van het Regionaal Tuchtcollege. Millecam overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan onbehandelde borstkanker.

In hoger beroep raken nu twee van de drie artsen hun dokterstitel kwijt, de derde mag een jaar niet praktiseren. De drie artsen waren in beroep gegaan tegen de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege te Amsterdam begin 2006. Dit Regionale Tuchtcollege had destijds een iets milder oordeel: 1 arts werd geschrapt uit het artsenregister, de andere twee werden voor 6 en 12 maanden geschorst.

De internist D, die door het Regionaal Tuchtcollege voor ‘slechts’ 6 maanden werd geschorst, moet nu definitief zijn artsenbul inleveren. Hij is volgens het College ernstig tekortgeschoten. ‘Dit is een krachtige waarschuwing aan alle artsen die tegelijkertijd alternatief genezer zijn’, aldus een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIGZ) laat in een reactie in het Algemeen Dagblad (AD) het volgende weten: ‘Wie wel arts is, maar zich in het alternatieve circuit beweegt, begeeft zich voortaan op glad ijs. Patiënten hebben het volste vertrouwen in een arts, terwijl dit soort behandelingen niet werkt.’ De internist kan door de ‘soepele’ Wet BIG overigens wel actief blijven als alternatief genezer, alleen het bordje arts moet hij van de voordeur halen.

Het tuchtrecht heeft nu dus de artsen die betrokken zijn bij de Millecam-zaak veroordeeld. Het strafrechtelijke onderzoek naar de behandelaars, waaronder ook Jomanda, loopt nog. Aanvankelijk had het Openbaar Ministerie deze zaak geseponeerd maar hierop heeft oud-inspecteur Westerouen van Meeteren samen met de Vereniging tegen de Kwakzalverij een zogeheten artikel 12-procedure ingediend om er voor te zorgen dat het Openbaar Ministerie toch een uitspraak doet in deze zaak. Deze klacht wegens niet-vervolging is gegrond verklaard en op 20 juli treffen de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Westerouen van Meeteren en het Openbaar Ministerie elkaar voor het Amsterdamse hof. Wat Westerouen van Meeteren betreft, worden drie zorgverleners, onder wie Jomanda en twee artsen, strafrechtelijk vervolgd.

Externe bronnen: NOVA (item over Millecam-zaak begint op 14m40), Parool, Elsevier, AD, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Medisch Contact, De Telegraaf.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 mei 2024

Is er een opmars gaande in de zogenaamde complementaire zorg?  Een overzicht met achtergronden.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.